Tam gün eğitim sistemi nasıl işleyecek?
Başbakan Binali Yıldırım'ın, tam gün öğretim sistemine geçileceğini açıklaması üzerine sistemin nasıl uygulanacağını sizler için araştırdık.
Başbakan Binali Yıldırım, dün Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında 2016- 2019 yılları içerisinde uygulanması planlanan Orta Vadeli Programı açıkladı.
Yıldırım, Orta Vadeli Programı açıklarken 2019 yılına kadar ikili öğretime son verileceğini ve tekli öğretim sistemine geçileceğini belirtti. Bu sistem ile birlikte sabahçı-öğlenci olarak okula giden öğrenciler, artık tam gün okula gidecek. 2014-2015 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı bu sistem ile ilgili alt yapı çalışmalarına başlamıştı. Alt yapı çalışmaları ile İlk ve Ortaokulda 10 bin okulda ikili eğitim, 35 bin okulda tekli eğitim, 1000’e yakın lisede çiftli eğitim ve 11 bine yakın lisede tekli eğitim uygulanmaya başlanmış, 4 okuldan üçü tekli eğitim sistemine geçmişti.
Alt yapısı oluşturulan bu tekli eğitim sistemi, mevcut Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın çalışmaları ile 2019 yılına kadar hızlandırılacak ve çiftli eğitim veren tüm okullarda uygulanmaya başlanacak.
NASIL UYGULANACAK?
Binali Yıldırım’ın açıklamasıyla birlikte akıllara ilk olarak tam gün verilecek eğitim için okulların kapasitesinin yeterli olup olmadığı sorusu geldi. Peki sabahçı-öğlenci sisteminde dahi kalabalık olan sınıflar tam gün eğitim sistemine geçildiği zaman öğrenciler için yeterli olacak mı? Bu sistemin avantaj ve dezavantajları nelerdir? Yeni sistemde öğrenciler kaç saat eğitim görecek?
Milyonlarca öğrenci ,öğretmen ve veliyi ilgilendiren bu soruları Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri cevapladı...
Mevcut sisteme göre sabahçı öğrenciler 07.00- 13.00 arasında, öğlenci öğrenciler 13.00-19.00, tam gün okula giden öğrencilerde 09.00-15.00 saatleri arasında eğitim görüyor. Yeni sistemle birlikte tüm öğrenciler 09.00-15.00 arasında eğitim görecek.
ÖĞRENCİ MUTSUZ, ÖĞRETMEN MUTLU, VELİ ENDİŞELİ
Öğlen saatinde 1 saat mola vererek yemek ihtiyaçlarını da eğitim gördükleri okullarda giderecekler. Sistemin öğrenciler için dezavantajlarından biri nerdeyse tüm günü okulda geçirecek olması. En büyük avantajları ise özellikle sabahın ilk saatleri ve öğlenin ilk saatleri güçlük çekilen algı probleminin ortadan kalkacak olması.
Öğretmenleri sevindiren bu sistem bazı velileri sevindirirken bazı velileri de endişelendirdi. Sınıfların kalabalık olacağı ve eğitim kalitesinin düşüneceğini düşünen veliler endişelenirken, çalışan veliler ise bu durumdan oldukça memnun.
FETÖ OKULLARINA MI YERLEŞECEKLER?
FETÖ’nün 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği başarısız darbe kalkışmasının ardından 1100’e yakın eğitim kurumuna el konulmuş ve bazı kurumlar devlet okullarına dönüştürülmüştü. Tam gün eğitim sisteminin akıllara en çok takılan sorusu ise mevcut okulların bu sisteme geçildiği zaman öğrenci sayısını karşılamayacak olması. Bu konuda veliler, öğrenciler ve öğretmenler ciddi endişe duymakta.
Sorunun çözümüne ilişkin ise ortada iki farklı yöntem var. Birincisi FETÖ soruşturması sonrasında devleştirilen kurumlar yeni eğitim öğretim yılı için devlet okullarına dönüştürülecek. Devlet okullarına göre fiziki şartları daha iyi olan bu FETÖ okulları tam gün eğitim sistemindeki bu endişeleri kısmen yok edebilir. Diğer bir yöntem ise yeni okul inşaatlarının yapılması.
Konular
- Yurt dışında okuyan öğrencilerin LGS başvuruları nasıl yapılacak?
- LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girebilecek mi?
- Liseler Arası Arapça Münazara Yarışmaları Sonuçlandı
- Kaç tane imam hatip okulu nitelikli lise sayıldı?
- Özel liselerin merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usulleri
- Siber zorbalık en çok hangi yaş arasında görülüyor?
- Bir zamanlar ben de projesi nedir?
- İnternet okur-yazarlığı kaçıncı sınıfta başlamalı?
- Turkish Airlines Science Expo hangi kategorilerde yapılacak?
- Ders arası dil molası projesi nedir?
- Türkçe Yeterlik Sınavı Sınav Giriş Yeri Bilgisi
- 23 Nisan ve 24 Nisan okullar tatil mi? Liselere de tatil olacak mı MEB?
- Özel okula erken kayıt bir avantaj mı?
- Özel okula kesin kayıt yaptıranlar devlet liseleri için tercih yapabilir mi?
- Öğrencilere meslek seçimi eğitimi
- Türkiye'deki tüm OSB'lere teknik kolejler açılacak
- Öğrencilerin bir haftada internette geçirdiği süre ne kadar?
- Meslek liselerinin ders programı değişiyor mu?
- Anadolu teknikte meslek bölümlerine sınavsız girilecek
- Meslek liseli şef adayları sektörle buluştu
- Kaç temel lise açıldı?
- Türkçe, Malezya'da seçmeli ders olarak okutulacak
- Öğrenciler LGS sınavına mutlaka girsinler mi?
- AÖO e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- Maarif Vakfında öğrenim gören öğrenci sayısı ne kadar?
- Hangi özel okullar LGS puanı ile öğrenci alacak?
- STEAM nedir?
- 5.Sınıf Yabancı Dil Hazırlık Projesi Uygulanacak mı?
- Özel öğrencilere yönelik programlar yenilendi
- Eokul Öğrenci Ekranı