Zorunlu eğitim çıraklığa ilgiyi azaltıyor
Türkiye genelindeki çırak öğrenci sayısı 125 binden 77 bine kadar gerileyerek alarm verirken, toplumda çıraklığa karşı oluşan negatif algıya karşı yeni stratejiye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
Bugunün çırakları, yarının ustaları onlar. İş gücünün en altında yer alıyorlar. Ama ekonominin ve üretimin can damarları durumundalar. Çırakların sayı son yıllarda yapılan düzenlemeler ve değişen toplum düzeni nedeniyle alarm vermeye başladı. Birçok ailenin 'biz okuyamadık, çocuğumuz bari okusun' mantığıyla çocuğunu bir esnafın yanına vermek istememesi çıraklık eğitimi alan öğrenci sayısında ciddi düşüşlere sebep oldu. Buna 12 yıllık kademeli ve zorunlu eğitim sisteminin liseleri zorunlu kılması da eklenince çırak açığı hızla arttı.
YÜZDE 40 DÜŞTÜ
Buna göre; çırak öğrenci sayısı 125 binden 77 bine kadar düştü. Bu, yüzde 40 düşüş demek. Çıraklık eğitimine katılan öğrenci sayılarının azalma trendine girdiğini kaydeden Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, bu alanda sektörün ihtiyaç duyduğu elemanların yetiştirilmesi amacıyla önem arz eden çıraklık eğitimine karşı toplumda var olan negatif algının değiştirilmesi amacıyla yeni stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Yetkililer, Bakanlık teşkilatı, mesleki eğitim merkezi ve turizm eğitim merkezi idarecileri ile düzenlenecek olan çalıştaylarda bu konularda yeni stratejiler üretilmeye çalışılacağını ifade etti.
ZORUNLU OLDU ANCAK...
Bu sorunun çözümü için esnaf ve sanatkarlarla bir araya geldiklerini dile getiren Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, geçtiğimiz günlerde zorunlu eğitim kapsamına alınan çıraklık eğitiminin perde arkasını anlattı. Özellikle zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla birlikte çırak sayısının büyük bir düşüş yaşadığını kaydeden Gülay, "Toplantılarımızın sonunda çıraklık eğitiminin mutlaka zorunlu eğitime alınmasına karar verdik ve çıraklık eğitim merkezlerini zorunlu eğitim kapsamına aldık. 8. sınıfı tamamladıktan sonra çocuğumuz tercihlerini yapacak, açık lise yerine çıraklık eğitim merkezlerini tercih edecek ve anlaştığı sektörle sözleşmesini imzaladıktan sonra haftada bir gün çıraklık eğitim merkezine gidecek, geri kalan 5 gün ise sözleşme imzaladığı iş yerinde çalışacak" diye konuştu.
USTALAR DA ŞİKAYETÇİ
İstanbul İkitelli'deki Bağcılar-Güngören Sanayi Sitesi'nde bin 600'ün üzerinde iş yeri bulunuyor. Buradan binlerce kişi geçimini sağlıyor. Birçok sanayi sitesinde olduğu gibi burada da çırak göremiyorsunuz. Ustalar dertli. Tornacı Durmuş Ali Neriç onlardan biri. Durmuş Usta anlatıyor: "30 yıldır bu işi yapıyorum. Bir zamanlar Kayseri'de 100 hanelik köyden 30 genç sanayiye giderdi. Ama bugün ne İstanbul'da ne de orada çırak yetişmiyor. Herkes okumanın derdinde ama sonu boş... Mesela yeğenlerim var, üniversite bitirdiler. KPSS bekliyor devlete kapak atmaya bakıyorlar. Burada üç kişi çalışıyoruz, elemanımız yok. Allah'tan Suriyeliler imdadımıza yetişti. Herhalde burada binin üzerinde Suriyeli çalışıyordur. Yıllarca okuyup doktor oluyorsun 7-10 bin maaş alıyorsun. Sanayide de o parayı alabilirsin. Yeter ki işini severek yap."
