Eğitim sistemindeki değişiklikler öğrencileri nasıl etkiledi?



BU yıl hem liseye hem de üniversiteye giriş sistemi yenilenirken 'milenyum çocukları' olarak nitelendirilen 2000 doğumlu öğrenciler, bu tarihten sonra eğitim sisteminde yapılan bütün değişikliklerin ilk kez kendileri üzerinde uygulandığını söylüyor.

Bu öğrenciler ilkokul birinci sınıfa başladığında el yazısı uygulaması zorunlu oldu. Ortaokul 8'inci sınıfa geldiklerinde TEOG ilk defa yapıldı. Şimdi de üniversiteye girmeye hazırlandıkları yıl sınav sistemi değiştirildi. 2000 doğumlular, "Eğitim sistemindeki değişiklikler sürekli bize denk geldi" diyor. İşte üniversite adayı lise son sınıf öğrencilerinin yaşadıkları:

İLK KEZ TEOG'A GİRENLERDENİM

Selinay Süerdem: İlk kez TEOG'a girenlerdenim. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) bizim dönemimizde birleştirildi. TEOG'un ilk uygulaması da bize denk gelmişti. Artık kendimi deneme tahtası gibi hissetmek istemiyorum.

Sercan Kurtez: TEOG'da olduğu gibi yeni sistem yine bize rastladı. Yine tecrübesiz yakalandık. Tam bir sistemle çalışmaya başlarken farklı bir uygulama geldi. İyi mi etkiledi kötü mü şu anda hiçbir fikrim yok. Eski sistemde örneğin YGS'nin konu ağırlıkları belliydi. Yani "şu konudan YGS'de şu çıkar" denilebiliyordu. Şu anda yapılacak sınavın başka bir örneği olmadığı için soru ağırlıklarını bilmiyoruz.

Alper Yaramış: YGS ve LYS'nin böyle düzenlenmesi bence iyi oldu. Çünkü çalışma süremiz daha uzadı. Martta olacağına haziranda yapılacak. Bu sistem değişikliğinin de TEOG gibi 2000'lilere denk gelmesi kader (gülüyor). Bir de bizim için olumsuz etkileri olacak bence. Bizden sonrakiler daha şanslı.

Zeynep Şaşmaz: Eğitim sürekli 2000'lilerin, yani bizim üzerimizde deneniyor O yüzden artık nasıl çalışacağımızı bilemiyoruz. Sistemden emin değiliz. Bu bizim için şanssızlık.

OLUMLU ETKİLERİ OLMUŞTU

Oğuz Özel: Sistemin belli yıllar içinde değiştirilmesi mantığı var. Yani sistemi 5 yıl, 7 yıl görelim öyle değiştirelim düşüncesi. Ne kaderdir ki, hep bize denk geliyor. Bizim için ilk TEOG mağdurları deniliyor, ben çok da mağdur olduğumuzu düşünmüyorum. SBS'de üç yıldan sınav yerine, tek yıldan sınava girmiş olduk. Bunun bize olumlu yansıması olmuştu. Ancak bu sefer her şeye başladıktan sonra değişiklik yapıldı. Kurslara yazıldık, kaynaklar aldık. Hala tam olarak bir açıklama yapılmaması açıkçası beni korkutuyor.

Aleyna Bozkurt: 2000'liler olarak birçok değişikliğin bize denk gelmesini sistemin hala oturmamış olmasına yorumluyorum. Sürekli değişmesi bence adaletsizlik yaratıyor, çünkü çalışma düzenimizi etkiliyor.

Şükran Kurutuz: 2000'liler olarak ilkokul birinci sınıfta el yazısı uygulaması, TEOG'un ilk yılı bize denk geldi. Üniversiteye girişte YGS-LYS vardı, buna çalıştık yine değişiklik yapıldı. Her şey bize denk geliyor. İnşallah üniversitede başımıza bir şey gelmez.

Zeynep Akbıyık: Çok şanssızız. Eğitim sistemi değişikliği milenyum çağını buldu. Sistem belli olmadığı için herkes endişeli. Umarım çalışmalarımız boşuna olmaz.

Hülya Yeriş: 2000 doğumlu olarak her şeyin ilk mağdurları biziz. TEOG'dan sonra üniversite sınavlarının da ilk mağdurları biz olacağız.

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı