Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?



Son düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), milyonlarca lira harcadığı imam hatip liselerinde başarıyı artıramayınca; çareyi 298 imam hatip okulunu ‘nitelikli’ lise sayarak başarılı öğrencileri sınavla bu okullara yönlendirmekte buldu.

Türkiye’deki bu eğitim düzenlemesi gerçeği ile gelecekte “gelişmiş bir ülke” olmak asla mümkün değildir. Çünkü formal eğitim ve bu eğitimin alanı olan okullar “dindar veya din karşıtı insan yetiştirme” üzerine inşa edilen alanlar ve yerler değildir.

Bakınız bu İmam Hatip anlayışı ve modeli bu ülkenin geleceğini engeller. Bu İmam Hatip sevdası ve uygulamaları uygar ve gelişmiş bir ülke olmanın önünü keser.

Çünkü bu okul modeli tekil ve meslek erbabı ihtiyacı için kurgulanmış bir model ve okuldur. Zihniyet ve ideoloji oluşturur. Diğer tüm yaşam alanlarını içeren ve biçimleyen bir ideolojik yapılanma sağlar. Amacı da zaten budur. Bu kültür ve yapılanmayı sağlayan kişiler inanca bağımlı, dolayısıyla eleştirel bakmaktan uzak, neden sonuç ilişkisi aramaktan muaf olarak yetişirler. Kendi içinde tutarlıdır.

Ama bilim, teknoloji, sanat bunu kabul etmez. Ederse bilim, teknoloji, sanat olmaz. Dolayısıyla yeni bir yaratı ve kültür oluşmaz.

Türkiye’nin geleceği açısından tam bir facia!

Bu okullar yerine teknik ve teknolojik alan ve iş ile ilgili meslek okullarının niteliğinin ve sayılarının arttırılması çok daha büyük bir öneme sahiptir.

Akademik liselerin bu tür okullara dönüştürülmesi ve Fen Liseleri, Sosyal Bilimler liselerinin giderek sayılarının azaltılması, öğretmen liselerinin daha önce kapatılmış olması gibi uygulamalar tam Türkiye’nin geleceği açısından tam bir faciadır.


Son düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığı, milyonlarca lira harcadığı imam hatip liselerinde başarıyı artıramayınca; çareyi 298 imam hatip okulunu ‘nitelikli’ lise sayarak başarılı öğrencileri sınavla bu okullara yönlendirmekte buldu.

Son düzenlemedeki rakamlara ve gerçeğe bakar mısınız?

MEB’in lise giriş kılavuzundaki 1367 ‘nitelikli okul’ listesinde; 222 Anadolu lisesine karşılık 298 imam hatip lisesi öğrencilere ‘alternatif’ olarak sunuldu.

2016 TEOG sonuçlarına göre yüzde 10’luk dilimde sadece 9 Anadolu imam hatip lisesi yer alırken, yeni kılavuzda bu sayı 298’e çıkarıldı. MEB’in 2 Haziran’da gerçekleştirmeyi planladığı liseye giriş sınavına 53 gün kala açıkladığı kılavuzda, illerdeki okul türü ve kontenjan dengesizliği dikkat çekti.



Türkiye genelinde sınavla liseye yerleşmesi beklenen toplam kontenjan ise 126 bin 510 oldu. Kılavuza göre pek çok ilde öğrencilere sınavla Anadolu Lisesi ile sosyal bilimler liselerine giriş imkânı tanınmadı; tüm illerde imam hatip alternatifi ise birkaç okulla birden sağlandı. MEB’in aylar süren çalışması sonucu açıklanan kılavuza göre 34 ilde öğrencilere Anadolu Lisesi 14 ilde de sosyal bilimler liseleri listelerde yer almadı.

Türkiye bu gidişle gelecekte daha da fakirleşir. Türkiye bu gidişle gelecekte daha bağımlı ve daha fazla tüketen bir toplum ve bir ülke olur.

Konular