Dijital zekâyı geliştirecek 6 beceri



Artık neredeyse her şey dijital dünyada yapılıyor. Bu trend her geçen gün hız kaybetmeden artıyor. Yapılan araştırmalar çocukların ortalama yedi saatini ekran başında geçirdiğini gösteriyor.

Televizyon, tablet ve laptoplar gençlerin yaşamında o kadar büyük bir yer kaplıyor ki, onsuz bir hayatı düşünemiyorlar bile. Dolayısıyla duygusal zekâ, IQ’nün yanı sıra dijital zeka (DQ) denilen ve gelecekte daha da önem kazanacak bir zekâ türünün daha ortaya çıkması şaşırtıcı değil. Bu dijital dünyada vakit kaybetmeden üretim yapabilme ve onu fonksiyonel şekilde kullanabilme anlamına geliyor. Onun gelişmesinde rol oynayan çocukken edinilmesi gereken bazı beceriler var. İşte Dünya Ekonomik Forumu’nda yer alan dijital zekâyı geliştirecek 6 dijital beceri:

Dijital kimlik: Sosyal medyada yaratılan online kimlikler, eğitimden iş başvurularına kadar birçok alanda geleceğimiz hakkında söz sahibi olmaya başladı. Artık şirketler, sizi işe almadan önce adınızı Google’da aratıyor. Bu nedenle çocukların online dünyadaki kimliklerini doğru bir şekilde yönetebilmesi çok önemli. Online dünyadaki varlık ve bunun nasıl sürdürülebileceği çocukların öğrenmesi gereken becerilerin başında geliyor.

Kullanım: Çocuklar dijital aygıtları nasıl kullanabileceğini öğrenmeli. Ayrıca kaliteli bir hayat için ‘online’ ve ‘offline’ hayatlarını da dengeleyebilmeliler.

Güvenlik: Çocukların siber zorbalık, radikalleşme, şiddet ve taciz gibi dijital dünyadan gelebilecek tehlikelere karşı nasıl önlem alacaklarını öğrenmeleri gerekiyor. Ayrıca kullandıkları cihazlardaki sistem güvenliğini de sağlayabilmeliler. Virüs saldırıları ve ‘hacklenme’ gibi riskler dijital dünyada her an yanı başımızda.

İlişkiler: Online dünyada diğer insanlarla iyi ilişkiler geliştirebilme de beceriler arasında önemli bir yerde duruyor. Bunun öğrenilmesi sosyal çevrenin gelişmesi ve yeni fırsatların ıskalanmamasında rol oynayabilir.

Okuryazarlık: İçerik üretme, onu etkin kullanma ve paylaşma dijital dünyada olmazsa olmaz.

Haklar: Dijital dünyada herkesin hakları var. Gizlilik ilkeleri, ifade özgürlüğü ve entelektüel mülkiyete saygı kazanılması gereken beceriler arasında yer alıyor. Hem bu haklara saygı göstermek, hem de bunun diğer insanlar tarafından uygulanmasını sağlamak da çocukların kazanması gereken kritik yetenekler arasında sayılıyor.

Konular