Çocuklar, okullardaki teorik bilgileri günlük hayatta kullanabiliyor mu?



Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, "Harezmi Eğitim Modeli"ne ilişkin, "Çocuklar, okullardaki teorik bilgileri günlük hayatta kullanabilsinler, bir işlerine yaradığını hissetsinler istiyoruz. Bu proje, çok daha farklı bir şey yapıyor. İlkokul çağındaki çocuklar problem tespiti yapıyor." dedi.

Harezmi Eğitim Modeli yeni dönem çalışmalarının tanıtımı, Kağıthane´de bulunan Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı konferans salonunda gerçekleştirildi.

Programa Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Müsteşarı Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, İstanbul Millî Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ile ilçe milli eğitim müdürleri ve eğitimciler katıldı.

"Çocuklar, okullardaki teorik bilgileri günlük hayatta kullanabilsinler istiyoruz"

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin, en önemli eksiklerinin, öğrencilerin okullarda öğretilen bilgiler, müfredat ve diğer kazanımları, güncel hayatla bağlantısını kuramamaları olduğunu söyledi. Müfredat değişikliği toplantılarında konuyu tartıştıklarını ve temel hareket noktalarının bu olduğunu ifade eden Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklar, okullardaki teorik bilgileri günlük hayatta kullanabilsinler, bir işlerine yaradığını hissetsinler istiyoruz. Bu proje çok daha farklı bir şey yapıyor. İlkokul çağındaki çocuklar problem tespiti yapıyor. ´Günlük hayatta yaşadığımız problemler nelerdir, bu dünyaya ilişkin problemler nedir?´ Önce bunları tespit ediyor çocuklar. Sonra bir hayal kuruyorlar. Sonra da o hayallerini hayata geçirebilecekleri materyaller üretiyorlar. Aslında bizim eğitimle vermek istediğimiz şey de bu. Daha önceki çalışmaları inceledim. İnsan olarak, vatandaş olarak, ülkemize, insanlara, büyüklere karşı sorumluluklarımızı gelecek kuşaklara aktarmak için ´sorumluluklarımızı nasıl yerine getirebiliriz´i, analiz etmişler. Önce bir alan araştırması yapıp, bir örneklem oluşturmuşlar ve yaşlılarla konuşmuşlar. Onların ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını sorup, elde ettikleri bilgileri grafiklere dökmüşler. Sonra da analiz yapıp yaşlıların problemlerine çözümler üretmişler. Bu arkadaşlar ilkokul 3. sınıf öğrencisiydi. Daha üst sınıflara gittiğinizde daha komplike problemlere çözüm arıyor arkadaşlarımız. Bu projeye katılan ve 38 ilçeden 50 pilot okulun idarecilerinin, öğrencilerinin ve velilerinin, çok faydalı bir eğitim süreci yaşayacağına inanıyorum."

"Öğrenciler özgüven kazandı"

İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci de yaptığı konuşmada Harezmimodelinin temel özellikleri ve şimdiye kadar elde edilen sonuçlarını anlattı. Harezmi modelinin 5 ana başlıktan oluşan zemini bulunduğunu ifade eden Yelkenci, şu hususların altını çizdi:

"Bunlardan birincisi, bilgi işlemsel düşünme becerisiyle bilgisayar bilimleri öğretimi. İkincisi, programlara öğretim araçları bilimleri öğretimi. Üçüncüsü, disiplinler arası yaklaşımla bilgisayar bilimleri öğretimi. Dördüncüsü, robotik ve oyun yolu ile bilgisayar bilimleri öğretimi. Beşincisi ise dünyada başka bir benzeri olmayan sistem eğitimine sosyal bilimleri de ekleyerek bilgisayar bilimleri öğretimi. Disiplinler arası yöntem olduğu için, aynı anda 4-5 tane öğretmenimiz bir sınıfta sorunsuz çalışabiliyor. Derslerin teorik bölümünde başarısız olan öğrencilerimiz, pratikte başarılı olduklarını görünce özgüven kazanarak bu derslerde başarılı oldular. Bizim nesneleştirerek yanlış yaptığımız, eğitimin öznesi olan çocuklarımızla beraber bu projede "bir müfredat nasıl yazılır"ı ortaya koyduk. Geçen sene 5 pilot okulda uyguladığımız bu projeyi bu yıl 38 ilçemizde 50 pilot okulumuzda uygulayacağız."

"Ders planları ve müfredatı eğitimcilerimiz hazırlayıp değiştirecek"

Proje yöneticisi Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Karadeniz ise projenin detayları ve pilot uygulamada elde edilen bulguları paylaştı. Karadeniz, "Ders planları ve müfredatı, eğitimcilerimiz yazıp, hazırlayıp değiştirecek. Ders planları ve uygulamalar sürekli güncellenir. İlk taslak planları ve dersin uygulanmasından sonra planın işe yarayıp yaramadığı, hangi bölümlerinin değiştirileceğini görebiliriz. Ders planı bütün süreç geçip gittikten sonra ortaya çıkacaktır. Bu süreç, yaşayan, canlı, dönüşen ders planlarının olduğu bir süreçtir." ifadelerini kullandı.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı