Sağlık meslek lisesine girişte boy ve kilo şartı olmalı



Kendilerinin 2 katı ağırlığındaki hastaları apartman merdivenlerinden sedyeyle indirerek ambulansa taşıyan teknisyenlerin çoğu kasık ve bel fıtığı oldu. Acil Tıp Teknisyenleri Derneği, kısa boylu ve zayıf teknisyenlerin bu işi yaparken zorlandığını belirterek, mesleki kriter getirilmesini istedi.

HER gün saniyelerle yarışan yüzlerce hastayı ambulans-larla hastaneye yetiştirmeye çalışan acil tıp teknisyenleri (ATT) kendi sağlıklarından oldu. Sıklıkla, kendilerinin 2 katı ağırlığın-daki hastaları apartman merdi-venlerinden indirerek, sedyeyle ambulansa taşımak zorunda kalan teknisyenlerin çoğunun kasık ve bel fıtığına yakalandığı belirtiliyor. Sağlık Meslek Lisesi'ne girişte herhangi bir krite-rin olmaması nedeniyle 1.60 boy ve 55 kilonun altında çok sayıda teknisyen görev yapıyor. Hasta taşımada zorlanıldığında çevre-deki vatandaşlardan yardım bile almıyor. Çoğu zaman ambulans şoförlerinin yanı sıra sokaktan ya da çevredeki kahvehane ile işyerlerinde bulunan vatandaşlardan yardım alarak hastalar taşmıyor. Zaman zaman şoför de dahil olmak üzere 3 kadın çalışanın ambulansla göreve gittiği, bu durumda sıkıntının daha da büyüdüğü dile getiriliyor.

'KRİTER YOK'

Acil Tıp Teknisyenleri Demeği (ATTDER) Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, bazı teknisyenlerin

hasta taşımakta zaman zaman zorlandığına dikkat çekerek, "Sağlık Meslek Liseleri'nden mezun olan arkadaşlarımız, ATT olarak çalışıyor. Bu liselere girişlerde de herhangi bir kriter söz konusu değil. Yani liseden mezun olduktan sonra farklı boy ve kilolarda arkadaşlarımız bu mesleğe sahip olabiliyor. Mesleğimizde bel ya da kasık fıtığı gibi rahatsızlıklar oluyor. Ben de kasık fıtığıyla ilgili rahatsızlık yaşadım" dedi.

EĞİTİMLER VERİLİYOR

İzmir İl Sağkk Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu ise 112'de görev yapan kişilere kendilerini korumaları ve çalışmalarına sağlıklı olarak devam etmeleri için eğitimler verdiklerini söyledi. Düzenlenen mesleki eğitimlerde onlara hastanın nasıl kaldırılması ve hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin aktarıldığını söyleyen izzettinoğlu, "Kendilerine zarar vermemeleri için dikkat etmeleri istenen noktalar anlatılıyor. Biz bel ya da başka bir bölgede sıkıntı olmaması için bunları yapıyoruz. Ama bazı çalışanlarımızda rahatsızlıklar oluşabiliyor" dedi.

Avrupa'nın birçok ülkesinde ambulanslarda çalışan görevliler, belirli kriterlerden geçtikten sonra seçiliyor. Bazı ülkelerde kadınlar için en az 1.70 boy, erkekler için ise 1.75 ve 1.80 boy şartı bulunuyor. Aynca kadınlardan ve erkeklerden kilolanna ve fiziki durumlanna dikkat etmeleri isteniyor. Türkiye'de ise Sağlık Mes-lek Lisesi'ni bitirenler ATT olabiliyor. ATTTer için boy ve kilo kriteri bulun-muyor. Üniversite eğitimi alıp paramedik olmak isteyenler ise, boy ve kilo dahil olmak üzere belirli kriterler-den geçiriliyor. Türkiye'de, paramedik olmak isteyen erkeklerin boyunun 1,65'ten, kadınların boyunun ise 1.60'tan kısa olmaması isteniyor. Paramediklerin acil bir durum anında ilaç verme ve ön tanı koyma yetkisi bulunuyor. ATT'ler ise direkt olarak, kendi karanyla hastaya ilaç veremi-yor. Ayrıca ATT ve paramediklerin aldığı ücretlerde de farklılık oluyor.