TEOG'da en çok hangi hatalar yapılıyor?
TEOG'da en sık yapılan hatalar nelerdir? MEB ilk dönem sınav sorularının geçen yıl ile 'aynı zorluk derecesinde' olduğunu söylüyor. Bu da sınavın geçen yıl gibi 'kolay' olacağını gösteriyor.
Sonuçları liselere geçişlerde kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) 6 dersten yapılacak ilk 6 sınavı Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl üçüncü kez 8. sınıf öğrencileri TEOG sınavlarına giriyor ve liselere yerleştirmeler bu sisteme göre yapılacak. İlk yıl aralarında 200-300 puan olan öğrencilerin Türkiye'nin en iyi okullarına yerleştirilmesiyle tartışılan sistem bu yıl da tercihine yerleşemeyenleri zorunlu açık liseye göndermesiyle eleştirildi. Önümüzdeki yıl liselere geçişte kullanılacak yerleştirme sisteminde henüz ne değişiklikler olacağı belli değil. Ancak toplam 12 sınavın ilk 6'sı önümüzdeki hafta başlıyor.
Geçen yıl ilk kez Musevi öğrenciler TEOG'da muaf oldukları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sınava girmişti. Bu yıl ise sıra Ermeni öğrencilere geldi. Ermeni okullarında okuyan 218 öğrenci ilk kez kendi müfredatlarına göre hazırlanan sorularla din sınavına girecek.
Son 2 yıldır TEOG sınavları sorularını ise devlet okullarında görevli öğretmenler hazırlıyor. Sorular geçen yıl 70 öğretmen tarafından hazırlanmıştı. Bu yıl ise Türkiye'nin çeşitli illerinde görevli 83 öğretmen 4 bin 500 soru hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanları tarafından kontol edilen soruların 2 bin 991'i soru havuzuna alınarak sınav kitapçıklarında kullanıldı. Öğrenciler önümüzdeki hafta öğretmenlerinin hazırladığı bu soruları sınavlarda yanıtlayacak.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınava sayılı günler kala hazırladığımız TEOG Sınav Rehberi'nde dikkat etmeniz gereken sınav kurallarını anlatacağız.
TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına 4 gün kaldı. 8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılacağı sınavlar bu yıl üçüncü kez yapılacak. İlk yıl "zor sorulardan" oluşan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavının dışında ilk dönem yapılan tüm sınavlarda çıkan sorular "kolay" oldu. Bunun nedeni de hem öğrencilerin sorumlu olduğu konu sayısının azlığı hem de soruların eleyici olma niteliğinin düşük olmasıydı. Özellikle geçen yıl sınav soruları hem öğrenciler hem de uzmanlar tarafından çok kolay bulundu. Soruların kolaylığı sonuçlara da yansıdı. Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılan ilk dönem sınavlarında tüm soruları yanıtlayan öğrenci sayısı da 4 bin 742 oldu.
BENZER SORULAR OLACAK
Biz de Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarına soruların "zorluk" derecesini sorduk. Her yıl ilk dönem yapılan sınavlardaki soruların ikinci sınava göre daha kolay olduğunu hatırlatarak, "Bu yılın sorularının zorluk derecesi hakkında ne yorumda bulunabilirsiniz?" sorusunu yönelttik. İşte yanıtı: "Benzer güçlükte sorulardan test hazırlanmaya çalışıldı. Ancak asıl güçlük öğrencilerin nasıl algıladığına göre ortaya çıkacak."
İlk dönem yapılan TEOG sınavlarının aksine ikinci dönem yapılan sınavlar "daha zor" oluyor. Çünkü ikinci sınavlarda öğrencilerin sorumlu olduğu konu sayısı artıyor. İkinci sınavda birinci dönem ünitelerini de kapsadığı için tüm soruları doğru yapanların sayıları azalıyor. Geçen yıl ilk TEOG sınavlarında tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 4 bin 742 iken, ikinci sınavda bu sayı 1193'e düştü.
