Özel öğretim kursları elektronik takip sistemi ile denetlenecek
Millî Eğitim Bakanlığınca dershanelerin dönüşümünün ardından tanımlanan özel öğretim kurslarının 1 Ağustos 2017´den sonra "bir" bilim grubunda faaliyet gösterip göstermediği, elektronik takip sistemi ile denetlenecek.
Denetimler sonucunda, dershane gibi çalışma eğiliminde olan, bilim grubu sınırlamasına riayet etmeyen kurumlara para, sonrasında ise kapatma cezası verilecek. Dershanelerin dönüşümünü öngören kanun değişikliğinin bir kısım maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından, Ağustos 2015´te Millî Eğitim Bakanlığı tarafından tanımlanan "özel öğretim kursları" mercek altına alınıyor.
Mevzuatın ilk düzenlendiği dönemde, özel öğretim kurslarının 8 bilim grubundan en fazla 3´ü ile faaliyet gösterebileceği öngörülmüştü. Ancak 3 bilim grubu sınırlamasını öngören değişiklik, iptali istemiyle Danıştay’a taşındı ve Yüksek Mahkeme, 2015 yılının Aralık ayında 3 bilim grubu sınırlaması hakkında yürütmenin durdurulması kararı vermişti. Karar üzerine özel öğretim kurslarının bilim grubu sayısı geçen yılın nisan ayında 5´e çıkarılmıştı.
Öte yandan, yürütmenin durdurulması kararına karşı yaptığı itirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca 2016 Mayıs ayında haklı bulunan Bakanlığın bilim grubu sınırlaması yapmaya yetkili olduğu hükme bağlandı. Bu kararın ardından geçen yılın ağustos ayında özel öğretim kurslarının faaliyet gösterebileceği bilim grubu sayısı bire düşürüldü. Ayrıca 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile de özel öğretim kursu tanımı bağımsız bir kurum olarak 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu´na eklendi ve açılabilecek bilim grubu sayısı da yönetmelikteki düzenlemeye uygun olarak "bir" olarak belirlendi.
1 Ağustos son tarih
Kanuni düzenleme gereğince daha önceden açılmış olup halen birden fazla bilim grubuyla faaliyet gösteren kursların, 1 Ağustos 2017´ye kadar yapılarını "bir" bilim grubunda faaliyet gösterecek hale getirme zorunluluğu bulunuyor. Bu tarihten sonra özel öğretim kursları, elektronik takip sistemi üzerinden (MEBBİS) oluşturulan e-yaygın modülünden takip edilecek ve dershane gibi çalışma eğiliminde olan, bilim grubu sınırlamasına riayet etmeyen kurumlara müsaade edilmeyecek.
Bir özel öğretim kursunun hangi bilim grubunda faaliyet göstermek üzere Bakanlıktan onay almışsa faaliyetini sadece o bilim grubunda yürütmesi ve başka branşlardan öğretmen istihdam etmemesi gerekiyor. Bir bilim grubu dışında faaliyet göstermekte ısrar eden özel öğretim kursları, elektronik ortamda denetlenecek. "Bir" bilim grubunda onay alan özel öğretim kurslarına, başka branşlardan öğretmen istihdam edilmesine izin verilmeyecek. Belirtilen sınırların dışında faaliyet gösteren kurumlara kanun gereği idari para cezaları uygulanacak, sonrasında aynı şekilde faaliyet göstermeleri halinde ise kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilecek. Özel öğretim kurslarının faaliyet gösterebilecekleri alan, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya ve felsefe gruplarından sadece biri olabilecek.
Konular
- Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
- LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
- Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
- Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
- Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
- Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
- Bir zamanlar ben de projesi nedir?
- İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
- Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
- Ders arası dil molası projesi nedir?
- Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
- 23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
- Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
- Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
- Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
- Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
- Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
- Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
- Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
- Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
- Kaç temel lise açıldı?
- Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
- Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
- AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
- Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
- STEAM nedir?
- 5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
- Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
- Eokul Öğrenci Ekranı