Kodlama öğrenmek istiyorum! Ne yapmalıyım?



Gençlerin kendi video oyunlarını yaratabileceği bir konsol geliştiren Türk girişimci Cem Eltutar, 85 bin TL bağış toplayarak gerçekleştirdiği projeyle gençlere kod yazmayı öğretiyor.

Türk girişimci Cem Eltutar (28), gençlerin kendi video Oyunlarını yaratabileceği bir konsol geliştirdi. Eltutar'ın 85 bin TL "bağış" toplayarak gerçekleştidiği proje, gençlere kod yazmayı öğrenme fırsatı sunuyor.

Günlük hayatta bilgisayara duyulan ihtiyacın sürekli artması, gençlerin bilgisayar okuryazarlığını arttırmasının hükümetlerin önceliği haline gelmesini sağladı. Başbakan Binali Yıldırım da önceki hafta yaptığı açıklama ile Türkiye'nin 'Sanayi 4.0'a geçmeyi ıskalamaması gerektiğini söyledi.

2048 LED çipten oluşuyor

'Sanayi 4.0' devri ise tüm üretim safhalarının bilgi-iletişim teknolojileri ile uyumlu hale gelmesi olarak tanımlanıyor. Üretim hatlarının teknoloji ile tam uyumunun gerçekleşmesi de bilişim okur yazarlığı yüksek olan bir nesli yetiştirmek anlamına geliyor. 2016-2017 eğitim dönemindeki müfredata, kodlama dersinin de dahil edilmesi, Türkiye'nin bu yolda aldığı adımlardan biri oldu. Kodlama bilgisinin yaygınlaşması adına dikkat çekici bir özel girişim ise Cem Eltutar tarafından kurulan bilgi teknolojileri eğitimi firması Creoqode. Creoqode'u İngiltere'de kuran Eltutar, kodlama eğitiminin verimli ve yaratıcı bir şekilde ilerleyebilmesi için ilk şartın eğitimin eğlenceli bir şekilde sunulması olduğunu savunuyor. Creoqode'un geliştirdiği ilk ürün olan 2048 de insanların kendi video oyunlarını yaratabildiği mobil bir oyun konsolu. 64x32'lik bir matris şeklinde dizilmiş 2048 adet LED çipten oluşan ekrana sahip konsol, sadece 3 değişken ile yazılım yazılmasını sağlayarak kodlamayla yeni tanışanlar için basit bir sistem sağlamış oluyor.

Kitle fonlaması

Ürettikleri geliştirme kartı sayesinde de her türlü elektronik cihaz ve sensörü 2048'e eklemek mümkün olurken, kullanıcılar da oyun konsollarına yeni görevler ekleyip kişiselleştirebiliyorlar.

2048'in bir diğer ilginç özelliği ise Türkiye'de çok yaygın olmayan bir yöntem olan 'kitle fonlaması' ile desteklenmiş olması. Kişilerin beğendikleri fikir ya da ürünü ön satış yapılarak desteklenmesine dayanan bu sistem ile sadece 2015 yılında 34 milyar dolardan fazla bir para on binlerce projenin hayata geçmesini sağladı.

Sistemin diğer bir ilgi çekici özelliği ise oluşan fonun belirli bir yatırım grubundan ziyade insanların küçük miktarlardaki katkılarıyla oluşması. Eltutar'ın firması da 'kitle fonlaması' yapılan Kickstarter sitesi üzerinden ilk ürünlerini Aralık 2016'ya kadar teslim etme karşılığında 22 bin sterlin (85 bin TL) fon topladı.

Kodlamanın zor olduğu yargısının yıkılması gerektiğini söyleyen Eltutar, kodlama eğitiminde önceliğin kodlama dillerine değil, algoritma oluşturma ve sistematik düşünmeye verilmesi gerektiğini vurguladı.

'Kodlama öğrenmek ülkenin geleceği'

ABD'de bu konuda yapılan en büyük proje Facebook, Amazon, Google ve Apple gibi dünyanın en değerli firmaları ile Beyaz Saray'ın desteğini alan 'code.org' oldu. Yeni neslin kodlama konusunda daha iyi eğitilmesi için 2013 yılında başlatılan projede Chris Bosh gibi ünlüler ve hatta ABD Başkanı Barack Obama, gençlere kod yazmayı öğrenmeleri çağrısında bulundu.

Başkan Obama, gençlere seslendiği videoda "Bu (kodlama) yeteneklerini öğrenmek sadece sizin geleceğiniz için değil, ülkemizin geleceği için de son derece önemli. Bu yüzden sadece oyun satın almayın, kendi oyununuzu yazın istiyorum" sözlerini kullanarak desteğini açıkladı.
E Okul MEB