Okuma ve yazma kurslarında kimler görevlendirilecek?
Bu yazıda, Okuryazarlık Seferberliği kapsamında kimlerin ders verebileceği açıklanacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından canlı yayında başlatılan Okuryazarlık Seferberliğine ilişkin usul ve esasların belirlendiği 2018/14 nolu genelgeyi 81 ile göndermişlerdir.
Seferberlik kapsamında okuma yazma bilmeyen vatandaşların birinci kademe yetişkin okuma yazma kurslarına katılmaları sağlanarak okuryazar hale getirilmesi ve ilkokul düzeyinde öğrenim görmelerini sağlayacak olan ikinci kademe yetişkin okuma yazma kurslarına yönlendirilmesi amaçlanmaktadır.
"Okur yazarlık seferberliği yürütme kurulu kurulacak" haberimizde Okur yazarlık seferberliği yürütme kurulunun görevlerini ve yol haritasını yayınlamıştık.
EN YAKIN YERDE KURS AÇILACAK
Okuma ve yazma öğrenmek isteyen adayların istek ve taleplerinin karşılanması, kendilerine en yakın yerde kurs açılmasının sağlanması önem arz etmektedir. Okul müdürlerinin bu konuda hassasiyet göstermesi, hafta sonları da dahil olmak üzere okullar ve kurumlarda başta derslikler olmak üzere ders yapmaya uygun alanların okuma yazma kursları için tahsis edilmesi ve bu konuda gerekli kolaylığın sağlanması gerekmektedir.
2018/14 nolu Genelgeye göre, Okuryazarlık Seferberliği çalışmalarının ilk dönemi 5 Şubat-15 Mayıs 2018 tarihleri arasını kapsayacak. Bu kapsamda, 5-19 Şubat 2018 tarihleri arasında halk eğitimi merkezlerince il ve ilçelerdeki okuma yazma bilmeyenlerin tespiti için gerekli alan tarama çalışmaları yapılacak. Başlatılan çalışmaların etkin duyuru ve tanıtımı yapılacak. Kurslar, 5 Mart'ta başlatılacak ve en geç 11 Mayıs'ta tamamlanacak.
GÖREV ALAN ÖĞRETMENLERE 10 SAAT EK DERS ÜCRETİ ÖDENECEK
Seferberlik kapsamında açılacak okuma yazma kurslarında görev alan öğretmenlerin ücretleri Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okuma - yazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi; "(1) Bu Kararla belirlenen azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere; a) Ders yılı içinde; 4) Okuma-yazma kurslarında,görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar,ek ders görevi verilebilir." hükmüne göre azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında ekstra 10 saat ek ders ücreti ödenebilecek. Bu kapsamda öğretmene sen 40 saat sınırını doldurdun denilemeyecek. 40 saatin üzerinde 10 saatte kurs görevi ve ek dersi alabilecek. Okuma yazma kurslarında görev alan öğretmenlerin ücretleri yarı yıl ve yaz tatillerinde bu 30 saate çıkabilecek. Ayrıca Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders görevleri, ek ders ücreti karşılığında verilir." hükümlerine göre aylık karşılığı verilemeyecek.
Yine 2018/14 Genelgenin 1. maddesi (ç) fıkrasındaki; "Görevlendirilecek sınıf öğretmenlerinin Genel Müdürlüğümüzün 08.12.2014 tarihli ve 6192975 sayılı yazısında belirtilen esaslara göre belirlenmesi," hükümlerine göre Okuma ve yazma kurslarında görevlendirilecek öğretmenlere belirlenecektir.
OKUMA YAZMA KURSLARINDA HANGİ ÖĞRETMENLER GÖREV ALABİLECEK?
Halk eğitimi merkezi müdürlüklerine bağlı olarak açılacak yetişkinlere yönelik okuma yazma kurslarında;
1- Sınıf öğretmenleri, 65 yaşını geçmemiş emekli sınıf öğretmenleri, emekli ilköğretim müfettişleri/eğitmen denetmenleri ile maarif müfettişleri ve yardımcıları,
2- Bakanlık ile Adalet Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve diğer kurum ve kuruluşların işbirliğinde düzenlenen yetişkinlere yönelik okuma yazma öğretimi seminerlerine katıldığını belgelendirenler,
3- Daha önce sınıf öğretmenliği yapmış olup, başka alana atanmış öğretmenler,
4- Bakanlığımızla gönüllü sivil toplum kuruluşları iş birliğinde açılan gönüllü yetişkin okuma yazma öğreticisi kurslarını başarı ile bitirmiş, gönüllü öğretici belgesi almış olan gönüllüler,
5- Kendi okullarında/kurumlarında sınıf öğretmenliği alanı dışındaki alanlarda görev yapan, aylık karşılığı çalışma sürelerini tamamlayamayan öğretmelerden yetişkinlere okuma yazma öğretimi seminerine katılıp belge alanlar,
6- Lisans mezunu olup eğitim fakültelerinden sınıf öğretmenliği formasyonu almış olanlar,
7- Milli Eğitim Bakanlığınca atanmış kadrolu Sınıf öğretmeninin bulunmadığı durumlarda;
a- Öncelikle kadrolu Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri,
b- İstekli olan diğer kadrolu öğretmenler,
c- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı kurul kararı doğrultusunda öğretmen olarak atama şartlarını taşıyan mezunlar (ücretli öğretmenler görevlendirilebileceklerdir.
Ayrıca kimse resen görevlendirilemeyecektir.
Konular
- Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
- LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
- Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
- Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
- Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
- Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
- Bir zamanlar ben de projesi nedir?
- İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
- Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
- Ders arası dil molası projesi nedir?
- Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
- 23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
- Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
- Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
- Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
- Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
- Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
- Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
- Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
- Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
- Kaç temel lise açıldı?
- Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
- Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
- AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
- Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
- STEAM nedir?
- 5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
- Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
- Eokul Öğrenci Ekranı