Durmuş Usta'nın ortağı Ayhan Karagöz söze giriyor: "40 yıldır bu işteyim. Mesleği yapacak alttan insan gelmiyor. Bu bölümden mezun olmuş öğrenciler var ama başka alanda işler yapıyorlar. Kimse bu yağlı, paslı işleri yapmak istemiyor."
MESLEKİ EĞİTİMİN ESKİ TADI YOK
Ramazan Emre ise "hepsi de sezonluk" diyor, "Yazın geliyor, üç ay durup gidiyorlar. Bugün Suriyeliler imdada yetişti. Onlar da ne zamana kadar kalır bilemiyoruz."
Rot balans ustası İmdat Aktaş okullardan şikayetçi: "Eskiden okumaya meyilli olmayan çocuklar mesleki eğitime verilirdi. Şimdi mesleki eğitimin de eski tadı yok. Sadece teori var. Biraz bilen adamı da özel şirketler kapıyor. Bu meslekte öğrenilirse gayet güzel geçinilir. Ben 33 yıldır yapıyorum ve gayet iyi geçiniyorum. Kardeşlerim, yeğenlerim okumadı yanımda yetiştirdim. Birçoğu usta oldu. Kendi iş yerini kurdu."
Egzozcu Yusuf Esen de birçokları gibi sıfırdan başlamış. 21 yıldır bu işi yapıyor. Terör olayları sebebiyle Van'ı bırakıp İstanbul'a gelmiş. Doğu bölgelerinin çırak konusunda İstanbul'a göre daha iyi olduğunu söylüyor Yusuf Usta. Ve anlatıyor: "7-8 eleman yetiştirdim. Çırakların sigortasını Doğu ve Güneydoğu'da devlet ödüyordu ama burada öyle bir şey yok. Gençler meslek ve sanat derdinde değil. Uzun vadeli düşünmüyorlar. 15 -20 yıl okuyup üç saatlik sınavlardan medet umuyorlar. Halbu ki 15 yılda çok iyi bir usta olabilirsin."
E Okul MEB
- 'AA Istanbul Photo Awards 2018' öğrencilere yön verecek
- 'Arapça´nın öğreniminde farkındalık oluşturulacak'
- 'Bilim merkezleri 2023 hedeflerine katkı sağlayacak'
- 'Çocuklar ana dilleriyle bir sayfa yazı yazamaz oldu'
- 'Devlet okulu öğrencileri çok daha iyi yetişiyor'
- 'Dezavantajlı Öğrencilerin Okul Terkinin Önlenmesi Projesi"
- 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' projesi
- 'Müfredat hafifletilecek, ders saatleri azaltılacak''
- 'Okullarımızda okutulan derslerin piyasada karşılığı yok'
- 'Sanata Engel Yok' sergisi açıldı
- “Öğretmenlik aynı zamanda bir öğrenciliktir”
- 10-16 yaş geleceği belirliyor
- 152 Dahi Üniversiteli Oldu
- 2016 ve 2017 Eğitim Öğretim Yılı Nasıl Geçti?
- 2016-2017 Bilsem Yerleştirme Sonuçları Tıkla Öğren
- 2016-2017 güzel sanatlar ve spor liseleri kontenjanları açıklandı
- 2016-2017 Okul sütü programı belli oldu
- 2016-2017 Yılında İlköğretim ve Ortaöğretimlere Okutulacak Ders Kitapları
- 2017 2018 E Okul Öğrenci Seçmeli Ders İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2017-2018 İlköğretim Ders Kitapları Nasıl Olacak?
- 2017-2018 MEB İlk ve Orta Öğretim Ders Kitapları
- 2017-2018 MEB İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi
- 2018 2019 Eğitim Öğretim Yılı Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 E Okul Sorumluluk Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 Sorumluluk Sınavları Ne Zaman?
- 2018 yarıyıl tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor?
- 2018-2019 BİLSEM Öğrenci Tanılama Kılavuzu yayımlandı
- 2018-2019 Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğretmen Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2018-2019 E Okul İlk ve Ortaokul Ders Kitapları Yayınlandı mı?
- 2018-2019 E Okul Okullar Ne Zaman Açılacak?