Oyun yapan savunma yazılımı da geliştirir



Son dönemde ciddi bir ivme kazanan oyun geliştirme sektörü, kalifiye eleman sıkıntısı çekiyor. Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla okullarda öğrencilerle buluşuyor. Dernek Başkanı Ali Erkin, "Bugün oyun yapan yarın yazılımın hemen her alanında, savunma sanayisinde çalışır" diyor.

Son dönemde ciddi bir ivme kazanan oyun geliştirme sektöründe yıllık 400 milyon dolar ihracat gerçekleştiriliyor. Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) yetkilileri, yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla okullarda öğrencilerle buluşuyor. Türk oyun sektörünün sosyal ve ekonomik gelişimi için faaliyet gösteren TOGED, aynı zamanda sektörün artan insan kaynağı ihtiyacına yönelik eğitim çalışmaları yürütüyor.

ELEMANA İHTİYACI VAR

Ordu'nun İkizce ilçesindeki Şehit Hüseyin Akar Ortaokulu'nda bir teknoloji sınıf açmaya hazırlanan TOGED, çeşitli illerde düzenlediği konferanslarla da öğrencilere ulaşmaya çalışıyor. Derneğin yönetimi, son olarak İstanbul'un Kartal ilçesindeki Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrencilere oyun geliştirme konusunda bilgi verdi. Öğrencilere oyun geliştirme sektöründe kendilerini bekleyen fırsatları, iş olanaklarını, oyun geliştiricilerin durumunu ve sektörün ihtiyaçlarını anlatan TOGED Başkanı Ali Erkin, lise sıralarında oyun geliştirmeye nasıl başlanabileceğini konusunda öğrencileri bilgilendirdi.

İLKÖĞRETİMDE BAŞLATMALIYIZ

Oyun geliştirme eğitimine ilköğretimden itibaren başlanması gerektiğini düşündüklerini ve bu bağlamda liselere de büyük önem verdiklerini vurgulayan Erkin, sektöre ilgi duyanların oyun firmalarında çalışmanın yanında çeşitli kurum ve kuruluşların sunduğu desteklerle kendi şirketlerini de kurabileceklerine dikkati çekti. Erkin, Oyun geliştirme sürecinde aslında araştırma ve geliştirmeye dayanan bir yazılım üretiliyor. Bunun sonucunda da yüksek katma değerli ihracat yapılıyor. Sektörün yıllık 400 milyon doları aşan bir ihracatı var. Oyun geliştirme sektörünün ihracatı, Türkiye'nin yazılım ihracatının yaklaşık yarısına karşılık geliyor" dedi.

OYUN YAPAN SAVUNMA YAZILIM DA GELİŞTİRİR

Geçmişte savunma şirketlerinde çalışmanın çok cazip olduğuna dikkat çeken Erkin, şunları kaydetti: "Çünkü maaşları yüksekti. Sektörün gelişimiyle beraber sunulan maddi olanaklar da arttı. Artık biz savunma sanayisinden çalışan alır duruma geldik. Bizim sektörün en önemli açmazı anne-babaların tutumu. 'Çocuğum git doğru düzgün bir işle uğraş, oyun yapma' diyorlar. Hem ailelerle hem erken yaşlarda öğrencilerle erken yaşlarda tanışıp sektöre insan kaynağı yaratmak lazım. Bugün oyun yapan yarın yazılımın hemen her alanında, savunma sanayisinde çalışır. Oyun geliştiriyor diye ömür boyu oyun geliştirecek diye bir şey de yok."

Konular