Öğrenciler bütçe yönetimini öğrenecek



Öğrencilere finansal okuryazarlığın öğretilmesi amacıyla “Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim Projesi“ hayata geçirildi. Proje kapsamında, ilkokul 1. sınıftan ortaokul 8. sınıfa kadar zorunlu dersler arasında yer alan “görsel sanatlar“ın öğretim programı, sanat ile finansal okuryazarlığı içerecek şekilde güncellendi.

Öğrencilerin toplumsal ve ekonomik açıdan güçlü vatandaşlar olarak yetişmelerinde gerekli bilgi ve becerileri deneyime dayalı öğrenmeleri için "Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim Projesi", Türk Ekonomi Bankasının finansal, UNICEF´in teknik desteğiyle uygulamaya geçti.

Program kapsamında, çocukların finansal kapasitelerinin gelişimine destek olunması ve ileride karşılaşabilecekleri olası finansal ve sosyal güçlüklere karşı mücadele sırasında ihtiyaç duyacakları sosyal değerleri öğrenmelerinin desteklenmesi hedefleniyor. Erken yaşlarda çocuklara vatandaşlık sorumluluklarının ve finansal kaynakların yönetiminin öğretilmesinin amaçlandığı proje kapsamında, müfredatta da çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Bu kapsamda, öncelikle ilkokul 1. sınıftan ortaokul 8. sınıfa kadar zorunlu dersler arasında yer alan "görsel sanatlar" dersinin öğretim programı sanat ile finansal okuryazarlığı içerecek şekilde güncellendi. Ayrıca ortaokullarda ve imam hatip ortaokullarında seçmeli dersler arasında yer alan "seçmeli görsel sanatlar" dersinin de öğretim programı bu anlayışla hazırlandı ve programlar okullarda uygulanmaya başlandı. Seçmeli görsel sanatlar içinde yer alan ebru, tezhip, resim, grafik tasarım, minyatür, seramik modüllerinde konuyla ilgili açıklamalara yer verildi.

İlkokul ve ortaokul öğretmenlerine yardımcı ders materyalleri

Programların ülke genelinde tanıtımının yapılması için eğitici eğitimleri gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra sosyal ve finansal eğitim konusunun okullarda çeşitli dersler içinde ele alınabilmesini sağlamak için ilkokul ve ortaokul öğretmenlerine ayrı ayrı olmak üzere yardımcı olacak materyaller hazırlandı. Ders materyalleri, çocukların sosyal yaşamlarında ihtiyaç duyacakları yaşam becerilerinin, finansal ve girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi ve desteklenmesini sağlayacak şekilde geliştirildi. Bu etkinlikler, okullarda işlenen hayat bilgisi, matematik, sosyal bilgiler gibi çeşitli derslerle ilişkilendirilecek şekilde oluşturuldu. Ayrıca konuyla ilgili öğretmenlerin ailelere destek olmasını sağlayacak "aile eğitim kılavuzu" hazırlandı.

İnternet sitesi hazırlanıyor

Tüm bu çalışmalara zaman, mekan ve diğer sınırlamalar olmaksızın herkesin erişiminin sağlanması ve öğrenmeyi dijital olarak desteklemek için internet sitesi hazırlık çalışmaları devam ediyor. Niteliği artırmak ve uygulamayı yaygınlaştırmak amacıyla Ankara´da 12-14 Aralık 2016´da 81 ilden ikişer öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmanın ardından, hazırlanan içeriğin Bakanlık tarafından onaylanmasından sonra illerden gelen temsilcilerle geniş çaplı bir uygulama başlatılacak. Çocukların yaşamları üzerindeki denetimlerini ve özgüvenlerini artırmayı hedefleyen çalışma, ülkedeki tüm çocuklar için daha iyi bir gelecek kurulması ve eğitimde kalitenin artırılması açısından önem taşıyor.

Konular