Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri nasıl takip ediliyor?
Millî Eğitim Bakanlığınca, Türkiye´de faaliyet gösteren 2 bin 30 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim gören engellilerin ve eğitim personelinin derse devamlarının takibinin, biyometrik kimlik doğrulama yolu ile yapılmasına ilişkin yönetmelik hazırlıkları başladı.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin, engelli bireylerin yeteneklerini en üst seviyeye çıkarmak, temel öz bakım ve bağımsız yaşam becerilerini geliştirmek ve topluma uyumlarını sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiğini ifade etti.
Bu kurumlarda görme, işitme, dil-konuşma, spastik, zihinsel, ortopedik ve ruhsal olmak üzere 7 engel türünde bireylere destek eğitim programları uygulandığını dile getiren Şamlıoğlu, merkezlerde verilen bu eğitimin finansmanının da doğrudan Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sağlandığını aktardı. Millî Eğitim Bakanlığına 2006´da devredilen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine, bugüne kadar öğrenci sayılarına göre yaklaşık 12,5 milyar lira destek ödemesi yapıldığını bildiren Şamlıoğlu, "Sadece maddi destek de sağlamadık. Engelli bireylerin eğitim giderlerinin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için 2011 yılında elektronik bir modül geliştirdik. Eğitim ortamının kalitesinin artırılması amacıyla 2015 yılından itibaren merkezlerin, bahçesi bulunan ve müstakil binalarda açılması şartını getirdik." bilgilerini paylaştı.
Yeni kanun ile sıkı denetim
Şamlıoğlu, 9 Aralık 2016´da Resmi Gazete´de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname´de yapılan değişiklik ile engelli bireylerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine kayıt kabullerinin yanı sıra hem engelli bireylerin hem de merkezlerde görevli eğitim personelinin derse devamlarının artık biyometrik kimlik doğrulama veya kameralı görüntüleme sistemi ile takip edileceğine dikkati çekti. Engelli bireylerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ders takiplerine ilişkin yeni düzenlemenin 1 Eylül 2017 itibarıyla yürürlüğe gireceğini kaydeden Şamlıoğlu, bu kanun hükümleri doğrultusunda yönetmelik çalışmalarına başlandığını belirtti.
Yönetmelik ile Türkiye´de faaliyet gösteren 2 bin 30 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde öğrencilerin engelli gruplarına göre biyometrik kimlik doğrulama veya kameralı görüntüleme sistemi ile ders devamlarının yapılmasına yönelik düzenlemeler yaptıklarını aktaran Şamlıoğlu, "Kanun gereği çıkaracağımız yeni yönetmelik ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri artık sıkı takip altına alınacak. Şu an itibarıyla 333 bin 280 engelli bireye destek eğitimi veriyoruz. Takip sistemi ile engelli bireylere sağlanan destek eğitimlerinin verimliliğinin ve etkinliğinin artırılmasını ve çalışan eğitim personeline ilişkin etkin bir izleme ve değerlendirme yapılmasını hedefliyoruz." diye konuştu.
Konular
- Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
- LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
- Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
- Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
- Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
- Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
- Bir zamanlar ben de projesi nedir?
- İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
- Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
- Ders arası dil molası projesi nedir?
- Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
- 23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
- Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
- Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
- Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
- Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
- Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
- Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
- Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
- Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
- Kaç temel lise açıldı?
- Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
- Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
- AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
- Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
- STEAM nedir?
- 5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
- Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
- Eokul Öğrenci Ekranı