Ortaokula başlayan her öğrencinin spor yeteneği belirlenecek
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzalanan protokolle gelecek ders yılı başından itibaren 5'inci sınıf öğrencilerinin tümünün spor alanında yetenek taramasından geçirileceğini açıkladı.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Avcı, MEB Başöğretmen Salonu'nda, iki bakanlığın işbirliğini içeren protokolün imza töreninde bir araya geldi. Bakan Avcı, törendeki konuşmasına, "Tam da 23 Nisan öncesinde imzalayacağımız bu protokolle, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın çocuklarımıza ve gençlerimize verecekleri bu hediye için çok teşekkür ediyorum" sözleriyle başladı.
Protokolün üzerinde uzun zamandır çalışıldığını, bazı maddelerinin pilot uygulamalarını da Türkiye'nin çeşitli okullarında gerçekleştirdiklerini aktaran Avcı, bu çalışmaların protokolle daha kapsamlı haline getirildiğini söyledi.
Protokolle, 4+4+4 düzenlemesinin en temel hedeflerinden biri olan her çocuğun özel yetenek ve eğilimlerinin olabildiğince erken yaşta teşhis edilip, ona uygun özel eğitim programlarına kavuşturulmasıyla Türkiye'nin, çocukların ve gençlerin çok kazançlı çıkacağına işaret eden Avcı, şöyle devam etti:
"Bu protokol gereğince çocuklarımız, olabildiğince genç bir yaşta, 5'inci sınıfta başlıyoruz ama inşallah uygulamaların sonuçlarına göre bunu daha küçük sınıflara da yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bugüne kadar zaten rutin olarak yapmakta olduğu taramalara ilave olarak bütün çocuklarımız sportif yetenekleri, tercih ve hevesleri bakımından her yıl düzenli taramalardan geçirilecekler. Her çocuğumuz kendi yeteneğine göre en az bir spor alanında yönlendirilecek ve özel eğitimlere tabi tutulabilecek. Böylece önümüzdeki 8 yıl içinde her çocuğumuzun kendine uygun spor alanında sporcu lisansı alacak düzeyde bir eğitimden geçmesini hedefliyoruz."
Kültürel ve sanatsal yetenekler de
Bakan Avcı, 4+4+4 düzenlemesinin temel ilkeleri arasında, çocukların sadece spor alanında değil, kültürel ve sanatsal alanda da eğilimlerinin, özelliklerinin olabildiğince erken yaşta teşhis edilip ona göre yönlendirilmeleri ve kulvarlar açılması olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yaptıkları gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de protokol hazırlıklarında sona gelinmek üzere olduğunu belirten Avcı, "Onu da en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Böylece çocuklarımız ders dışı faaliyetler konusunda da özenli bir eğitim sürecine tabi tutulabilecekler. Hem spor hem kültürel hem sanatsal alanda kabiliyetlerine göre çocuklarımızın önlerinde yeni kulvarlar açmış olacağız" diye konuştu
Protokolün hazırlanmasında gösterdikleri gayretler için iki bakanlığın çalışanlarına teşekkür eden Avcı, "23 Nisan hediyesi oldu hepimiz için. Protokolün çocuklara, gençlere, öğretmenlere hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Protokolün maddeleri arasında Gençlik ve Spor Bakanlığının, sadece beden eğitimi öğretmenleri için değil, sportif faaliyetlerde görev alacak, örneğin hakemlik yapan öğretmenler için de önemli düzenlemeler getirdiğini anlatan Avcı, bu nedenle öğretmenler adına da Bakan Kılıç'a teşekkür etti.
Spor başarısı akademik başarıya
Bakan Avcı, bir gazetecinin sorusu üzerine, yetenek taramaları sonucunda öğrencilerin yeteneğinin olduğu branşlarda okulun bulunduğu yörede bir alt yapı sorunu bulunması halinde, iki bakanlığın alt yapının yenilenmesi ve yoksa yapılması için de işbirliği yapacağını söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, spor liselerine çok büyük katkılarının bulunduğunu, protokol aracılığıyla bu katkıların spor liseleri ile sınırlı kalmayacağını belirten Avcı, "Bütün okullarımızdaki bütün spor tesislerimiz, spor salonlarımız, sahalarımız müşterek kullanıma açıldığı için onların bakım onarımlarında da Gençlik ve Spor Bakanlığımızın katkısı sağlanmış olacak" değerlendirmesini yaptı.
"Öğrencilerin sportif alanlardaki çabaları, başarıları onların akademik değerlendirmelerine ilave olarak da dikkate alınacak" diyen Avcı, şöyle konuştu:
"Çocuklarımızın bu alandaki başarılarının değişik aşamalarda, Ortaöğretime Geçiş yani TEOG diye bilinen yazılılarda bir ek puan olarak değerlendirilmesi belki daha sonra lise düzeyinde de bu başarıların akademik başarılarına katkıda bulunacak şekilde değerlendirilmesi protokolün amaçlarından bir tanesi. Çocuklarımız kabiliyetleri doğrultusunda spor yapacaklar, hem de bu faaliyetleri bir şekilde okullar tarafından, MEB tarafından değerlendirmeye alınacak, onların akademik başarılarına da bu yansıtılacak. Sadece sportif alandaki başarıları da değil yani ders dışı faaliyetlerini de çocuklarımızın başarıları olarak onların karnelerine, diplomalarına yansıtacak şekilde düzenlemelerimizi bu protokol kapsamında yapmış olacağız."
