Lisede kariyer yapmanın sırları
Üniversitenin kariyerde çok önemli bir yer tuttuğu söyleniyor. Ancak lise de en az onun kadar önemli.
Çünkü bu dönemde gelecek 50 yıldaki kariyerinizin en sağlam sütunlarını inşa etmeye başlıyorsunuz. YGS ve LYS’ye sıra gelmeden önce kendinize şu soruları sorun: “Ne yapmaktan mutlu oluyorum?”, “Kendimi nerede hayal ediyorum?”. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin insan kaynakları direktörleri lisede kariyer yapmanın sırlarını anlatıyor.
MESLEK SEÇİMİ KRİTİK BİR KARAR
Gökhan Denizhan (LC Waikiki Mağazacılık İnsan Kaynakları Direktörü)
Türkiye’de bir gencin akademik hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri şüphesiz yükseköğrenime geçiş. Dijital dönüşümün çok kuvvetli olduğu, popüler mesleklerin ve iş tanımlarının hızla değiştiği bu yıkıcı inovasyon çağında gelecekte yapacağınız işe karar vermek kritik. Peki nasıl karar vereceksiniz? Önce kendinizi dinleyin. Şu soruları sorun: “Ne yapmaktan mutlu oluyorum? Neyi daha iyi yapabilirim? Kendimi nasıl bir iş ortamında hayal ediyorum? Yapmak istediğim işi bilmesem de, bir işi yapmaktan ne anlıyorum?” İşte bu sorulara verilecek cesur ve içten yanıtlar, bilinmezlerin çok olduğu bir dünyada en azından neyi istemediğinizi keşfetmesine yardımcı olacak. Bu sorgulamaya ne kadar erken başlarsanız o kadar konfor alanına sahip olacaksınız. Bu soruları sormak için lise son sınıfı beklemeyin.
ÇOK DEĞIL VERİMLİ ÇALIŞIN
Kendinizi yakın hissettiğiniz meslek gruplarıyla ilgili araştırma yapın. Hatta çalışma ortamını stajlarla yerinde gözlemleyin. Okullarınızdaki rehberlik servisleri ve öğretmenlerinizle iletişim kurun. Gitmek istediğiniz yönü belirledikten sonra üniversite sınavına da düzenli, prensipli ve yapılandırılmış bir programla hazırlanın. İç motivasyonunuzu sürekli yüksek tutun, hayallere çok çalışarak ulaşılabileceğini unutmayın, yakın çevrenizdeki başarı öykülerinin kahramanlarına danışın. Ancak bunları yaparken şu dengeyi de göz ardı etmeyin: Çok çalışmak verimli çalışma anlamına gelmiyor. Bu nedenle ders çalışma molalarını iyi planlayın. Çalışmadığınız zamanlarda kendinize hem zihinsel hem de fiziksel olarak güçlendirecek sportif ve sosyal etkinlikler yapın.
KİŞİSEL GELİŞİMİ BİR KENARA ATMAYIN
Emin Çay (Kale Kilit İnsan Kaynakları Direktörü)
Kariyer planlaması için üniversite diploması almayı beklemeden, daha lise yıllarında adımlar atmaya başlayabilirsiniz. İşyerleri artık istihdam edeceği gençlerde sadece diplomaya ya da ders notlarına değil; kişisel gelişim ve sosyal hayattaki başarılara da bakıyor. Hobiler edinin, yabancı dil öğrenin, sosyal sorumluluk projelerinde yer alın. Sanatla ve sporla ilgilenin.
PUANA GÖRE GELECEĞINİZİ ŞEKİLLENDİRMEYİN
Lise ve üniversite yıllarında iş hayatını görmeniz çok önemli. Özellikle yaz tatillerinde mutlaka staj yapın. Bu dönemde şirketten eğitim anlamında en fazla faydayı almak için gayret edin, talepkâr olun, size verilen işleri sıkı bir şekilde takip etmeye özen gösterin. Bu stajın iş hayatına atıldığınız ilk basamak olduğunu unutmayın. Türkiye’de gençler meslek seçiminde maalesef geç kalıyor, hatta çoğu zaman üniversite sınavında aldığı puana göre mesleğini belirliyor. Oysa liseler, öğrencilerin meslek seçiminde önemli bir rol üstlenmeli. Öğrenci, üniversitede eğitim almak istediği bölüme, ilgi duyduğu alana göre gideceği liseyi seçmeli ve bu alanda okumalı. Sevdiğiniz bir işte çalışırsanız, başarılı ve mutlu olursunuz.
HEDEF BELİRLEME KENDİNİ DEĞERLENDİRMEYLE BAŞLAR
Gökhan Kızıldağ (Fora Zeytin İdari ve Mali İşler Müdürü)
Sadece bilgi ve beceri yeterli değil. Yeni çağın getirdiklerine göre ihtiyaçlar ve tüketici dengeleri değişiyor. Üretim modelleri, pazarlama, satış kavramları yeni bir şekil alıyor. Artık çok uluslu, başarı ve farklılığa odaklanmış şirketlerin ihtiyaçlarına uyum sağlayabilecek, farklı kültür ve vizyonlara sahip çalışanların dönemi. Geleceğin dünyasına hazırlandığınızı düşünürsek hedeflerinize göre çok yönlü bir donanıma sahip olmaya gayret edin. Bazıları öğrencilik yıllarından başlayarak ayrıntılı kariyer planları yaparken, kimileri fırsatları değerlendirmeyi tercih ediyor. Ancak gelecekte karşınıza çıkabilecek yeni fırsatları değerlendirmek için geçmişte edindiğiniz bilgi ve becerileri kullanacaksınız.
KESTİRME YOL YOK
Kendinize şunu sorun: Aynı okuldan mezun yüzlerce kişi arasından neden sizi seçsinler? Genelde başarılı iş hayatlarının akışı ve kariyer gelişim aşamalarının çoğu sansürlenerek, parıltılı yönlerden bahsediliyor. Gerçekte bize sunulan sürecin kendisi değil, yalnızca sonuçları. Basamakları tırmanırken her zaman engel ve zorluklar bizi bekleyecek, kariyer gelişiminin hiçbir zaman kestirme bir yolu yok.
Hiç beklemediğiniz bir kişisel veya mesleki gelişim girişimi, gelecekte tercih edilebilirliğinizi artırabilir. Örneğin üniversite yıllarında tiyatroyla uğraşmak, topluluğa hitap etme yeteneğinizi geliştirir. Gençler, başarılı olmuş isimleri takip edin ve okuyun. Hedeflerinizi belirleme, kendinizi değerlendirmeyle başlar.
Konular
- Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
- LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
- Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
- Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
- Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
- Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
- Bir zamanlar ben de projesi nedir?
- İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
- Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
- Ders arası dil molası projesi nedir?
- Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
- 23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
- Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
- Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
- Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
- Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
- Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
- Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
- Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
- Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
- Kaç temel lise açıldı?
- Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
- Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
- AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
- Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
- STEAM nedir?
- 5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
- Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
- Eokul Öğrenci Ekranı