Dik temel harflere geçilmesi kararı olumlu mu?
Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akman: Bitişik eğik el yazısı estetik açıdan hoştur fakat herkesin yetenek sahibi olmasını, güzel yazı yazmasını beklemek imkansızdır. Dolayısıyla bu değişiklik olumludur.
Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eyüp Akman, dik temel harflerle eğitime geçilecek olmasıyla ilgili, "Bitişik eğik el yazısı estetik açıdan hoştur fakat herkesin yetenek sahibi olmasını, güzel yazı yazmasını beklemek imkansızdır. Dolayısıyla bu değişiklik olumludur." dedi.
Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce gelecek eğitim öğretim yılından itibaren bitişik eğik el yazısı yerine dik temel harflerle eğitime geçileceğinin açıklandığını hatırlattı.
Değişikliği çok olumlu bulduğunu dile getiren Akman, "Bitişik eğik el yazısı harf inkılabından sonra uzun süre kullanılmış bir sistemdir. O zaman kullanılmasında bir sakınca yoktu çünkü herkes o yıllara bitişik eğik el yazıyı yazıyordu. 1946'dan sonra bu sistem terk edilmeye başlanıp güzel yazı olarak değerlendirildi." ifadesini kullandı.
Bitişik eğik el yazısına tekrar 2005 yılında dönüldüğünü anımsatan Akman, "Bitişik eğik el yazısı son derece güzel ve estetik görünümlüdür. İyi yazıcılar tarafından yazıldığında estetikliği fark edilir ama mesela herkes resim yapamaz, yeteneğe sahip olması lazım. Dolayısıyla bitişik eğik el yazısını düzgün yazmak yetenek sahibi insanların işidir. Herkesten bunu bekleyemeyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Akman, bitişik eğik el yazısıyla eğitim başladıktan sonra çeşitli sıkıntılar yaşandığını anlatarak, bu konuda eğitim almadığı için öğretmenin konuya tam hakim olamadığını ve öğrenciye aktaramadığını söyledi.
"Bitişik eğik el yazısını öğretmen öğretemeyince, öğrenci yapamayınca sorunlar oluşmaya başladı." diyen Akman, şöyle devam etti:
"Bu alanda yapılmış bilimsel araştırmalar var. 2011 yılında bununla ilgili bir bildiri sunarak bitişik eğik el yazısının kaldırılması gerektiğini söylemiştim. Bitişik eğik el yazısı estetik açıdan hoştur fakat herkesin yetenek sahibi olmasını, güzel yazı yazmasını beklemek imkansızdır. Dolayısıyla bu değişiklik olumludur. Ayrıca çocuk sadece kendi yazılarında bitişik eğik el yazısı görüyor ama çevresindekiler dik temel harflerle yazıyor, kitaplarda dik temel harfler kullanılıyordu. Bitişik eğik el yazısında harf peşine harf kaygısına düşen çocuk kelimenin anlamını düşünmüyor. Bunun yerine estetikle uğraşıyor."
"CÜMLE YÖNTEMİYLE OKUMA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ"
Akman, bitişik eğik el yazısıyla ses temelli okuma yazma öğretimine de geçildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu yöntemin de kalkması lazım. Cümle yöntemiyle okuma yazma öğretimine geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü cümle yönteminde bütünlük var. Ses temelli okuma yazma öğretiminde çocuk sesten yola çıkıyor, dolayısıyla anlam ortadan kalkıyor. Eski yöntemde çocuk önce cümleyi kavrar, sonra sesi anlamaya çalışırdı. Bilimsel olarak da insan beyni önce bütünü algılar, sonra ayrıntılara iner. Cümle yönteminde de durum böyledir. Çocuk cümleyi kavrayacak, sonra parçalara ayıracak ki yavaş yavaş onu anlamlandırabilsin. Bundan dolayı ses temelli okuma yazma öğretiminden de vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyorum."
Konular
- Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
- LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
- Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
- Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
- Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
- Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
- Bir zamanlar ben de projesi nedir?
- İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
- Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
- Ders arası dil molası projesi nedir?
- Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
- 23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
- Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
- Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
- Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
- Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
- Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
- Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
- Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
- Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
- Kaç temel lise açıldı?
- Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
- Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
- AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
- Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
- STEAM nedir?
- 5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
- Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
- Eokul Öğrenci Ekranı