Türkiye'deki zorunlu eğitim 13 yıla çıkıyor



MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, zorunlu eğitim süresinin artırılacağını belirterek, "Biz geldiğimizde insanımızın eğitim süresi yaklaşık 5 yıldı. Şimdi 8 yıl ama ortalaması 12 yıl olması lazım. Zaten 12 yıl zorunlu eğitimi getirdik. Okul öncesi eğitimi de bir yıl alacağız. Dolayısıyla Türkiye'deki zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Türkiye'deki zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız. Dersliklerdeki öğrenci sayısını azaltacağız, öğretmen sayısını artıracağız, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltacağız. Daha kaliteli bir eğitim vereceğiz." dedi.

Bakan Yılmaz, Gürün ilçesinde Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada ramazan ayının önemine değindi.

Türkiye'nin sorunlarının olduğunu ama diğer ülkelere kıyasla sorunlarını çözebilme kabiliyeti en yüksek ülke olduğunu vurgulayan Yılmaz, hükümetleri döneminde yapılan yatırımları anlattı.

Milli gelirin yükseldiğini, satın alma paritesinin arttığını dile getiren Yılmaz, "Türkiye'nin ileri gitmesini istemeyenler suni ayrılıklar, kamplaşmalar ve fay hatları oluşturmak istiyor. Bilin ki bu 80 milyon birbirine kardeştir, 80 milyonun ortak noktası, ayrıldığı noktalardan çok çok fazladır. Ayrılık noktası belki yüzde bir bile değildir, belki yüzde birin de altındadır. Dolayısıyla bu ayda birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi artıracağız. Yardım elimizi uzatacağız, hiç kimse kendisini sahipsiz hissetmeyecek. İşte bunu yaparsak ramazan amacına ulaşmış olur. Ramazanın amacı birlik ve beraberliğimizi güçlendirmektir." diye konuştu.

Türkiye'nin bugününün dünden daha iyi olduğunu ve geleceğinin de daha iyi olacağını belirten Yılmaz, bunu da eğitimle yapacaklarını söyledi.

Eğitimin iyi gittiğini vurgulayan Yılmaz, "Eğitimin amacı ülkeyi zengin kılmaktır. Türkiye'nin geliri 860 milyar dolar, bunu kim üretti. Benim ilkokulumdan, ortaokulumdan, lisemden, üniversitemden mezun olan işçisi, yönetici, memuru, mühendisi, çiftçisi hepsi beraber üretti." ifadesini kullandı.

- "Türkiye'deki zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız"

Gelecek dönem daha iyi bir eğitim vermek için ikili eğitimi kaldıracaklarını ve 77 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

"İnşallah 2019 yılı sonuna kadar yapacağız. Yine kaliteli eğitim vermek için mutlaka okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almamız lazım. Yani insanımızın eğitim süresini arttırmamız lazım. Biz geldiğimizde insanımızın eğitim süresi yaklaşık 5 yıldı şimdi 8 yıl. Ortalaması 12 yıl olması lazım. Zaten 12 yıl zorunlu eğitimi getirdik. Okul öncesi eğitimi de bir yıl alacağız. Dolayısıyla Türkiye'deki zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız. Dersliklerdeki öğrenci sayısını azaltacağız, öğretmen sayısını artıracağız, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltacağız. Daha kaliteli bir eğitim vereceğiz. Öğretmenlere performans sistemi getireceğiz. Türkiye iyi bir yolda ilerliyor."

- "Müfredatı da gözden geçiriyoruz"

Değerler eğitiminin çok önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şuna çok inanarak söylüyorum, Türkiye'nin eğitimi iyi bir yerde, maddi yönden de manevi yönden de iyi bir yerde. Önümüzdeki dönemde inşallah müfredatı da gözden geçiriyoruz. Değerler eğitimini de evlatlarımıza daha fazla vereceğiz. Barış istiyoruz, huzur istiyoruz, hak istiyoruz. Kimse kimsenin hakkına el uzatmasın diyoruz. Bu ailede, çevrede ve okulda verilir. Ama birisi eksik olursa sıkıntı olur. Sadece okulda verirsek yeterli olmaz, ailede de verilmesi lazım. Yaşadığımız ortamda da vermesi lazım."

İftar programına Sivas Valisi Davut Gül, Gürün Kaymakamı Fatih Özdemir, Belediye Başkanı Nami Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Turan Aksoy, AK Parti Sivas İl Başkanı Ziya Şahin, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, diğer ilgililer ve vatandaşlar katıldı.

Konular