MEB ve TÜBİTAK arasında işbirliği protokolü imzalandı

Millî Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerinin katılımıyla Uluslararası Robot Yarışması İşbirliği Protokolü imzalandı.
TÜBİTAK ile Uluslararası Robot Yarışması İşbirliği Protokolü imza töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TÜBİTAK’ta devrim niteliğinde reformların yapıldığını belirterek, meslekî ve teknik eğitimde de çok önemli reformların gerçekleştirildiğini kaydetti. Meslekî ve teknik eğitimi hem nitelik hem de nicelik olarak geliştirdiklerini ifade eden Tekin, buradaki insan kaynağının daha rasyonel kullanımı için çok ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
TÜBİTAK’la yapılan işbirliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Müsteşar Tekin, “Bu protokolle, meslekî ve teknik eğitim liseleri daha cazip hale gelecek ve meslek liselerine daha fazla öğrencinin gitmesi sağlanmış olacak. Dolayısıyla, öğrencilerin hem daha iyi yetişmelerini sağlayacak hem de onların bu anlamdaki yetenekleri ve başarılarını ödüllendirebileceğimiz bir süreç olacak.” diye konuştu.
Ülkenin bilimsel çabaları için insan kaynağının önemli olduğuna vurgu yapan Tekin, “Yapacağımız bu çalışmalarla gelecek kuşaklara, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmış olacağız. İnşallah hayırlara vesile olur.” dedi.
İşin temel kaynağı insan beynidir
TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin ise, TÜBİTAK’ın büyük bir değişim ve yeniden yapılandırmanın içerisinden geçtiğini belirterek, TÜBİTAK’ın bilim ve teknoloji sektörlerini desteklemekle mükellef bir kuruluş olduğunu ifade etti. Ergin, robot yarışmasını birlikte düzenlediklerini hatırlatarak, “Bu işin temel kaynağı insan beynidir. Dünyada bilim ve teknolojiyi bir adım ileriye götürenlerin kim olduğuna baktığımızda, belli kalıpların dışında düşünen, teoriye hakim olmanın ötesinde bizzat bu işlerle uğraşmış insanları görüyoruz. Dolayısıyla, ‘kutunun dışında, kuralların dışında’ denilen düşünce yapınızı bize gösterin’ dediğimiz faaliyetlerin içerisinde, bu beyinleri alıp yeşertmek gerçekten olayın anahtar noktası olarak karşımıza çıkıyor.” diye konuştu.
TÜBİTAK olarak bu gibi faaliyetlere gönülden destek vermek istediklerini kaydeden Ergin, “Millî Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız bu işbirliği, bizim için inanılmaz derecede değerlidir. Burada kabiliyetine, bilgisine, bakış açısına, hatta bir noktasında memlekete karşı ahlaki ve insanı değerlere sahip çocuklarımızı, beyinlerimizi alıp bunları daha üretken, ülkenin geleceğine dair daha faydalı hale nasıl getireceğimizi; TÜBİTAK olarak projelerle, burslarla veya istihdamla bir noktaya taşımanın sorumluluğunu üstlenmiş bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Bilim ve teknoloji dediğimizde bunun bir tek kaynağı var, o da insan” diyen TÜBİTAK Başkanı Ergin, “Onu da erken yaşta, vasıflarını tespit edip iyi değerlendirdiğimiz insan olarak bakıyoruz. Aramızdaki robot yarışmasındaki protokol, bir havuzdaki bir damla, uzun yolculuktaki bir adım olarak gördüğümüz son derece kıymet verdiğimiz ve geleceğimize yatırım olarak nitelendirdiğimiz bir protokol. Vatana memlekete hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Bilgi ve becerilerini kullanan, girişimci, bilimsel düşünen bireyler yetişecek
İmzalanan protokolle TÜBİTAK; Üniversitelerin Endüstriyel Otomasyon, Mekatronik, Makina ve Malzeme Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden yarışma jürisini belirleyerek Millî Eğitim Bakanlığına bildirecek. TÜBİTAK´ın desteğiyle yapılacak robot yarışmasıyla, meslekî ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması, orta ve yükseköğretim seviyesindeki meslekî ve teknik eğitim öğrencilerinin, bilgi ve becerilerini kullanan, girişimci, bilimsel düşünen, rekabet edebilme bilincine sahip bireyler yetiştirilmesi amaçlanıyor. Protokolle ayrıca; öğrencilerin, bilgi ve deneyim paylaşımı yapmaları için ortam hazırlanması, toplumda meslekî ve teknik eğitim konusunda farkındalık oluşturulması, endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında ve robot teknolojileri konusunda çalışmaların tanıtımının yapılması ve sergilenmesi hedefleniyor.
Bu yıl, "Gaziantep Belkıs-Zeugma" temalı ve "Ahican Belkıs-Zeugma Antik Kentinde" sloganıyla yapılacak yarışma; Temalı Robot, Çizgi İzleyen Robot, Hızlı Çizgi İzleyen Robot, Sumo Robot, Mini Sumo Robot, Serbest Robot, Robotino (Hareketli robotlar) olmak üzere 7 farklı kategoride düzenlenecek.
Onuncusu düzenlenecek uluslararası robot yarışması,11-13 Mayıs 2016 tarihleri arasında Gaziantep’te yapılacak.
E Okul MEB
- 'AA Istanbul Photo Awards 2018' öğrencilere yön verecek
- 'Arapça´nın öğreniminde farkındalık oluşturulacak'
- 'Bilim merkezleri 2023 hedeflerine katkı sağlayacak'
- 'Çocuklar ana dilleriyle bir sayfa yazı yazamaz oldu'
- 'Devlet okulu öğrencileri çok daha iyi yetişiyor'
- 'Dezavantajlı Öğrencilerin Okul Terkinin Önlenmesi Projesi"
- 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' projesi
- 'Müfredat hafifletilecek, ders saatleri azaltılacak''
- 'Okullarımızda okutulan derslerin piyasada karşılığı yok'
- 'Sanata Engel Yok' sergisi açıldı
- “Öğretmenlik aynı zamanda bir öğrenciliktir”
- 10-16 yaş geleceği belirliyor
- 152 Dahi Üniversiteli Oldu
- 2016 ve 2017 Eğitim Öğretim Yılı Nasıl Geçti?
- 2016-2017 Bilsem Yerleştirme Sonuçları Tıkla Öğren
- 2016-2017 güzel sanatlar ve spor liseleri kontenjanları açıklandı
- 2016-2017 Okul sütü programı belli oldu
- 2016-2017 Yılında İlköğretim ve Ortaöğretimlere Okutulacak Ders Kitapları
- 2017 2018 E Okul Öğrenci Seçmeli Ders İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2017-2018 İlköğretim Ders Kitapları Nasıl Olacak?
- 2017-2018 MEB İlk ve Orta Öğretim Ders Kitapları
- 2017-2018 MEB İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi
- 2018 2019 Eğitim Öğretim Yılı Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 E Okul Sorumluluk Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 Sorumluluk Sınavları Ne Zaman?
- 2018 yarıyıl tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor?
- 2018-2019 BİLSEM Öğrenci Tanılama Kılavuzu yayımlandı
- 2018-2019 Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğretmen Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2018-2019 E Okul İlk ve Ortaokul Ders Kitapları Yayınlandı mı?
- 2018-2019 E Okul Okullar Ne Zaman Açılacak?