Özel eğitimde aile desteğinin önemi anlaşılmadı



OECD'nin PISA 2015 kapsamındaki üçüncü raporu 'Öğrenci Refahı'na göre Türkiye aile desteğinde OECD ülkeleri arasında son sırada. Öğrencilerin yüzde 77.8'i ebeveynlerinin okul çalışmasıyla ilgilendiğini belirtirken, hiçbir OECD ülkesinde bu yüzde 85'in altına inmiyor.

OECD'nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) 'Öğrenci Refahı' raporu, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2015'e katılan 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin okul, aile, öğretmen ve arkadaşlarına yönelik algılarıyla ilgili güncel veriler sunuyor. Buna göre Türkiye aile desteğinde OECD'nin en başarısız ülkesi olurken, öğretmenlerin öğrencilerini en çok rencide ettiği üye oluyor. İşte rapordan öne çıkan bazı başlıklar:

Türkiye'de öğrencilerin yüzde 80'i okul sonrasında ailesiyle konuştuğunu belirtirken, anne-babasının çalışmalarına ilgi gösterdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 77.8'de kalıyor. Her iki oranda OECD ortalaması yakalanamıyor. Hatta ailesinin okul çalışmalarıyla ilgilendiğini söyleyen öğrenci oranında OECD ülkeleri arasında en düşük performansı gösteriyor. Bu başlıkta diğer OECD ülkeleri yüzde 85'in altına inmiyor.

ÖĞRETMEN ALGISI İYİ DEĞİL

Çalışmada, öğrencilerin öğretmenleriyle ilgili algıları da değerlendiriliyor. Buna göre Türkiye'de öğretmeninin sınıf arkadaşlarının önünde haftada bir ya da daha fazla kendisiyle alay ettiğini belirten öğrenci oranı yüzde 5.8. Bu OECD'nin 3.9 ortalamasının üstünde. Öğrencilerin yüzde 6.7'si ise öğretmeninin arkadaşlarının önünde haftada bir ya da daha fazla hakaret ettiğini belirtiyor. Türkiye bu oranla OECD ülkeleri arasında ilk sıraya yerleşiyor.

KIZLAR DAHA HIRSLI

PISA 2015 programında öğrencilerin motivasyonları da değerlendirilen alanlar arasında. Türkiye'de 15 yaş düzeyindeki kızlar, erkeklere göre daha iyi bir motivasyona sahip. Erkek öğrencilerin yüzde 83.9'u sınıflarda en iyisi olmak istediğini belirtirken, kızlarda bu oran yüzde 87'ye çıkıyor. Ayrıca kızların yüzde 95.7'si mezun olduğunda elindeki seçenekler içerisinde en iyisini tercih etmek istediğini söylüyor. Erkeklerde bu yüzde 92.7'ye geriliyor.

Türkiye'de okuldan önce veya sonra bir fiziksel aktivite yaptığını belirten öğrenci oranı yüzde 70.7. Bu oranla yüzde 69.8'lik OECD ortalaması geride bırakılırken organizasyonun diğer üye ülkelerine yakın bir sonuç elde ediliyor.

ÜNİVERSİTE BEKLENTİSİ FAZLA

Raporda 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin yükseköğretimle ilgili beklentilerine yönelik veriler de yer alıyor. Türkiye'de öğrencilerin yüzde 70.6'sı bir üniversite programını bitirmeyi bekliyor. Bu oranla ABD ve Güney Kore'nin ardından üçüncü sırada yer alıyoruz

Konular

Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
Bir zamanlar ben de projesi nedir?
İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
Ders arası dil molası projesi nedir?
Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
Kaç temel lise açıldı?
Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
STEAM nedir?
5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
Eokul Öğrenci Ekranı