Okul servis şoförlerine eğitim nerede ve kim tarafından verilecek?



Ülke genelinde öğrenci taşıyan 100 bini aşkın servis şoförü ile rehber personele, Resmi Gazete´de yayımlanan yönetmelikle zorunlu hale getirilen sertifikalı eğitimler kasımda verilecek.

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, Millî Eğitim, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme ile İçişleri bakanlıklarınca hazırlanan ve Resmi Gazete´de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği ile tüm şoförler ve rehber personele eğitimin zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Altunel, son dönemde okul servisi sürücüleri ve bu taşıtlardaki rehber personelin niteliklerine ilişkin kamuoyunda oluşan hassasiyetin giderilmesi ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara cevap verilebilmesi amacıyla "Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi" ve "Okul Taşıtları Rehber Personel Eğitimi" programlarının hazırlandığına işaret etti. Derslerin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve MEB´de görevli uzmanlarca verileceğini bildiren Altunel, "Türkiye genelinde tüm servis şoförlerini, belli periyotta eğitimden geçireceğiz. Nihayetinde sertifikası olmayanlar, ikinci ders yılında servis şoförlüğü yapamayacak. Dolayısıyla tüm servis şoförlerinin ve rehber personelin eğitimden geçmesini sağlamış olacağız." dedi.

Eğitim sınıfları 50 kişiyi geçmeyecek

Eğitimlerin il ve ilçelerdeki halk eğitim merkezlerinde verileceğini anlatan Altunel, şöyle devam etti: "Halk eğitim merkezlerine ve okullara duyuru yapacağız. Özel okul ve devlet okullarında servis taşımacılığı yapanların tamamının isimleri halk eğitim merkezlerine bildirilecek. Her sınıfta maksimum 50 kişiyi geçmeyecek şekilde planlama yapmayı hedefliyoruz. Türkiye´nin bütün il ve ilçelerinde 988 yerde halk eğitim merkezinde günde 650 bin dolayında kişiye eğitim verecek kapasitemiz bulunuyor. Dolayısıyla formatör eğitimlerinden sonra okul servis şoförleri ve rehber personelin eğitimlerini kasım içerisinde tamamlamayı planlıyoruz."

Servis şoförleri ve rehber personele yönelik ayrı ayrı planlanan programın süresinin 30´ar saat olacağını kaydeden Altunel, derslerde iş sağlığı ve güvenliği, sürüş psikolojisi, trafik sistemi veya güvenliği, güvenli araç kullanımı, yolcu indirme ve bildirme kuralları ile okul taşıtları gibi konulara yer verileceğini bildirdi. Yönetmelikle okul servislerinde üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk ve araç takip sistemi bulunması zorunluluğu getirildiğine dikkati çeken Altunel, "Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2 yıl önce tüm servis şoförlerine yönelik eğitimler yapıldı. Ancak yeni yönetmelikle birlikte tüm düzenlemeleri öğrenebilmeleri açısından bu eğitimler zorunluluk arz ediyor. Yeni yönetmelikte ortaya konulan şartlar, şoförlere aktarılacak." diye konuştu.

Servisler 120 bini aştı

Altunel, hızla büyüyüp gelişen Türkiye´de, okullarda taşıma ihtiyacının giderek arttığına işaret ederek, "Geçen yıl, 100 bin servis taşıma yapıyorsa bu sene 120 binlere ulaştı. Bu kadar geniş bir kitleyi de eğitmek bize düşüyor. Bunu da gerçekleştirdiğimizde her eğitimden sonra beklediğimiz olumlu davranışların ve sorunların minimize olduğu bir modelin ortaya çıkmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Kursu başarıyla tamamlayanlara sertifika vereceklerini kaydeden Altunel, "MEB olarak temel amacımız, bu eğitimleri olmazsa olmaz olarak ortaya koymak." dedi.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı