Çocuklar internette ne yapıyor?
Brezilya'da yedi yaşında bir kız çocuğunun ölümü, internette giderek yayılan "cesaret videolarıyla" ilgili kaygıları artırdı.
Kullanıcıların birbirlerine meydan okudukları ve kendi yaptıklarını tekrarlamaya teşvik eden bu videolar özellikle bu zorlukları göze alıp cesaretlerini test etmek isteyen çocuklar arasında yayılıyor.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Adrielly Gonçalves adlı 7 yaşındaki çocuk ani kalp yetmezliğiyle Sao Paulo’da kaldırıldığı hastanede öldü. Çocuğun bir yakını, Facebook paylaşımında Adrielly’nin YouTube’ta izlediği bir videodan etkilenip bir deodorantı içine çekerek öldüğünü duyurdu. Akrabası “Masum bir çocuktu, birden deodorantı ağzına dayadı. Çocukların internette nelere baktıklarını takip etmeleri için ebeveynleri uyarmalıyız” yazdı.
Çok sayıda YouTube kullanıcısı, deodorantı nefeslerine çekerken kaydedilen görüntüleri paylaşmış ve bu görüntüler binlerce kişiye ulaşmıştı. Bu deodorant videoları internette dolaşan binlerce ‘cesaret videosu’ndan yalnızca biri.
Bazı videolarda kullanıcılar bayılana kadar nefeslerini tutmaya teşvik ediliyor, bazılarında da burun deliklerinden soktukları prezervatifi ağızlarından çıkarmaya çalışıyorlar. Bazı videolarda da çok miktarda pudra tarçın yemeye çalışanlar veya alkollü içecek tüketenler olabiliyor.
Tüm bu videolar sağlığı tehlikeye atabilecek özellikte ama internette giderek yayılıyor.
Brezilya’da bu tip oyunların tehlikelerine ilişkin gençleri ve ebeveynleri bilinçlendirmek için çalışan DimiCuida adlı sivil toplum kuruluşu nefesle ilgili cesaret oyunlarından Portekizcede bir haftada 24 bin, İngilizcede 800 bin video basıldığını söylüyor.
BBC Brezilya Servisine konuşan psikolog Fabiana Vasconselos, “Prezervatif ve tarçın videolarını da sayarsak boğulmaya neden olabilecek videoların sayısı her geçen gün artıyor” diyor.
Cesaret oyunlarına katılımı artırmak için Instagram ve Snapchat ile oyun forumlarında çağrılar yapılıyor. Ama en büyük kaynak hala YouTube.
Bir yıl önce Sao Vicente’de 14 yaşında bir erkek çocuğu, boynuna çarşaf dolanmış halde ölü bulunmuştu. Polis, çocuğun bu cesaret videolarından birinden etkilenmiş olabileceğini söyledi.
Sao Paulo İtfaiyesi’nden Marcos Palumbo, “Bu yolla çok kaza oluyor. Çocuklar arkadaşları istediği için bu meydan okuma oyunlarına katılıyor. Sonuçlar genellikle çok kötü, ağır yaralanmalar ve ölümler olabiliyor” dedi.
Sao Paulo Tıp Fakültesi Başkanı Anthony Wong, yüksek oranda alkol içerdiği için özellikle deodorant oyununun çok tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Wong, “Alkol seviyesi yüzde 70 ila yüzde 90 arasında değişiyor. Viski veya absentten çok daha yüksek. Nefes gibi içine çekildiğinde alkol yüksek oranda emiliyor bu da boğazda yanma ve ani kalp durmasına neden oluyor” diyor.
Çocukların nasıl korunacağına ilişkin DimiCuida’dan Vasconcelos “Çocuklar dijital dünyada doğdu ve anneler babalar çocuklarının internette ne yaptığını anlayana kadar çocuk videolara erişmiş oluyor” diyor.
Vasconcelos bazı sosyal medya uygulamaların yaş uyarılarınn da dikkate alınması gerektiğini söylüyor. Örneğin WhatsApp 16 yaşından, Facebook da 13 yaşından düşüklere uygun değil.
Konular
- Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
- LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
- Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
- Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
- Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
- Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
- Bir zamanlar ben de projesi nedir?
- İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
- Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
- Ders arası dil molası projesi nedir?
- Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
- 23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
- Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
- Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
- Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
- Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
- Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
- Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
- Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
- Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
- Kaç temel lise açıldı?
- Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
- Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
- AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
- Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
- STEAM nedir?
- 5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
- Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
- Eokul Öğrenci Ekranı