Öğrenciler kazanım kavrama testlerinden memnun mu?



Öğrencilerin akademik başarılarına destek olmak ve destekleme ve yetiştirme kurslarına katılımlarını sağlamak amacıyla ücretsiz olarak hazırlanan kazanım kavrama testleri ile değerlendirme sınavları, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 60 milyon kez indirilerek rekor ilgi gördü.

Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce öğrencilerin hem akademik başarılarına destek olmak hem de destekleme ve yetiştirme kurslarına katılımlarını sağlamak amacıyla ücretsiz olarak hazırlanan kazanım kavrama testleri ile değerlendirme sınavları, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 60 milyon kez indirilerek rekor ilgi gördü.

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının belirlediği kazanımlar, dersler ve ders saatleri çerçevesinde 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. sınıflar ve lise mezunları için hazırlanan kazanım kavrama testleri büyük ilgi gördü. Buna görü, kazanım kavrama testleri 55 milyon, değerlendirme sınavları ise 5 milyon 890 bin kez indirildi.

Millî Eğitim Bakanlığı 2015-2016 eğitim-öğretim yılından beri kazanım kavrama testleri ve değerlendirme sınavları hazırlayarak tüm sınıfların ders başarısına destek olmayı amaçlarken; 8. sınıf öğrencilerinin liselere yerleşme süreçlerine yönelik merkezî ortak sınavlarına, 12. sınıf ve mezun öğrencilerin ise hazırlık çalışmalarına destek oluyor.

Testler, ortaokul, lise ve mezun düzeylerinde hazırlanıyor

Kazanım Kavrama Testleri ve Değerlendirme Sınavları; ortaokul, lise ve 12.sınıf/mezun olmak üzere üç farklı düzeyde hazırlanıyor. Kazanım kavrama testleri ve değerlendirme sınavları, ortaokul düzeyinde her sınıftan Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, yabancı dil/İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 24 dersten hazırlanıyor. Lise düzeyinde ise, her sınıftan Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe grubu, yabancı dil/İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 40 dersten hazırlanıyor.

12. sınıf/mezun grup düzeyinde de Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) grupları biçiminde hazırlanıyor. Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) için; dil ve anlatım, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 10 dersten hazırlanıyor. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için ise; dil ve anlatım, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, psikoloji, sosyoloji, mantık, yabancı dil/İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 13 dersten hazırlanıyor.

Sınav süreçlerini kolaylaştırmaktadır

Öğrencilerin sınav süreçlerindeki başarısını artırmak, sınav kaygılarını düşürmek, sınav pratiği oluşturmak ve genel başarı düzeylerini ölçmek amaçlayan hazırlanan kazanım kavrama testleri ders saati ağırlıklarına göre kazanımlara gerekli ağırlık verilerek oluşturuluyor. Bu amaçla 2015-2016 yılından beri öğrencilerin soru niteliklerini öğrenmesi ve hazırlık süreçlerini kolaylaştırması hedefleniyor.

Destekleme ve yetiştirme kurslarının başarısı

Türkiye’nin çeşitli illerindeki okullardan görevlendirilen öğretmenler tarafından hazırlanan ve akademisyenler tarafından akademik incelemeye tabi tutulan kazanım kavrama testleri ve cevapları, gruplar halinde ve model yıllık planlara uygun biçimde periyodik olarak dönem içinde yayımlanıyor. Testlere ait model çözümlemeler cevap anahtarıyla birlikte veriliyor. Kazanım kavrama testleriyle yıl boyunca işlenen ünitelerdeki kazanımların her sınıf düzeyindeki öğrenci tarafından edinme düzeylerinin yoklanması, 8.sınıf öğrencilerin 1. ve 2. dönem merkezi ortak sınavlarına hazırlık oluşturması, 12.sınıf ve mezun öğrencilerin ise üniversite sınavlarına hazırlanmalarına destek olması amaçlanıyor.

E-soru bankası

2016-2017 eğitim-öğretim yılı çalışmaları kapsamında 87 farklı dersten üretilen toplam 45 bin sorudan 32 bin 328’si kazanım kavrama testleri için, 5 bin 700 soru ise değerlendirme sınavları için kullanıldı. Kazanım kavrama testleri ve değerlendirme sınavları, ölçme niteliklerine uygun soru üretme amacıyla hazırlanıyor. Bu kapsamda sorular, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki öğretmenlerce oluşturulurken, ölçme-değerlendirme uzmanı ve branş akademisyenlerinin onayı alındıktan sonra soru havuzuna, e-soru bankasına yükleniyor.

Erişim ücretsiz

Kazanım kavrama testleri; farklı il, ilçe ve beldelerdeki ekonomik güçlük yaşayan ailelere destek olmakla birlikte eğitim ortamlarının iyileştirilerek eşit olanak sunulmasına katkı sağlıyor. Millî Eğitim Bakanlığının olanaklarıyla hazırlanan kazanım kavrama testleri ve değerlendirme sınavlarına veli, idareci, öğretmen ve öğrenciler olmak üzere herkes ulaşabiliyor.

Millî Eğitim Bakanlığının tüm sınıf düzeylerinde hazırladığı kazanım kavrama testleri ile değerlendirme sınavlarına, "http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar" adresinden PDF formatında ücretsiz olarak erişilebiliyor.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı