Güzel sanatlar ve spor liselerinin haftalık ders çizelgeleri değişti
Güzel sanatlar ve spor liselerinin haftalık ders çizelgeleriyle seçmeli derslerinde değişiklik yapıldı.
Onuncu Kalkınma Planının "Öncelikli Dönüşüm Programları" çalışmaları kapsamında, öğrenci, öğretmen, veli ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanan güzel sanatlar ve spor liseleri haftalık ders çizelgeleri son şeklini aldı. Çizelge, Talim ve Terbiye Kurulu’nun ilgili kararları doğrultusunda, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında 9´uncu sınıflardan başlamak ve kademeli olarak uygulanmak üzere kabul edilerek, Ağustos 2016 tarihli ve 2707 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlandı. Buna göre, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce bu iki okul türü için 43 olan ders programı sayısı 102´ye çıkarıldı. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılından itibaren güzel sanatlar liselerine müzik alanının yanı sıra Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği alan programları ve haftalık ders çizelgeleri kademeli olarak uygulanacak.
Geleneksel sanatlara ağırlık verilecek
Güzel sanatlar liselerinin haftalık ders programına geleneksel Türk sanatları, minyatür, ebru, imgesel, resim, Türk-İslam sanatı dersleri ortak ders; dijital grafik ve fotoğraf dersleri de seçmeli ders olarak ilave edildi. Ders çizelgesine göre, tek olarak uygulanan müzik alanı haftalık ders çizelgesi Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ile Türk ve batı müziği ortak çizelgesi olarak 3 paket program düzenlendi. Müziksel işitme, okuma ve yazma dersi öğretim programı 3 farklı bölüme ayrılarak, Türk halk, Türk sanat ve Batı müziği teori ve uygulaması olarak güncellendi.
Türk ve batı müziği koro eğitim dersi programı Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği koro eğitimi olarak ayrılarak, Türk İslam musikisi, Türk dünyası müzikleri, halk dansları ve müzikleri ile müzik kültürü adı altında yeni dersler ilave edildi. Ayrıca güzel sanatlar liselerinde, temel çalgı olarak uygulanan piyano dersine ilave olarak bağlama dersi de temel çalgı olarak konularak, her iki dersin birlikte uygulanması kararı alındı. Çalgı eğitimi dersinde; gitar, flüt, bağlama, keman, viyola, çello, kontrbas, ut, kanun derslerine ilave olarak; tambur, ney, klasik kemençe, klarnet, kaval, vurmalı çalgılar, tar, kemane, Türk Halk Müziği yaylı sazları (Kemençe, Karadeniz kemençesi, kemane) dersleri eklendi. Piyano dersi de seçmeli dersler kategorisinde haftalık ders çizelgesinde yerini aldı. Müzik biçimleri ile çalgı bakım ve onarımı dersleri ise kaldırıldı.
Spor liselerine 15 farklı branş
Spor liselerinde uygulanan öğretim programlarının çeşitliliği azaltılıp, bazı programlar birleştirilerek bölüm dersi 16´ya düşürüldü. Sporlar dersi adı altında 15 farklı branş (halter, yüzme, güreş, kayak, tenis, masa tenisi, badminton, oryantiring, eskrim, bisiklet, okçuluk, judo, karate, boks ve tekvando) yer aldı. Takım sporları kapsamında, okulların imkanına göre futbol, basketbol, voleybol ve hentbol olmak üzere 4 branşın en az birinden takım oluşturma imkanı verildi. Ayrıca, atletizm ve artistik jimnastik dersleri ayrılarak bağımsız ders olarak spor liselerinin haftalık derslerine ilave edildi.
E Okul MEB
- 'AA Istanbul Photo Awards 2018' öğrencilere yön verecek
- 'Arapça´nın öğreniminde farkındalık oluşturulacak'
- 'Bilim merkezleri 2023 hedeflerine katkı sağlayacak'
- 'Çocuklar ana dilleriyle bir sayfa yazı yazamaz oldu'
- 'Devlet okulu öğrencileri çok daha iyi yetişiyor'
- 'Dezavantajlı Öğrencilerin Okul Terkinin Önlenmesi Projesi"
- 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' projesi
- 'Müfredat hafifletilecek, ders saatleri azaltılacak''
- 'Okullarımızda okutulan derslerin piyasada karşılığı yok'
- 'Sanata Engel Yok' sergisi açıldı
- “Öğretmenlik aynı zamanda bir öğrenciliktir”
- 10-16 yaş geleceği belirliyor
- 152 Dahi Üniversiteli Oldu
- 2016 ve 2017 Eğitim Öğretim Yılı Nasıl Geçti?
- 2016-2017 Bilsem Yerleştirme Sonuçları Tıkla Öğren
- 2016-2017 güzel sanatlar ve spor liseleri kontenjanları açıklandı
- 2016-2017 Okul sütü programı belli oldu
- 2016-2017 Yılında İlköğretim ve Ortaöğretimlere Okutulacak Ders Kitapları
- 2017 2018 E Okul Öğrenci Seçmeli Ders İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2017-2018 İlköğretim Ders Kitapları Nasıl Olacak?
- 2017-2018 MEB İlk ve Orta Öğretim Ders Kitapları
- 2017-2018 MEB İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi
- 2018 2019 Eğitim Öğretim Yılı Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 E Okul Sorumluluk Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 Sorumluluk Sınavları Ne Zaman?
- 2018 yarıyıl tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor?
- 2018-2019 BİLSEM Öğrenci Tanılama Kılavuzu yayımlandı
- 2018-2019 Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğretmen Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2018-2019 E Okul İlk ve Ortaokul Ders Kitapları Yayınlandı mı?
- 2018-2019 E Okul Okullar Ne Zaman Açılacak?