Tarama testleri gelecek yıl
Nabi Avcı, gelecek ders yılı başından itibaren 5'inci sınıf öğrencilerinin tümünün bu protokol kapsamında yetenek taramasından geçirileceğini belirterek, "Çocuklarımızın hangi spora daha yatkın oldukları, tabii göz kararıyla yapılacak değil, çok bilimsel ölçütleri var Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın. Çocukların anatomik özellikleri, birtakım fiziksel performansları değerlendirilerek belki çocuğumuzun ve velisinin de farkına varmadığı yetenekler böylece ortaya çıkmış olacak" ifadelerini kullandı.
Bilimsel taramalarla hangi branşta başarılı olabileceklerinin ortaya çıkarılacağını ifade eden Avcı, "Taramalara göre, çocuklarımıza özelleştirilmiş programlar uygulama şansımız olacak" dedi. Bakan Avcı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın protokol kapsamında, spor salonlarının bakımlarını üstleneceğini, sahalar yapacağını aktardı.
"Lisanslı sporcu sayısının artmasına katkı verecek
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç da konuşmasında, Türkiye'de lisanslı sporcu sayısında 14 yılda 20 kat artış olduğunu belirterek, "Nüfusu 79 milyona yaklaşan Türkiyemizin lisanslı sporcu sayısının çok daha fazla olması gerekiyor. Bu yaptığımız çalışma inanıyorum ki buna büyük destek verecek. 5'inci sınıfta MEB'in uhdesinde beraberce yapacağımız taramalarla öğrencilerin hangi kabiliyetleri öne çıkıyorsa bu konuda onlara destek olacağız" diye konuştu.
Yetenek taramalarının ortaokula geçişte başlatılmasının önemli bir adım olduğunu belirten Kılıç, bu yaş grubu içinde yönlendirebilecek çok sayıda öğrencinin bulunduğunu ifade etti. Bakan Kılıç, okulların spor salonlarının ve tesislerinin sporcuların koordineli bir şekilde kullanımına verilecek olmasının protokolün en büyük kazanımlarından biri olacağını vurguladı. Taramalar gerçekleştirilirken ne kadar personel ihtiyacının olacağının sorulması üzerine Kılıç, Bakanlığa bağlı çalışanların, aynı zamanda federasyon ve kulüplerde görev yapanların ve öğretmen olup da bu kabiliyete sahip olanların bulunduğunu belirterek, "Bütün bu bilgi havuzunu bir araya getiren bir yapıyla koordineli şekilde götüreceğiz. Ekstra bir şeye ihtiyacımız olduğunu açıkçası düşünmüyoruz. Özel bir antrenör veya farklı bir uzmanın getirilmesi gerekirse tabii ki bunu üstleneceğiz" değerlendirmesini yaptı.
E Okul MEB
- 'AA Istanbul Photo Awards 2018' öğrencilere yön verecek
- 'Arapça´nın öğreniminde farkındalık oluşturulacak'
- 'Bilim merkezleri 2023 hedeflerine katkı sağlayacak'
- 'Çocuklar ana dilleriyle bir sayfa yazı yazamaz oldu'
- 'Devlet okulu öğrencileri çok daha iyi yetişiyor'
- 'Dezavantajlı Öğrencilerin Okul Terkinin Önlenmesi Projesi"
- 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' projesi
- 'Müfredat hafifletilecek, ders saatleri azaltılacak''
- 'Okullarımızda okutulan derslerin piyasada karşılığı yok'
- 'Sanata Engel Yok' sergisi açıldı
- “Öğretmenlik aynı zamanda bir öğrenciliktir”
- 10-16 yaş geleceği belirliyor
- 152 Dahi Üniversiteli Oldu
- 2016 ve 2017 Eğitim Öğretim Yılı Nasıl Geçti?
- 2016-2017 Bilsem Yerleştirme Sonuçları Tıkla Öğren
- 2016-2017 güzel sanatlar ve spor liseleri kontenjanları açıklandı
- 2016-2017 Okul sütü programı belli oldu
- 2016-2017 Yılında İlköğretim ve Ortaöğretimlere Okutulacak Ders Kitapları
- 2017 2018 E Okul Öğrenci Seçmeli Ders İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2017-2018 İlköğretim Ders Kitapları Nasıl Olacak?
- 2017-2018 MEB İlk ve Orta Öğretim Ders Kitapları
- 2017-2018 MEB İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi
- 2018 2019 Eğitim Öğretim Yılı Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 E Okul Sorumluluk Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 Sorumluluk Sınavları Ne Zaman?
- 2018 yarıyıl tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor?
- 2018-2019 BİLSEM Öğrenci Tanılama Kılavuzu yayımlandı
- 2018-2019 Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğretmen Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2018-2019 E Okul İlk ve Ortaokul Ders Kitapları Yayınlandı mı?
- 2018-2019 E Okul Okullar Ne Zaman Açılacak?