Engelsiz meslek lisesi hayata geçiyor



Millî Eğitim Bakanlığı ile SERÇEV arasında imzalanan protokol ile Türkiye´de ilk ve yeni bir model olan çapraz kaynaştırma eğitim yoluyla “engelsiz meslek lisesi“ni hayata geçirme ve bunu ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmaları başlatıldı.

Engelli bireylerin eğitimlerine ve hayatlarını tek başlarına kolayca idame ettirmeleri amacıyla, MEB Yatırım Planı ile 2015´de başlayan ve 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde faaliyete geçmesi beklenen "SERÇEV Engelsiz Meslek Lisesi"nin açılmasına ilişkin Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) ile protokol imzalandı.
Buna göre, 10 yıllık bir süreyi kapsayan protokol, ortaokul ve imam hatip ortaokulunun 8´inci sınıfını tamamlamış serebral palsili öğrencilerin mevcut sistem içerisinde akranlarıyla öğrenimlerine devam etmelerini amaçlıyor. Protokol kapsamında, serebral palsili öğrencilerin nitelikli mesleki eğitim almalarını ve hayatlarını tek başlarına idame ettirebilmelerini sağlamak için bakanlıkça "engelsiz" meslek lisesi tüm Türkiye´de yaygınlaştırılacak.

Akademik beceriler dikkate alınacak

Türkiye´de ilk ve yeni bir model olan çapraz kaynaştırma eğitim yoluyla eğitim verilecek engelsiz meslek lisesinin eğitim programlarının, bireysel özellikler dikkate alınarak işlevsel modüler programlar şeklinde olması planlandı. Geçen yıl ekim ayında yapımına başlanan SERÇEV Engelsiz Meslek Lisesinde, 200 serebral palsili öğrenci, diğer 200 öğrenci ile ortak alanda çapraz kaynaştırma eğitimi alacak. Ayrıca meslek lisesinde, özel eğitim, bireysel eğitim ve yaşayarak öğrenme eğitimi bölümleri olacak ve akademik becerilerine göre serebral palsili öğrenciler ilgili bölümlere yerleşecek.

Okulda sera alanları olacak

Radyo televizyon, bilişim teknolojileri, tarım ve konaklama bölümlerinin de olduğu meslek lisesinde, 32 sınıf, 11 atölye, 2 derslik, 2 laboratuvar, bir kütüphane, bir veli bekleme odası ve konferans salonu, yaşayarak öğrenme evi ve 8 sera alanı olacak. Okulda ayrıca, serebral palsili çocukların velilerinin, okul saatlerinde çocuklarına bakım desteği verebilmeleri için bakım odası, küçük çocuğu olan veliler için kreş, istekli veliler için halk eğitim merkezleri aracılığı ile açılacak kursların düzenleneceği kurs odaları bulunuyor. SERÇEV Engelsiz Meslek Lisesi ve ülke çapında yaygınlaştırılması düşünülen bu tür diğer liselerde, tüm mekansal detayların ve bilişim ürünlerinin bedensel yetersizliği olan serebral palsili bireyler için özel seçilerek tasarlanması planlanıyor.
E Okul MEB