Öğrenciler lisede hangi yetkinlikleri kazanmalı?



Her anne-baba, çocukları için "Kendi ayakları üzerinde dursun, aklının çizdiği rotada başarıyla ilerlesin. Güvenli ve sağlık bir öyküsü olsun." gibi temenniler içindedir. Bu temennileri gerçekleştirmede şüphesiz ki eğitimin ve özellikle de lise eğitiminin önemi büyüktür. Peki, iyi bir lise eğitimi için nelere dikkat edilmelidir? Konuyu, Okyanus Koleji Lise PDR Bölüm Başkanı Bora Serhat Çelik'le değerlendirdik.

Seçilen lise, bireyin dönüşüm yolculuğuna başladığı yer olmalıdır

Lise yaşantısı, çocuğunuzun daha küçük bir çocukken oynadığı oyunlarla başlayan 'kariyer' yaşantısını ileriye taşıyan dört yıllık bir süreçtir. Biz bunu tırtılın içinde bir dönüşüm yolculuğu yaşadığı kozaya benzetiyoruz. Lise tamamlanınca yönünü çizmiş, kariyer planını yapmış şekilde kanat çırpmasını bekliyoruz.

Öğrencinin yeteneğini keşfetmesini sağlamalıdır

Öğrencilerin kendini tanımasına imkan sağlayan bir eğitim anlayışı gelecek planlarının şekillenmesinde etkili rol oynar. Çünkü insanı biricik kılan özelliklerinden başında yeteneği gelir ve bireyin geleceği yeteneği üzerine kurulur. İlgisini, merakını, doğal motivasyon kaynaklarını keşfeden bir öğrenci, potansiyellerini hayatına çok daha güçlü yansıtır. Kalabalıklardan sıyrılarak fark yaratır ve yaşamında mutlu olur. Bu anlamda seçilen lise ve öğretmenleri, öğrencinin hedefler belirlemesinde ve o hedeflere doğru ilerlemesinde ciddi bir rehber niteliğindedir.

Üniversite hazırlık sistemi işlemelidir

Üniversiteye giriş genelde öğrencilerin 12. sınıfta katıldıkları YGS-LYS isimli sınavlarla ilgili diye düşünülür. Oysa 9. Sınıftan itibaren sistemli bir yaklaşımla başarılı olunabilecek, parça-bütün ilişkisi olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'dir. Bu nedenle resmin tamamını öğrencilerine gösteren ve 4 yıllık lise eğitiminde 'üniversiteye hazırlık' gündemi olan bir öğretim organizasyonu oluşmalı. Bunun için amaca uygun öğretim takvimi, derslerin öğretim yılı içindeki dağılımı, YGS-LYS'ye yönelik çeşitli kitaplar, dijital öğretim içerikleri, kültür oluşturmuş ölçme değerlendirme bölümü, öğrenme performansını takip eden ekranların olup olmadığı sorgulanmalı.

Öğrencilerini dünya vatandaşı yapmalıdır

Değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurmada şüphesiz ki yabancı dil eğitiminin önemi çok büyük. Dünyanın ortaklaşan dili İngilizce'yi anlama, konuşma ve yazma düzeyinde ortaya proje çıkaracak öğretim programı sunan bir lise tercihi öğrenciyi dünya vatandaşı seviyesinde taşır.

Öğrencinin gelişim ihtiyacını karşılamalıdır

Lise yıllarındaki genç hızlı bir gelişim içindedir. Bu gelişime çok boyutludur. Okuduğu lisede kültürel, sanatsal, sportif, sanatsal, bilimsel, kariyer gelişimi içim imkanlar sunulan gencin gelişimi, sadece 'lise okuyan' bir gençten çok daha avantajlı olacağı açıktır. Tercih edilen lisenin öğretim dışında, çocuklarımızın hayatını 'zenginleştirecek' eğitim sunan bir okul olması beklenmelidir.

Başarmanın ekip işi olduğunu göstermelidir

Lisede eğitim-öğretim, branşlarında uzmanlaşmış öğretmenlerin, kendilerinde olanla ve kendine verilenlerle ürettiği bir hizmettir. Bu bir organizasyon yönetimi, bu bir ekip işidir. Bu anlamda çocuğunuzun okuyacağı liseyi, yalnızca fiziki yapısıyla değil; okulun ruhunu oluşturan bireyleri ve bu bireylerin birbirleriyle kurdukları iletişim düzeyiyle de kıyaslamak gerekir.

Zamanı verimli kullanma disiplini sağlamalıdır

Zamanın hızlı geçtiği ve yetmediği çağların başında lise yılları gelir. Sınav başarısı, sağlıklı arkadaşlık ilişkileri, projelerde görev alabilmek, sosyal gelişim, spor, kültürel faaliyetler... Bunların tümünün temel gereği yeterli zamandır. Lise yıllarındaki müfredatın verimli işlenmesi, zamanın etkin kullanmasının yanı sıra, lisenin ulaşım açısından yakın olması da bu anlamda önemli bir kriter oluşturur.

Bugünden yaşatmalı, yarına hazırlamalıdır

Çocuklarımızın okuyacağı lisenin, 21. Yüzyılın aranan yetkinlikleri olan; iletişim, iş birliği, ekip üyesi olarak çalışabilme, yönetim, organizasyon becerisi, gelişime açık olmak, inovasyon, gönüllülük, uyum sağlayabilme, liderlik, sorumluluk, girişimcilik, sunum becerisi ve elbette yurt sevgisi kazandırma gibi amaçları olmalıdır. Lise hayatı boyunca çocuklarımız, evrensel yetkinlikleri pratik yapma imkanı bulabilmelidir.

Konular