İlkokula başlayacak çocuklar okula nasıl hazırlanmalı?



Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde görevli Psikolog Yelda Öge, ilkokula başlayacak çocukların okula tam olarak hazırlanması gerektiğini belirtti.

İlkokul döneminin özellikle çocukların okula adapte olmalarında zor bir süreç olduğuna dikkat çeken Psikolog Yelda Öge, okul öncesi eğitimin her ne kadar çocukların yaşamlarının içinde olsa da, ilkokulun daha farklı kuralları ve sorumlulukları gerektiren bir eğitim dönemi olduğunu belirtti. Bu süreçte çocukların okula motive olmakta güçlük yaşayabileceğini anlatan Yelda Öge, "Öncelikle eğitim yaşamında çocuğun okula hazır olması gerekmektedir. Hazır olmanın baş koşulları nelerdir? Sosyal gelişimin olması, dil gelişiminin olması, akademik anlamda çocuğun yeterli olması, motor becerilerinin yeterince gelişmiş olması bunların hepsi kapsamlı gelişimsel dönemleridir. Bunlar tamamlandığı takdirde çocuk ilkokula hazır demektir. Tabi ki de bizler çocuğun yeterince okula başlayıp başlamadığına anne baba olarak belki emin olamayabiliriz. Fakat uzmanlardan bu konularda destekler alabiliriz. Bizler çocukları bu konuda değerlendiriyoruz. Bununla ilgili çeşitli gelişimsel ölçeklerimiz var. Acaba çocuğumuz ilkokula başlamaya yeterince hazır mı, değil mi? Bunu aileler ile birlikte görüşmeler yaparak ve daha sonrasında çocuklarımıza testler yaparak, test sonuçlarına göre aileleri yönlendirebiliyoruz" dedi.

"5 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK DÜRTÜLERİNİ KONTROL EDEMEZ"

Çocuğun ilkokula başlamasının gelişimsel dönemlerinin neden önemli olduğunu da anlatan Yelda Öge, "Çünkü eğer çocuk yeterince olgunluğa sahip değilse, mutlaka bir takım sıkıntılar yaşayacaktır. Örneğin dürtü kontrol problemi yaşayacaktır. 5 yaşındaki bir çocuk henüz dürtülerini kontrol etmeye hazır değildir. Ya da dikkat eksikliği yaşayabilecektir. Sırasında beklemekte güçlük çekecektir. Konsantre olamayacaktır. Arkadaşlarıyla yeterince iletişim kurmayacaktır. Kendi öz bakım becerilerini eğer karşılayamıyorsa çocuk, okul hayatına başladığında bunu kaygısını yaşayacaktır. Özellikle çocuk okula başlamaya yeterince hazır değilse, kaygı artışı görülür. Bu kaygı artışı da çocuğun kendisini yetersiz hissetmesine sebep olur. Bunlar olmasın diye biz çocukları belirli aşamalardan geçirerek, değerlendirmeler yapıyoruz. Eğer bu konularda aileler uzman desteği alırlarsa, çocukların daha sağlıklı bir eğitim yaşamı da olacaktır" şeklinde konuştu.

"İLERİDEKİ AKADEMİK YAŞAMINI OLUMSUZ ETKİLER"

İlkokula başlamanın çok önemli olduğuna vurgu yapan Psikolog Yelda Öge, okul öncesi dönemde mutlaka belirli birtakım gelişimsel evrelerin tamamlamış olduğunu belirtti. İlkokulun çocukların ilerideki hayatlarını etkilediğini ifade eden Öge, şunları belirtti:

"Fakat ilkokulda başlangıç aşamasında, onların temel akademik yaşamları ile ilgili temel bilgileri alacakları için, bu dönemin sağlıklı başlaması çok çok daha önemli. Çünkü eğer çocuk yeterince olgunluğa sahip değilse, ilkokula başlamaya hazır değilse, yaşamı boyunca onun derslerden uzak kalmasına sebep olacaktır. Çocuk başaramadığı ve yaşıtlarından geri kaldığı için dersi sevmeyecektir, okula gitmek istemeyecektir. Bunun altındaki temel şey çocuğun yetersizlik duygusu yaşamasıdır. Çünkü çocuk gelişimsel dönemi olarak hazır değildir. Bundan dolayı da sürekli olarak okulu ve dersi erteleme eğilimi artacaktır. Bu çocukta dikkat problemini getirecektir. Konsantrasyon eksikliği oluşturacaktır ve ilerideki akademik yaşamını mutlaka olumsuz etkileyecektir. Bununla ilgili yapılmış bilimsel çalışmalar var. Bu yüzden de mutlaka çocuğun uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekiyor."
E Okul Kayıt