TEOG'da geç kalanlar sınava alınıyor mu?

Her yıl binlerce aday TEOG sınavlarında iyi bir liseye girmek için ter döküyor. Ancak fen ve teknoloji ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine göre, bu testlerde hata yapmamak için bilgi eksiği olmamalı. Yorum sorularında bile bu yüzden yanlış cevap verilebiliyor.
TEOG kapsamında düzenlenen ortak sınavların ilk günkü son oturumu din kültürü ve ahlak bilgisi olacak. İkinci günün ilk oturumu ise fen ve teknoloji. Öğrenciler, her iki dersten de beşer üniteden sorumlu. Uzmanlar iki testte de istenen başarıyı elde etmek için belli kavramların anlamını bilmek gerektiğini, bilgi eksiği olan öğrencilerin hata yaptığını vurguluyor. En çok hatayı ise verilen bilgiye, kendi yorumunu katarak soruyu cevaplayan öğrenciler yapıyor. Uzmanlar, iki dersin sınavlarında en çok yapılan hataları şöyle sıralıyor.
FEN VE TEKNOLOJİ
YORUM İÇİN BİLGİ ŞART:
Kuvvet ve hareket ünitesinin basınç sorularında yorum yapabilmek için basıncın nelere bağlı olduğunu bilmek önemli. Günlük hayatta ve teknolojide, basınçtan nerelerde yararlanıldığını bilmeyenler bu tür sorularda hata yapabiliyor. 'Ses' konusunda ise adayların bu konuya ait kavramları (genlik, frekans, yükseklik, ses düzeyi, vb.) birbirine karıştırmadan soru çözme yeteneğine sahip olması gerekiyor.
İSTİSNA ELEMENTLERE DİKKAT:
Maddenin yapısı ve özellikleri ünitesinde periyodik cetveldeki ilk 20 elementin özellikleri ve kullanım alanları bu konunun temelini oluşturuyor. Dikkat etmeniz gereken hidrojen ve helyum gibi istisna elementler var. Kimyasal bağlarda iyonik ve kovalent bağ kavramları iyi ayırt edilmeli. Kimyasal tepkimelerde ise korunan ve korunmayan özelliklerin bilinmesi gerekiyor. Asit ve bazların genel özellikleriyle beraber; çok sık kullanılan asit ve bazların formül, piyasa adı ve sistematik adı da bilinmesi gereken konulardan.
GRAFİK SORULARI BELİRLEYİCİ OLUYOR:
İkinci dönem TEOG sınavında soru sayısı en fazla olması beklenen ünite, 'maddenin halleri ve ısı.' Burada grafik soruları belirleyici oluyor. Bunları çözerken grafikte verilen bilgileri çok iyi yorumlamak gerekir. Isı - sıcaklık kavramlarını ayırt etmek öğrencileri oldukça zorluyor. Bu kazanımlara ait sorular çözülürken, verilen bilgilere dikkat edilmeli ve bunlar ışığında yorum yapılmalı. Örneğin maddelerin kütleleri, özısıları, sıcaklık değişimleri, aldıkları ısı miktarları, ısıtma süreleri hakkında verilen bilgilerin iyi analiz edilmesi bu soruların çözümü açısından önemli.
DİKKATLİ OKUYAN DOĞRU ÇÖZER:
'Canlılar ve enerji ilişkileri' ünitesinde besin zinciri, fotosentez ve oksijenli solunum kazanımlarından sorular bekleniyor. Deney düzeneklerinin kullanıldığı sorularda fotosentez - solunum ilişkisi iyi sorgulanmalı. Her deney düzeneği için farklı yorumlar yapılması gerektiğinden ezberden kaçınılmalı. Aynı zamanda uzun paragraf içeren sorular daha fazla bilgi içerdiği için dikkatli okuyarak kolayca yapabileceğiniz tarzda hazırlanıyor.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
KAVRAMLARI BİLMEYEN YANLIŞ YAPAR: Öncelikle her ünitede yer alan kavramları çok iyi bilmeniz gerekiyor. Örneğin kader, kaza, infak, takva, zekat, sadaka, mükellef, vb. kavramların anlamını bilmeyen öğrenci genelde bunların bulunduğu soruları yanlış yapıyor.
YORUM KATMAYIN: Ünitelerde yer alan ayet ve hadislerin konularını iyi tespit etmelisiniz. Özellikle bu tür sorulara kendi yorumunuzu katmadan, sadece ayette verilen mesaja göre soruyu çözmelisiniz.
MERAK ETTİKLERİNİZ
Sınava girerken yanımıza neler almalıyız?
TEOG'a giderken yanınızda nüfus cüzdanı, kalem, silgi, kalemtıraş, su ve peçete bulundurmanız yeterli.
Sınav sonunda salon görevlilerine hangi evrakları teslim etmeliyiz?
Son kontrollerinizi yaptıktan sonra cevap kağıdı ve soru kitapçığınızı görevli öğretmene teslim etmelisiniz.Geç kalanlar sınava alınıyor mu?
Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava girebilir, ancak bu adaylara ek süre verilmiyor.
Liselerin puanları düşer mi?
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama yapılmamış olmakla birlikte bu yıl birinci dönem TEOG sınavında tam yapan öğrenci sayısının geçen yıllara göre daha düşük olduğu tahmin ediliyor. İkinci dönem sınavında soruların biraz da zor olması durumunda liselerin puanlarında düşme olabilir.
Hangisi daha önemli; puan mı, sıralama mı, yüzdelik dilim mi?
Liselere yerleştirme işlemlerinde önemli olan sıralamanıza bağlı yüzdelik diliminiz.
