Öğrencinin Evine En Yakın Lise Hangisi ve Neresi?



Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 5 Kasım 2017 tarihinde TEOG yerine gelen yeni sınav sisteminin detaylarını açıkladı. "Mahalli yerleştirme" sisteminde öğrencilerin yüzde 8'i 600 okul için sınava girecek. 1.2 milyon 8'inci sınıf öğrencisinin yaklaşık 100 bini liselere haziran ayında yapılacak bu sınavın puanları dikkate alınarak yerleştirilecek. Geri kalan 1.1 milyon öğrenci ise mahallesindeki okula kaydedilecek. Bu yerleştirme işleminin yapılabilmesi için de eğitim bölgeleri oluşturulacak, öğrenciden 5 tercih alınacak ve okul notlarına göre bu okullara yerleştirilecek.

Eğitim bölgesi oluşturulurken nüfusu az ve dağınık olan yerlerde merkez okulların oluşturulmasının" da yer aldığı yönergeye göre "Mevcut idari yapıya göre belediye hudutları dahilinde nüfusu 30 binden az olan her il/ ilçe bir eğitim bölgesi" olarak tanımlanıyor. Büyükşehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde 12'den fazla eğitim bölgesi oluşturulamayacak. Bu eğitim bölgelerinin içinde her okul türünün yani Anadolu, sosyal bilimler, fen, yer alması güncellenmesi gerekiyor. Yine yönergede büyükşehir statüsünde olup merkez ilçeleri bulunmayan illerin büyükşehir belediyesi hudutları içerisinde en fazla 15 tane ve diğer yerleşim merkezlerinde en fazla 5 tane eğitim bölgesi oluşturulabileceği ifade ediliyor. Sınav 2018 Haziran ayının ilk haftası yapılacak. Ancak sınavla yerleştire sadece belli okullara olacak. Diğer okullara yerleştirme Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamalarına göre herkesin evine en yakın liseye gidilmesi şeklinde olacak.

Burada şu ayrıma dikkat edilmesi gerekiyor:

Anadolu Liseleri, Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri için adrese dayalı yerleştirme söz konusu olacak. Spor ve güzel sanatlar liseleri ise yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "İstanbul Lisesi bizim proje okulumuzdur, özel nitelikli bir lisedir. İsterse eviniz İstanbul Lisesi´nin yanında olsun, bu liseye giremezsiniz. İstanbul Lisesi´ne girmenin şartı sınavda başarılı olmaktır." dedi. Yılmaz, bu tarz sınavla girilecek okulların sayısının 600 olduğunu, bunun dışındaki okullara adrese dayalı sistemle girileceğini anlattı. Bu 600 lisenin isminin Mayıs ayında açıklanacağını belirten Bakan Yılmaz, "Evlatlarımız Haziran´ın ilk haftasında sınava girecek.

O sınava girmeden önce hangi okullar için sınava gireceğini düşünecek, ona göre ailesiyle birlikte tercihte bulunacak. O okullardan 5 tanesini tercih edecek, nitelikli okullardan birisini kazanacak. Ola ki kazanamazsa, o zaman da adrese dayalı sisteme bağlı olarak kendi evine en yakın 5 okuldan birisini tercih etmesini isteyeceğiz. Dolayısıyla sınava girenler için 10 okul tercihi olacak 5 artı 5, sınava girmeyenler için 5 okul tercihiyle birlikte inşallah 1 milyon 200 bin öğrencimizin, daha az stresli, daha kolay, daha basit, anlaşılır bir sistemle kayıtlarını gerçekleştireceğiz." dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sistemi "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak açıkladı. Bakan Yılmaz, yeni sistemin kısa adı için de "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi" dedi. Bakan Yılmaz, "Velinin tercihinin dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Eğitim bölgelerini oluştururken, o şekilde oluşturacağız ki velimizin istediği meslek lisesi de olsun, Anadolu lisesi de olsun, imam hatip lisesi de olsun.

Dolayısıyla eğitim bölgesi oluşturması, bu sorunu ortadan kaldıracak. Bu kaygılar yersiz. Sahte adres kayıtları ve konut fiyatlarına ilişkin çözüm bulunabilir. Kontrol mekanizmaları var.'' dedi. Bakan Yılmaz, "Diyelim ki bir okulda taşınmayla da beraber 100 kişiyi buldu. Orada da okul başarı puanını esas alacağız. Okul başarı puanı esas alınarak okula yerleştirme yapılacak." Yabancı okulların kendi isteklerine bağlı sınav yapıp yapamayacağına ilişkin "Özel sınav yapabilirler. İsterlerse bizim sonucumuzu alırlar, isterlerse kendileri sınav yapabilirler." dedi. TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçişi konusunda "Geçişlere müsaade etmeyeceğiz, doğru olmadığını düşünüyoruz. Her sistem kendi artısı ve eksisiyle bir dengededir. Eğer onu bozarsak sıkıntı olur." dedi.

Öğrencilerin okul içindeki başarılarına göre sınıflandırılması konusunda "Sınıf sınıf bir ayrım düşünmüyoruz. Başarılı ile biraz daha başarılı, görece demek lazım, hepsinin bir arada bulunmasını istiyoruz." dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önce "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" dedi, ardından yeni sistemin kısa adı için de "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi" açıklamasını yaptı. Yılmaz, konuşmasının bir bölümünde TEOG'un yerine gelen uygulamaya "Liselere Kayıt Uygulaması" adı verildiğini söyledi. Yılmaz'ın açıklamalarına göre liseye girişte getirilen yeni sistemde başvuru esnasında öğrencinin önüne bir ekran gelecek.

* Öğrenci burada 5 tane tercih yapacak ve istemediği bir okul türüne yerleşmeyecek.

* Yeni sistem 8. sınıfta bulunan 1 milyon 200 bin öğrenci için geçerli olacak.

* Veliler, çocuklarını ortaokula kaydettiklerinde öğrencinin hangi liseye gideceği belli olacak.

* Adrese dayalı sistem öğrencilerin yüzde 90'ını kapsayacak.

* Sınava girmek isteğe bağlı olacak.

* Sistemle birlikte farklı birikim ve ilgi alanına sahip öğrenciler bir arada eğitim görecek.

* Haziran ayının ilk haftasında yapılacak sınavın sonucu aynı ayın içerisinde açıklanacak.

* Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak ve temel dersleri içerecek.

* Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınav 8'inci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6, 7. ve 8. sınıf ders müfredatından yapılacak.

* Sınava giren öğrencilere de sınav girmeyenler gibi 5 adet tercih sunulacak.

* Her iki türde de liseye giriş yapan öğrencilerin sonuçları aynı anda açıklanacak.

Türkiye genelinde 17 bin 749 ortaokul, farklı türlerde olmak üzere de 11 bin 57 lisenin olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanı Yılmaz "8'inci sınıfta 1 milyon 200 bine yakın öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Sınavı Milli Eğitim Bakanlığı hazırlayacak. Bu 600 lisenin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız" dedi.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı