14 yaşında matematik dehası oldu!



Henüz 14 yaşında ama o bir matematik dehası! Atahan Dökme, Kanada’daki Waterloo Üniversitesi’nin Uluslararası Gauss Matematik Yarışması’nda ilk 100’e girmeyi başardı.

Atahan Dökme 14 yaşında, ailenin tek çocuğu, satrancı, futbolu ve basketbolu çok seviyor. Ama en büyük tutkusu matematik ve fizik!

Eğitim hayatına İsviçre, Neuchatel'de başladı, International School of Neuchatel- Montessori Metod'unu öğrendi. 2007 Eylül ayındaysa ailecek yurda geri döndüler ve eğitimine Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu'nda devam etti. Şimdiyse İstanbul Amerikan Robert Lisesi'nde. Ama hikaye bu kadar değil...

O bir matematik dehası, Türkiye'nin gurur duyduğu cinsten. Çünkü Kanada'nın en saygın üniversitelerinden University of Waterloo'nun uluslararası düzeyde düzenlediği Gauss Matematik Yarışması'nda onbinlerce öğrenci arasından ilk 100'e girmeyi başardı.

Bu da yetmedi Robert Koleji'ni kazanan Dökme'ye uzak diyarlardan bir tebrik mektubu geldi.

CEMC Direktörü Ian VanderBurgh "2016 Gauss Yarışması'nda elde ettiğin mükemmel sonuçtan dolayı seni kutluyorum. Bu, senin gurur duyman gereken büyük bir başarıdır" ifadelerini kullandı.

ÇOK ÇALIŞAN BİR ÖĞRENCİ DEĞİLİM

Atahan Dökme "Matematik benim için her zaman zevk olmuştur. Ders çalışırken, problem çözerken hep istekle ve arzuyla yaparım. Öğretmenlerimle zor bir soru üstünde çalışmak, o soruya kafa yormak beni hep heyecanlandırmıştır" diye anlatıyor.

İzmir SEV'deki öğretmenlerinin teşvikiyle Gauss yarışmasına katılan Dökme, "Hiçbir zaman çok çalışan, devamlı okuyan bir öğrenci olmadım" diyor ve ekliyor:

Çalışılması gereken dersi çalışırım. Kendimi zayıf hissettiğim derse daha çok zaman ayırır ve onu çok iyi öğrenirim. Bildiğim dersleri hiç çalışmadığım olmuştur. Matematik sınavlarına girerken hiç defter kitap açmadığım halde 100 aldığımı çok bilirim.

BAŞARIM ARKADAŞLARIMI HIRSLANDIRDI

Gauss Yarışması'nda aldığı başarıdan dolayı çok mutlu olduğunu da dile getiren genç deha "Özellikle matematik alanında olması, çok sevdiğim bir dersin bana verdiği ödül gibi oldu. Uluslararası yarışma olması da ayrı bir gurur kaynağım. Okul müdürüm bana bu bilgiyi verdiğinde çok mutlu oldum. Ailemin ve öğretmenlerimin her zaman takdirini kazanmış biriyimdir ama yurtdışında saygın bir üniversite direktöründen bir takdir mektubu gelmesi şaşırtıcı oldu ve beni çok mutlu etti" diye anlatıyor.

En büyük destekçisinin ailesi olduğunu belirten Dökme "Öğretmenlerim ve arkadaşlarımda bana her zaman inandılar ve beni desteklediler" diyor. Aldığı başarıyla arkadaşlarına örnek de olmuş: Arkadaşlarımla aram iyiydi. Ama tabii ki zaman zaman anlaşmazlık yaşadığımız da olurdu. Gauss Yarışması'nda aldığım başarı diğer arkadaşlarımın daha çok hırslanıp ders çalışmalarına katkı bile sağladı.

HEDEF SİLİKON VADİSİ

İleri de mühendislik alanında eğitim almak isteyen Atahan Dökme'nin hayali Amerika'da Silikon Vadisi'nde çalışmak...

Dökme eğitimine nerede devam etmesi gerektiği konusunda hala net bir karar verememiş

"Yüksek lisansa yurt dışına gidebilirim. Bu kararı lise 3 ve lise 4'te verebileceğime inanıyorum. Ailem tek çocuk olduğum için Türkiye'de kalmamı istiyor."

Kendinden küçüklere birkaç öneride bulunmak isteyen Dökme "Düzenli olarak derslerle ilgilenmeli, takıldıkları yerlerde hemen o sorunu anlaşılır bir şekilde çözmeliler. Temelden sağlam adımlarla ilerlemeleri gerekir.Tek başlarına baş edemedikleri durumlarda, bir öğretmen veya bir arkadaştan yardım alarak çözüm bulabilirler. Ben çok arkadaşıma konu anlattığımı ve sınavlara beraber çalıştığımızı bilirim" açıklamasını yaptı.

Konular