Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?



Özel liseler 500 üzerinden puan açıklayacak.Aralarında Amerikan, Fransız, Alman, İtalyan, Avusturya liselerinin de yer aldığı özel okullar, öğrencilerini LGS puanıyla alacak. Bakanlık LGS puanlarını 500 tam puan üzerinden açıklayacağı için özel okullar da bu puan üzerinden kaç puanla öğrenci alacaklarını ilan edecek

LİSEYE Geçiş Sınavı (LGS) puanı yalnızca sınavla öğrenci alan liseleri tercih ederken kullanılmayacak. Bu yıl özel okullar da bu puana göre öğrenci alacaklar. Geçen yıla kadar TEOG derslerinden bazılarını ya da tümünü kullanan özel okullar bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıklayacağı Merkezi Sınav Puanı’nı (MSP) yani LGS puanını kullanacaklar.

500 PUAN ÜZERİNDEN AÇIKLANACAK

Aralarında Amerikan, Fransız, Alman, İtalyan, Avusturya liselerinin de yer aldığı özel liseler öğrencilerini açıkladıkları taban puanlara göre alacak. Bakanlık LGS puanlarını 500 tam puan üzerinden açıklayacağı için özel okullar da puanlarını 500 tam puan üzerinden ilan edecek. Bu puanının hesaplanmasında ise okul notu dikkate alınmayacak. Yalnızca sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşan ve toplam 90 sorunun yer alacağı LGS sonuçları kullanılacak. Bu sınavdan da tek bir puan türü çıkacak. Sınavla öğrenci alan 1367 lise için tercihler de yerleştirmeler de bu puan dikkate alınarak yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullar için tercih ve yerleştirme işlemi merkezi yani MEB tarafından gerçekleştirilecek.

KENDİ YERLEŞTİRMELERİNİ YAPACAKLAR

Özel okullara gelince onlar taban puanlarını kendileri açıklayacak ve yerleştirme işlemlerini de kendileri yapacak. Kendi taban puanlarını açıklayacak, önkayıt kesin kayıt yoluyla öğrencilerini alacak. Bu okullar için tercih listesi hazırlanmayacak. Puanı yeten öğrenciler için veliler bu okullara önce önkayıt yaptıracak. Önkayıt birden fazla okula yapılabilecek, kesin kayıt ise tek okula olacak. Geçmiş yıllarda olduğu gibi özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapmayacak. Ancak nakiller dönemine katılabilecek.

ÖZEL SINAV KOMİSYONU KURULACAK

Türkiye Özel Okullar Derneği 18 Nisan’da İstanbul’da merkezi sınav sonuçlarının özel liselerde öğrenci alımında kullanılmasına ilişkin konuların ele alınacağı bir toplantı düzenlenecek. Toplantıya dernek üyesi yaklaşık 300 özel okul yöneticisi davet edildi. Toplantıda, 9 okul temsilcisinin katılımıyla “Sınavla Öğrenci Alan Özel Okullar Komisyonu” kurulacak. Komisyon, toplantıya katılacak özel liselerin kayıt takvimini ve merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usullerini hazırlayacak ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sunacak. Bakanlık yetkilileriyle yapılacak görüşmenin ardından özel okulların kayıt takvimi ve kayıt kılavuzu kamuoyuna açıklanacak.



İSTEYEN OKUL KENDİ SINAVINI DA YAPABİLECEK

TÜRKİYE Özel Okullar Derneği’ne bağlı, aralarında yabancı özel liselerin de olduğu okullar LGS puanlarını kullanacak ama isteyen özel okulların da kendi sınavlarını yapma hakları bulunuyor. İşte özel okullarda diğer öğrenci alma yöntemleri:

KENDİ SINAVLARINI YAPACAKLAR:

Çoğu zincir yani Türkiye’nin birçok ilinde kampusları bulunan liseler kendi sınavlarını yapacaklar. Sınav sorularını da yerleştirme puanlarını da bu okullar kendileri açıklayacak.

İLKÖĞRETİMDEN GEÇİŞ YAPILACAK:

İlköğretim okulları olan liselerin birçoğu dışarıdan gelen öğrencilerini MEB tarafından yapılan LGS puanlarına göre alacak ama kendi ilköğretimden gelen öğrencilerine liseye geçiş hakkı tanıyacak. Bazı okullar tüm öğrencilerine bu hakkı tanırken, bazıları da kontenjan ayıracak ve geçiş için de “not ortalaması” koyabilecek.

SADECE LGS SONUÇLARINA BAKACAK:

Bazı liseler de taban puan açıklamayacak ama başvurulanları LGS puan üstünlüğüne göre kayıt yapacak. OKUL NOTU VE MEZUN OLMAK YETERLİ: Bazı özel okullar öğrenci kayıtlarını okul notu ya da sadece 8’inci sınıfı başarıyla bitirmiş olmasını dikkate alarak yapacak. Yani LGS ya da taban puan açıklamayacak.

HATALI SORUNUN BEDELİNİ ÖĞRENCİ ÖDEYECEK

LGS kılavuzunda sınavda hatalı soru ya da sorular çıktığında iptal edileceği vurgulanıyor. Ancak, “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır” deniliyor. Bunun anlamı da hatalı soruları bakanlık hazırlamasına rağmen, bedelini öğrenci ödeyecek. Çünkü bu soruların hatalı olmadığını düşünen öğrenciler çözmeye çalışırken hem zaman kaybedecek hem de motivasyonları düşecek. Eski yıllardaki uygulamada iptal edilen soru ya da soruları tüm öğrenciler doğru yapmış kabul ediliyordu.

CEVAP ANAHTARINDA HATA VARSA

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek. Hatalı olan soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınarak, değerlendirmeye dahil edilecek.

LGS BAŞVURUSU NE ZAMAN GEÇERSİZ SAYILIR?

LGS için son başvuru tarihi 18 Nisan. LGS başvurusunda öğrencilerin bilgi ve fotoğrafının güncel olması, başvurunun onaylanması şartı var. LGS başvuruları şu durumlarda geçersiz sayılacak:

* Elektronik ortamdaki öğrenci bilgilerinde eksiklik, çelişki veya hata varsa.

*Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından onaylanmamışsa.

* Yurtdışından başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik varsa.

HANGİ SORULAR YANIT BEKLİYOR?

AZINLIKLAR İÇİN AYRI SINAV VAR MI?

TEOG döneminde Musevi ve Ermeni okullarında okuyan öğrenciler kendi dinlerinden sınava giriyordu. Bu yıl bu öğrencilere sınav olacak mı, yoksa Rum ve özel okullarda okuyan azınlık öğrencileri gibi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf mı olacaklar?

DİNDEN MUAF OLANA EKSİK SÜRE Mİ VERİLECEK?

Din dersinden muaf olan öğrenciler sınavın ilk bölümü olan Sözel alanda bu soruları yanıtlamayacak. Bu bölümde 20 Türkçe sorusunun yanı sıra 10’ar tane de TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil soruları yer alacak. 50 soru için 75 dakika süre olacak. Yani tüm soruları yanıtlayan öğrencinin bir soru için 1.5 dakikası olacak. Din dersinden muaf olan öğrencilerin süresi ise 1.875 dakikası olacak. Yani 15 dakika daha fazla süreleri olacak. Bu durumda muaf öğrenciler sınavdan 15 dakika erken mi çıkarılacak? Yoksa bu öğrenciler için ayrı bir salon mu açılacak?

EK PUAN OLACAK MI?

Geçmiş yıllarda ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alan öğrencilere ek puan veriliyordu. Bu yıl uygulamanın sürüp sürmeyeceğine ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı