53. meslek lisesi alanı: Madencilik



Meslek liselerine madencilik bölümü geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu alanla ilgili çalışmalarını Eylül 2016'da tamamladı. Seneye 10'uncu sınıfa geçip alan seçecek öğrenciler madenciliği tercih edebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı 3 bin 297 okulda 1 milyon 732 bin öğrenci eğitim alıyor. Bu liselerde 52 bölümde mesleki eğitim veriliyor. MEB bunlara yeni eklenecek 53'üncü meslek alanının 'madencilik' olacağını açıkladı.

Çalışmalar Eylül 2016'da tamamlandı. Seneye 10'uncu sınıf öğrencileri bu bölümü tercih edebilecek. Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, bölümün maden teknolojisi alanı olarak meslek liselerinde ya da ayrı okul şeklinde açılabileceğini söyledi. Neden bu alan açılıyor? m Ülkemizin jeolojik ve tektonik yapısı gereği çok çeşitli doğal kaynaklarımız var. Bunları başarılı yönetmemizin en önemli gereklerinden biri de nitelikli insan kaynağı. Ülkemizin maden sektöründe yaşadığı gelişmeler ve maden kazaları da bu alanda nitelikli personel yetiştirmenin önemini ortaya koyuyor. Maden teknolojisi alanında eğitim verme çalışmalarına 2016'da sektörün de katılımıyla başlandı ve Eylül 2016'da tamamlandı.

Ayrı bir meslek okulu mu olacaklar?m Müdürlüğümüze bağlı okullarda diğer alanlarla birlikte 'Maden Teknolojisi Alanı' olarak açılabileceği gibi sadece buna odaklanmış tematik meslek lisesi şeklinde de kurulabilecek. Ayrıca özel sektörün talebi ve MEB'in uygun görmesi doğrultusunda devlet desteğiyle özel meslek lisesi olarak da açılabilecek. Bunun, üniversitelerin madencilikle ilgili bölümlerine ilgiyi arttıracağını düşünüyor musunuz?m Ülkemizde son yıllarda madencilikte yaşanan gelişmeler ve destekleyici düzenlemeler göz önüne alındığında bu bölümde ortaöğretimini tamamlamış öğrencilerin alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına ilgi göstereceklerini düşünüyoruz.

UYGULAMALI EĞİTİM

MEVZUATA göre bir alanın nerede açılacağına illerdeki özel sektörün de katıldığı il istihdam ve mesleki eğitim kurulları karar veriyor. MEB karara göre alanın açılacağı okul ve illeri onaylıyor. Maden teknolojisi de ilgili sektörün yoğun faaliyet gösterdiği illerde açılacak. Bölüm öğretmeni olabilecek lisans alanları belirlenecek. Sektör tecrübesi olanlar usta öğreticilik yapabilecek. TEOG ile öğrenci alınacak. Okulda veya uygun işletmelerde uygulama yaptırılabilecek.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı