Öğrenciler şehrimiz dersinde neler işleyecek?
Millî Eğitim Bakanlığınca, ortaokullarda seçmeli kapsamına alınan "Şehrimiz" dersinin müfredatı tamamlandı.
Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda haftada 2 saat olmak üzere toplam 72 saatlik öğretim programını içeren "Şehrimiz" dersi, seçmeli okutulacak. Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulunun onayından geçen "Şehrimiz" dersinin müfredatı, "Şehirlerin Hikayesi", "Şehirde Yaşam", "Şehrimi Tanıyorum", "Şehrim Çalışıyor", "Şehrimde Ben" ünitelerinden oluştu.
Ders için, çocukların birlikte yaşayabilme becerisini güçlendirecek ve estetik duyarlılığını geliştirecek bir içerik hazırlandı. Buna göre, "Şehrimiz" dersi, tarih, coğrafya, ekonomi, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, felsefe, etnografya, sanat ve estetik gibi sosyal bilim alanları ile ilişkilendirilerek disiplinler arası bir yaklaşımla işlenecek. Derste, milli ve dini bayramlar, mahalli kurtuluş ve kutlama günleri, önemli olaylar, belirli gün ve haftalardan yararlanılarak öğrencilerin tarihsel farkındalığı geliştirilecek. Derslerde, özellikle şehre özgü mahalli değerlere vurgu yapılacak, okul dışı ortamlardan faydalanmaya önem verilecek. Bu çalışmalar, okulun yakın çevresinden pazar yerine, resmi dairelere, fabrikalara, sergilere, arkeolojik kazı alanlarına, atölyelere, müzelere ve tarihi mekanlara yönelik olabilecek.
Dijital vatandaşlık da müfredatta
Derslerde ayrıca öğrencilerin dijital vatandaşlık yeterliliklerini geliştirmek amacıyla konuyla ilgili ders içi ve dışı etkinliklere yer verilecek. Bu kapsamda, e-Devlet, sanal ticaret, sosyal medya, dijital bölünmüşlük, kimlik hırsızlığı, kişisel bilginin gizliliği, siber dolandırıcılık, siber zorbalık gibi kavramlar öğrenilecek. Öğrenciler, şehre yönelik gezi ve incelemelerden sonra maket, şiir, hikaye, gezi yazısı, resim gibi sanat formlarını kullanarak gözlemlerini paylaşacak ve bu materyaller okullarda sergilenecek. Öğrencilere "Şehrimiz" dersinde, 81 ilin doğası, tarihi yerleri, resmi kurum ve kuruluşları, kültürel mekanları, sosyal yaşam alanları tanıtılacak.
81 il kendi şehrini kaleme alacak
Eğitim camiasından sanat çevresine, yazarlardan mimarlara, bürokratlardan yerel idarecilere kadar geniş bir yelpaze tarafından hazırlanan derse ait öğretim programı ile ilgili olarak 81 il millî eğitim müdürlüğü ile iş birliği yapılacak. Bu kapsamda, müfredattaki "Şehirlerin Hikayesi" ve "Şehirde Yaşam" üniteleri ülke genelindeki tüm okullarda ortak olarak; "Şehrimi Tanıyorum", "Şehrim Çalışıyor" ve "Şehrimde Ben" üniteleri ise 81 ilde oluşturulan komisyonlarca hazırlanacak.
Neler işlenecek?
Öğrenciler, "Şehrimiz" dersinde hem yaşadıkları şehri hem de dünya genelindeki bazı kadim şehirleri tanıyacak. "Şehirlerin Hikayesi" ünitesinde, medeniyetlere yön vermiş şehirler araştırılacak. Bu kapsamda Kudüs, İstanbul, Konya, Eskişehir, Medine, Bağdat, Roma, Kurtuba, Londra, Paris, Viyana, Şanghay, Dakar gibi şehirlerden öğrenci seviyesine uygun örnekler üzerinden şehir ve medeniyet ilişkisi kurulacak. "Şehirde Yaşam" ünitesinde ise şehirdeki sosyal yaşam araştırılacak, medeni yaşantının kuralları işlenecek. Bu bağlamda, toplu taşıma, alışveriş mekanları, ibadethane, parklar, mesire alanları, tören ve kutlamalar gibi insanların ortak bulunduğu yerlerde uyulması gereken görgü ve nezaket kuralları üzerinde durulacak. "Şehrimi Tanıyorum" ünitesinde ise yaşanan ilin coğrafi konumunu, demografik yapısı, tarihi öğretilecek ve şehirde karşılaşılabilecek doğal afetler araştırılacak.
"Şehrim Çalışıyor" ünitesinde şehirde sanayi, ulaşım, ticaret, yer altı ve yer üstü kaynakları, tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri araştırılacak. Şehre özgü üretim alanları ve zanaatları tanıtılacak. Şehrin tarihi, doğal, dini, kültürel unsurlarıyla birlikte anıt eserler, milli parklar, ören yerleri, müzeler, yaylalar, plajlar, rekreasyon alanları, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra somut olmayan kültürel mirasın önemi üzerinde durulacak. Şehrin turizm potansiyelinin ülke ekonomisine katkıları ortaya konulacak.
"Şehrimde Ben" ünitesinde de şehirlerin kültür ve sanat imkanları öğretilecek. Kütüphaneler, tarihi ve turistik mekanlar, bilim, eğitim ve sanat merkezleri, sanat galerileri, sinemalar, tiyatrolar, sanat etkinlikleri ve şenlikler hakkında bilgiler aktarılacak, şehre kimlik kazandıran eserler tanıtılacak. Kentin yetiştirdiği tarihi şahsiyetler, sanat, edebiyat, müzik, spor ve bilim insanları öğretilecek. Ayrıca şehirlerin ağız, deyiş ve özgün söz varlığı gibi kendilerine özgü dilleri, yerel yayıncılığı, müzik kültürü, önemli günleri, geleneksel ve güncel sporları, önemli günleri bilinecek.
Konular
- Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
- LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
- Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
- Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
- Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
- Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
- Bir zamanlar ben de projesi nedir?
- İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
- Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
- Ders arası dil molası projesi nedir?
- Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
- 23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
- Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
- Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
- Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
- Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
- Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
- Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
- Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
- Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
- Kaç temel lise açıldı?
- Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
- Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
- AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
- Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
- STEAM nedir?
- 5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
- Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
- Eokul Öğrenci Ekranı