Japonların başarısının sırrı nedir?



Japonlar tüm dünyada keskin zekaları, kibarlıkları ve başarılarıyla örnek gösteriliyor. Peki nedir bu Japonları bu kadar başarılı yapan? Cevabını hemen verelim: Eğitim sistemleri.

4. sınıfa kadar sınav yok

Japonya'da 4. sınıfa kadar öğrencilere sınav yapılmıyor. Okullar ilk 3 sene, çocukların bilgisini test etmek yerine karakterinin oluşmasına, görgü kurallarını öğrenmesine destek oluyor.

Çocuklara diğer insanlara saygı, doğaya ve hayvanlara nazik davranma, oto-kontrol, adalet, cömertlik, şevkat ve empati kurma gibi erdemler öğretiliyor.

Akademik yıl 1 Nisan'da başlıyor

Birçok okul ve üniversite Eylül'de başlamasına rağmen Japonya'da akademik takvim 1 Nisan'da, kiraz ağaçlarının çiçeklendiği dönemde başlıyor. Akademik yıl 3 sömestra ayrılıyor: 1 Nisan-20 Temmuz, 1 Eylül-26 Aralık, 7 Ocak-25 Mart.

Hademe yok

Çoğu Japon okulunda hademe yok. Öğrenciler kendi sınıflarını, kafetarları ve hatta tuvaletleri bile kendileri temizliyor. Öğrenciler küçük gruplara ayrılıp görev dağılımı yapıyorlar. Japonya'da öğrencilerin kendi arkalarını toplaması, takım halinde çalışabilmesi ve birbirilerine yardım etmesi gerektiğine inanılıyor. Bu görevler onların daha saygılı davranmasını sağlıyor.

Öğle yemekleri sınıfta yeniyor

Japon eğitim sistemi öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesine önem veriyor. Öğrencilerin her öğlen ne yiyeceğine profesyoneller karar veriyor. Öğrenciler, öğretmenleriyle beraber sınıfta yemeklerini yiyorlar.

Okul sonrası etütleri yaygın

İyi bir ortaokula girebilmek için birçok Japon öğrenci bir hazırlık okuluna ya da özel okul sonrası etütlerine gidiyor. Bu okulların dersleri akşamları yapılıyor. Sokakta akşam geç saatte okuldan eve dönen çocuklar görmek Japonya'da çok normal. Japon öğrenciler günde 8 saat ders görüyor.

Japon kaligrafisi ve şiiri dersleri

Klasik okul derslerinin yanında Japon öğrencilere kendi kültürlerine ve yüzyıllardır süregelen geleneklerine de saygı duymaları öğretiliyor. Japon kaligrafisi, ya da diğer adıyla Shodo bu derslerin başında geliyor. Shodo, bir bambu çubuğunu mürekkebe batırıp pirinç kağıdına hiyeroglif yazma sanatı. Diğer bir ders ise Japon şiiri, Haiku.

Neredeyse bütün okullarda üniforma zorunlu

Bazı okulların kendi üniformaları olmasına rağmen çoğu okulda geleneksel Japon üniformaları giyiliyor. Erkekler askeri tarzda üniformalar giyerken kızlar, denizci tarzı giyiyor. Üniforma kuralı okullarda sosyal bariyerleri kaldırma ve onları çalışma moduna sokma amacı güdüyor. Ayrıca öğrencilerde birlik bilinci oluşuyor.

Okula katılım oranı %99.99

Hemen hemen herkes 1 kez bile olsa okulu kırmıştır. Ancak Japon öğrenciler okulu kırmak şöyle dursun geç bile kalmıyorlar. Hatta öğrencilerin %91'i öğretmenlerinin kendilerinden istediği hiç birşeyi daha önce reddetmediklerini söylüyorlar.

Bir sınav geleceklerine karar veriyor

Bizdeki üniversite sınavı gibi Japonya'da da öğrenciler lise bitince hayati bir sınava giriyorlar. Üniversitelerin istediği puanı alamayan öğrenciler açıkta kalıyor. Puanlar o kadar yüksek ki öğrencilerin sadece %76'sı eğitimine devam edebiliyor. Sınava hazırlık dönemine öğrenciler aralarında "sınav cehennemi adı veriyorlar.

Üniversite yıllarına "tatil" deniyor

Japonya'da sınav cehennemini atlatan öğrenciler küçük bir tatile hak kazanıyorlar. Bu ülkede üniversite insan hayatının en güzel dönemi olarak düşünülüyor. Japonlar üniversite yıllarına çalışma hayatı öncesi tatili diyorlar.