Sınav sizden korksun
Yıl boyunca hazırlanıp, elinizden geleni yaptınız. Bu nedenle TEOG'dan korkmanıza gerek yok, sınav sizden korksun. Emeklerinizin boşa gitmesini istemiyorsanız, sınavlara gereğinden fazla anlam yüklemeyin. Böyle bir durum stresinizi arttırır ve sınavda performansınızı düşürür. Dünyanın sonu olmadığını düşünerek, elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Son günlerde uyku ve beslenme düzenini bozmamak stresi azaltabilir. Unutmayın sınav insan olarak değerinizi ölçmez. Hayatın her alanındaki başarı derecenizi de göstermez. TEOG'dan aldığınız puanlar sadece ilgi, yetenek ve çalışma alışkanlıklarınızla kazandığınız bilgilerin değerlendirmesidir. İstediğiniz puanı alamamak her şeyin sonu demek değil. Böyle bir durum yeni seçenekler üretmeniz için size hız verebilir. Özellikle TEOG'a birkaç gün kala sokakta voleybol oynamak, yürüyüş yapmak, hiçbir şeyi düşünmeden öylece oturmak, herhangi bir iş yapmamak daha önce öğrendiğiniz bilgilerin beyin sistemine entegre edilmesini sağlar. Sınav düşüncesi sizi çok kaygılandırıyorsa, bu tür etkinlikler yapmak, biraz zihni bu düşüncelerin dışına taşımak TEOG'da başarı elde etmenize yardımcı olacaktır.
ANNE-BABALARA TAVSİYELER
Cezayı sınav motivasyonu olarak kullanmayın.
Çocuğunuza karşı objektif ve dürüst olun, ondan şampiyonluk beklemeyin.
Onu şımartmayın.
Nasihat vermek yerine davranışlarınızla örnek olun.
Hayatta yapamadıklarınızı ondan beklemeyin.
Sınavın hayatın sonu olmadığını çocuğunuzla paylaşın.
Yanlışlar doğruları etkilemiyor
TEOG'da 'A, B, C, D' olmak üzere dört kitapçık türü kullanılacak. Yanlış cevapların doğruları etkilemeyeceği sınavda her oturum başladıktan sonra ilk 20 ve son 5 dakika salondan çıkamayacaksınız. Her sorunun puanı aynı, katsayıları farklı olacak. Türkçe, matematik, fen ve teknoloji için dört; inkılap tarihi
ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için katsayı olarak iki kullanılacak. Bu nedenle Türkçe, matematik ile fen ve teknoloji sınavlarında doğru sayısının diğer derslerden fazla olması daha yüksek puan getirecek.
TEOG'a sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ve her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla girdiği ve kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin sınavı geçersiz sayılacak.
Ağır otistik öğrenciler muaf
Birinci dönem yapılan TEOG ortak sınavlarında tedbir alınan özel eğitim öğrencileri, ikinci dönem de aynı koşullarda sınava girecek. Özel eğitim uygulama okulları (merkezleri) ve bunların programını uygulayan özel eğitim sınıflarında öğrenimlerini sürdüren orta veya ağır düzeyde zihinsel engelli ve ağır otistik öğrenciler ortak sınavlardan muaf tutuluyor.
Spora, sanata ek puan geliyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, sportif aktivite yapan öğrenci TEOG sınavlarında ek puan alacak. Her öğrencinin en az bir spor dalında lisans sahibi olmasının hedeflendiği projeyle, ortaokul 5'inci sınıftan itibaren bütün öğrenciler yetenek taramasından geçirilecek. Ardından öğrencilerin yatkın olduğu spor branşlarına göre her öğrenci lisanslı sporcu olacak. Ayrıca MEB yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile benzer bir çalışmaya imza atmayı planladıklarını, protokolün de bu ay içerisinde yapılmasını hedeflendiklerini açıkladılar.
E Okul TEOG
- 2016-2017 MEB TEOG Sınavı Kılavuzu
- 2016-2017 TEOG Yerleştirmeleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
- 2017 TEOG Kayıt Takvimi Açıklandı mı?
- 2017 TEOG Kontenjanları ve YEP Puanları Tıkla Öğren
- 2017 TEOG Sınav Takvimi Açıklandı?
- 2017 TEOG Sınavları Ne Zaman 2. Dönem?
- 2017 TEOG Tercih Rehberi Tıklayın!
- 2018 E-Okul Ortak Sınav Teog Sonuçları Sorgula
- 2018 LGS Lise Taban Puanları MEB
- 2018 LGS Lise Tercih Kontenjanları Açıklandı mı?
- 2018 LGS Tercih Listesi Nasıl Hazırlanır?
- 2018 MEB TEOG Yerleştirme Kılavuzu TIKLA!
- 2018 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu
- 2018 TEOG Hesaplama / 8.Sınıf TEOG Sonuçları
- 2018 TEOG Puanları Nasıl Hesaplanacak?
- 2018 TEOG Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 TEOG'da hangi dersler var?
- Doğru Okul Seçimi Nasıl Yapılır?
- E Okul Öğrenci Teog Anketi Giriş
- E Okul TEOG Puan Hesaplama Yöntemi
- Hangi lise kaç puan istiyor 2017?
- LGS 2018 sınav başvurusu nasıl yapılır?
- LGS 2018 Tercih Süresi Ne Zaman Sona Eriyor?
- LGS Lise Yerleştirme Sistemi Değişti mi?
- LGS Lise Yüzdelik Dilimleri Nedir?
- LGS MEB Kazanım Testleri ve Cevap Anahtarları İndir
- LGS MEB Sınav Sonuçlarını Öğrenmek için TIKLAYIN!
- LGS nakil başvurularında uzman tavsiyeleri
- LGS nakil ve boş kontenjanları meb nasıl işleyecek 2018
- LGS Puan Hesaplama Sistemi 2018