Çocuklar teknoloji ile kaç yaşında tanışmalı?



Star Tv'de yayınlanan Özlem Denizmen ile Kadınca programının geçtiğimiz hafta ekrana gelen bölümünde Denizmen, akademisyen Dr. Özgür Bolat ile aile, çocuk ve sosyal medya üçgenini ele aldı ve doğru bildiğimiz yanlışları konuştu.

İlgili videoyu izlemek için tıklayınız

Çocuklar ne zaman teknolojiyle tanışmalı?

Prof. Dr. Yankı Yazgan, "akıllı cihazların kullanımı 5 yaşına kadar günde maksimum 1 saat, 5 yaşından sonra günde 2 saat olarak ayarlanmalı" dedi.

Çocukların ve gençlerin ruh sağlığı önceliklerine vurgu yapan; çocuklar, gençler, aileler ile eğitimcilerin eğitim alanında yaşadıkları ruhsal ve davranış sorunları konu edinen Okul Ruh Sağlığı Sempozyumu bu yıl beşinci kez Psikolojik Rehabilitasyon ve Eğitim Programları Derneği (PREP) ve Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Bölümü ortaklığıyla 25-26 Mart tarihlerinde Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleştirilecek.

Sempozyumun eşbaşkanlığını yürütecek olan Marmara Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yankı Yazgan, çocuklara diş fırçalamayı öğretir gibi teknolojik cihazların doğru kullanımının öğretilmesi gerektiğini ifade ediyor. Çocukların 3 yaş öncesinde elektronik medya ile tanıştırılmasına hiç gerek olmadığını söyleyen Yazgan’a göre ebeveynlerin hatası ise akıllı cihazları çocuk bakıcısı olarak görmeleri.

TEKNOLOJİK CİHAZLARIN KULLANIMI DİŞ FIRÇAYI ÖĞRETİR GİBİ ÖĞRETİLMEMELİ

Çocuk ve ergenlerin ekran başında geçirdikleri saatlerin artması ile birlikte ebeveynlerin ne yapacakları konusundaki soru işaretleri de her geçen gün çoğalıyor. Çocuğuma ne kadar televizyon seyrettirmeliyim sorularının artık tablet ve akıllı telefonlar için sorulduğunu söyleyen Prof. Dr. Yankı Yazgan, anne-babaların akıllı telefon ve tablet kullanımını daha pozitif gördüklerini ifade etti. Yazgan, “Ebeveynlerin tablet telefon kullanımında ısrarcı olmalarının bir gerekçesi akıllı teknoloji kullanımını bebeklikten öğrensinler diye, ancak bu pek geçerli bir gerekçe değil, cihazlar zaten giderek kullanımı öğrenilmesi gerekmeyecek basitlikte oluyorlar. Bir başka gerekçe ise, cihazları çocuklarını emanet ettikleri bir bakıcı olarak görmeleri. Buradaki önemli nokta ebeveynlerin kendi rahatları için çocuklara özgürlük ya da fayda adı altında gereksiz teknoloji kullanımının önünü açmamaları. Aksine çağımızda aileler çocuklarına teknolojik cihazların kullanımını diş fırçalamayı öğretir gibi öğretmeliler. Bunun için ise ebeveynlerin önce kendi kullanım alışkanlıkları ile çocuklarına örnek olmaları gerekiyor” dedi.

TEKNOLOJİ KULLANIMINDA 3 YAŞ SINIRI

Akıllı cihazlarla geçirilen zamanın mutlak bir ziyan olmadığının altını çizen Yankı Yazgan, faydalı ve etkili kullanım için 3 yaş öncesi çocukların elektronik medya ile tanıştırılmaması gerektiğinin, buna ihtiyaç olmadığının altını çiziyor. Kaç saat sorularına yanıt olarak ise, Yazgan, “Akıllı cihazların kullanımı 5 yaşına kadar günde maksimum 1 saat, 5 yaşından sonra günde 2 saat olarak ayarlanmalı. Çocukların odalarında televizyon ve bilgisayar bulundurulmamalı, akıllı cihazlar ise uyku zamanı oda dışında bırakılmalı. Ailece yapılan sosyal aktiviteler ve çocuğa kazandırılacak hobiler büyük önem taşıyor. Teknoloji kullanımı ödül olarak da sunulmamalı. Siber suçların ve zorbalıkların arttığı günümüzde ebeveynlere düşen en büyük sorumluluk ise çocukların sosyal medya hesaplarını istismar olasılığı açısından düzenli kontrol etmek ve oynadığı oyunlar hakkında bilgi sahibi olmak” dedi.

Konular