Okul Öncesi Eğitim Şart Mı?



Çocuklarda zekâ gelişiminin yüzde 70'i 7 yaşına kadar tamamlanıyor. Uzmanlar sağlıklı bir öğrenim süreci için okul öncesi eğitimin her çocuğa gerekli olduğunu söylüyor.

Çocukların beyni 3 yaşına kadar bir yetişkinden 2.5 kat fazla çalışıyor. Yapılan tüm uluslararası araştırmalar ve uygulanan testler 0-6 yaş grubunda, gelişim düzeyinde okul öncesi eğitimi almış çocukların, eğitim almayanlara göre 1'inci sınıf başarı düzeylerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çocukta zeka gelişiminin yüzde 70'lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanıyor ve öğrenme becerisi bu yaşta gelişiyor. Bu nedenle uzmanlar okul öncesi eğitimin hem öğrenme hem de sosyalleşme bakımından oldukça gerekli olduğunu belirtiyor.

NEDEN GEREKLİ?

Çocuğun grup içine katılması, sağlıklı ilişkiler kurması, kültürel değerlerine sahip çıkması, sosyalleşmesi gibi olgular bu yaşta gelişir. Bu dönemdeki sapma ve olumsuzluklar çocuğun bütün yaşamını olumsuz yönde etkiler. Farklı kültür ortamlarından ve ailelerden gelen çocuklar ortak bir yetişme ortamına okul öncesi eğitim kurumlarında ulaşır. Çocuk kendine güven duygusunu bu kurumlarda kazanmaya başlar. Dilini doğru, yanlışsız ve güzel konuşma özelliğini bu yaşta öğrenir. Toplumu, çevreyi, evreni ve insan davranışlarını tanımaya başlar.

Nesneleri, eşya ve varlıkları, temel bir takım becerileri, davranışları, olumlulukları ve olumsuzlukları öğrenmeye başlama yaşı 4-6 yaşları arasındadır. Aile içi desteğin tek başına yetmediği, çocuğun kendi yaşıtlarıyla birlikte olabileceği, bedensel ve zihinsel gelişmelerini sağlıklı biçimde sürdürebilecekleri bir ortam olduğu için okul öncesi eğitim zorunludur.
E Okul MEB