Okullarda öğrencilere verilecek örnek yöresel yemekler

Öğrencilere verilecek mönüler okulların bulunduğu yöreye göre belirlenecek. Tarhana, mercimek, tavuk suyu, ezogelin mönünün olmazsa olmazı olacak.
Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu, 3 yıldır okullara yemek projesi üzerinde çalışıyor. Öğrencileri fast food alışkanlığından kurtarmayı amaçlayan projenin hayata geçirilmesi için de Sağlık, Milli Eğitim ve Maliye bakanlıklarıyla görüşmeler devam ediyor. Proje için pilot bölge olarak İstanbul'u seçen yemek sanayicileri, bazı okulların fiziki mekanlarını inceledi. İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, proje hayata geçerse öğrencilere verilecek mönülerin okulların bulunduğu yörelere göre belirleneceğini söyledi. Zincirkıran, okullara 4 çeşit yemek verileceğini kaydederek, mönünün olmazsa olmazları arasında da tarhana, mercimek, tavuk suyu ve ezogelin gibi sağlıklı ev çorbalarını saydı.
OKULLARIN FİZİKİ ALANI İNCELENDİ
Yemek konusunda en büyük eksiğin okullarda yaşandığına dikkat çeken Zincirkıran, "Okullara ilişkin iki konsept var. Dünyada çocuklara yemek yediriliyor. Çocuğun planlı bir mönüyle beslenmesi lazım. Fast food tipi ya da ucuz ürünlerle çocuğun beslenmesini beklerseniz obeziteyi önleyemezsiniz, Ürünün ne olduğunu kontrol edemezsiniz. Çocuğun beslenmesinde maliyeti ikinci plana atmak lazım. Dışarıda beslenmek okulda başlıyor, üniversite çağına, askerliğe, iş hayatına, emekli olana kadar devam ediyor. Bununla ilgili 3 yıldır uğraşıyoruz" dedi. Okullarda yemek hizmeti konusunda Sağlık Bakanlığı ve diyetisyenlerle görüştüklerini belirten Zincirkıran, proje çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Öğrencilere vermeyi düşündüğümüz mönüleri konuşacağız. 6-12 yaş arası çocukları, lise öğrencilerini nasıl besleyeceğiz? İstanbul'daki bazı okullarda araştırmalar yaptık. Bu okullar arasında yemek pişirilemeyecek ama yemek yenebilecek alanlar olduğunu gördük. Okullarda yemekhane projesi için fiziki mekanın düzgün olması ya da yeni planlamaların yapılması gerekiyor. Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarıyla görüşeceğiz. 4 kap yemek için 8 lira düşünüyoruz. Bunun bir kısmını devlet karşılayabilir. Mönülerde hepimizin bildiği ev çorbalarından mercimek, tarhana, ezogelin ve tavuk suyu çorbaları olacak. Öğrencilerin yemekleri yörelere göre belirlenecek. Pilot bölge şimdilik İstanbul. Bu konuyla ilgili gerekli sunumlarımızı daha önce ilgili bakanlıklara yapmıştık."
Zincirkıran, Türkiye'de yemek konusunda öze dönüş yaşandığını, 5 yıl öncesine göre ev yemeği yapan mekan sayısında ciddi bir artış yaşandığını dile getirdi.
Ünlü İngiliz aşçı James Traver Oliver da önceki yıllarda okul çocukları için benzer bir kampanya başlatmıştı. Oliver'ın "Beni daha iyi besle (Feed me better)" adını verdiği kampanya, İngiltere'de büyük yankı uyandırmış ve ülkede okullar için ayrılan yemek bütçesi 280 milyon sterline çıkarılmıştı.
2 ÖRNEK MÖNÜ
* Tarhana, mercimek, şehriye veya tavuk suyu çorbası, * Bulgur pilavlı İzmir köfte, * Cacık, * Meyve ya da şeker ilavesiz meyve kompostosu.
* Çorba, * Orman kebabı, * Peynirli sigara böreği, * Organik sütten yapılmış fırın sütlaç ya da öğrencilerin yaş grubuna göre kakaoyla yapılmış krem şokala.
E Okul MEB
- 'AA Istanbul Photo Awards 2018' öğrencilere yön verecek
- 'Arapça´nın öğreniminde farkındalık oluşturulacak'
- 'Bilim merkezleri 2023 hedeflerine katkı sağlayacak'
- 'Çocuklar ana dilleriyle bir sayfa yazı yazamaz oldu'
- 'Devlet okulu öğrencileri çok daha iyi yetişiyor'
- 'Dezavantajlı Öğrencilerin Okul Terkinin Önlenmesi Projesi"
- 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' projesi
- 'Müfredat hafifletilecek, ders saatleri azaltılacak''
- 'Okullarımızda okutulan derslerin piyasada karşılığı yok'
- 'Sanata Engel Yok' sergisi açıldı
- “Öğretmenlik aynı zamanda bir öğrenciliktir”
- 10-16 yaş geleceği belirliyor
- 152 Dahi Üniversiteli Oldu
- 2016 ve 2017 Eğitim Öğretim Yılı Nasıl Geçti?
- 2016-2017 Bilsem Yerleştirme Sonuçları Tıkla Öğren
- 2016-2017 güzel sanatlar ve spor liseleri kontenjanları açıklandı
- 2016-2017 Okul sütü programı belli oldu
- 2016-2017 Yılında İlköğretim ve Ortaöğretimlere Okutulacak Ders Kitapları
- 2017 2018 E Okul Öğrenci Seçmeli Ders İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2017-2018 İlköğretim Ders Kitapları Nasıl Olacak?
- 2017-2018 MEB İlk ve Orta Öğretim Ders Kitapları
- 2017-2018 MEB İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi
- 2018 2019 Eğitim Öğretim Yılı Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 E Okul Sorumluluk Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 Sorumluluk Sınavları Ne Zaman?
- 2018 yarıyıl tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor?
- 2018-2019 BİLSEM Öğrenci Tanılama Kılavuzu yayımlandı
- 2018-2019 Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğretmen Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2018-2019 E Okul İlk ve Ortaokul Ders Kitapları Yayınlandı mı?
- 2018-2019 E Okul Okullar Ne Zaman Açılacak?