TOPLAM 12 SINAV OLACAK
TEOG sınavları sonuçları liselere geçişte kullanılacak olan Yerleştirme Puanı'nın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak. TEOG sınavları Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyor. Öğrenciler her dönem 6'şar olmak üzere toplam 12 sınava giriyor.
İLK SINAV TÜRKÇE İLE BAŞLAYACAK
TEOG'da ilk dönem 6 sınavın ilk 3'ü Kasım'da yapılacak. İlk sınav saat 09.00'da Türkçe dersi ile başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından 30 dakika mola verilecek ve saat 10.10'da Matematik, 11.20'de de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavı yapılacak.
Kasım'da ise yine 3 sınav gerçekleştirilecek. Sınavlar saat 09.00'da Fen ve Teknoloji dersi ile başlayacak, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca olmak üzere 4 ayrı dilde yapılan Yabancı Dil Sınavı ile son bulacak. Her dersin sınavında öğrencilere çoktan seçmeli 20'şer soru yöneltilecek.
OKUDUĞUNU ANLAMAYAN HATA YAPIYOR
Her sınavda olduğu gibi TEOG sınavlarında da öğrencilerin hata yapmalarının en büyük nedeni soruyu sonuna kadar okumamak ve okuduğunu tam anlamadan yanıtlamaktan kaynaklanıyor. Okuduğunu anlamama yalnızca Türkçe sınav sorularını kapsamıyor. Aynı hata Matematik, Fen ve Teknoloji de dahil olmak üzere sayısal testler için de geçerli oluyor. Bu yüzden de hata yapmamak için soruları sonuna kadar okumak ve ne sorulduğunu tam anladıktan sonra yanıt vermek gerekiyor.
KİTAPÇIK SAYISI 11
Yabancı dil testinin İngilizce, Fransızca, Almanca ile İtalyanca olmak üzere 4 dilde yapıldığı, Musevi ve Ermeni öğrencilere de bu yıl sınav yapılacağı için sınavlarda toplam ders kitapçık sayısı 11 oldu. Tüm kitapçıkların bedeli ise KDV hariç 55 bin TL.
HER SORU KİTAPÇIĞI 5 BİN TL'YE SATILACAK
İlk yıl ücret alınmadan basınla paylaşılan TEOG dersi sınavlarının kitapçıkları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da satılık. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yaptığı TEOG sınav kitapçıklarını yüzde 18 KDV hariç 5 bin TL'den satıyor.
TOPUK SESİNE DE CEP TELEFONUNA DA YASAK VAR
TEOG sınavlarında gözetmen olarak görev yapacak devlet okullarının kadrolu öğretmenlerinin uymaları gereken bir dizi kural var. Bunların başında ise öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde sınav salonunda yürürlerken ses çıkaracak nitelikte topuklu ayakkabı giymemek geliyor. Topuk yasağının dışında yine öğrencilerin dikkatini dağıtacağı için öğretmenler sınav salonunda gazete, kitap ya da dergi okumayacak, gerekmedikçe konuşmayacak., sınav süresince salonu terk etmeyecek ve cep telefonları ile sınav salonuna girmeyecek.
İŞTE EN ÇOK YAPILAN HATALAR
-Paragrafı sonuna kadar okumamak.
-Altı çizili kelimeleri dikkate almamak.
-Soruyu tam anlamadan cevap vermeye çalışmak.
-En basit işlemleri "Çok kolay" diyerek hatalı yapmak.
-Birkaç işlem gerektiren sorularda işlemlerden birinde hata yapmak.
-İşlemleri kontrol etmemek.
-Sorulara karşı önyargılı olmak, "Yapamam" diye düşünmek.
-Uzun paragraflardan korkmak.
-Haritaları yanlış okumak.
-Soru kökünü yanlış anlamak
E Okul TEOG
- 2016-2017 MEB TEOG Sınavı Kılavuzu
- 2016-2017 TEOG Yerleştirmeleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
- 2017 TEOG Kayıt Takvimi Açıklandı mı?
- 2017 TEOG Kontenjanları ve YEP Puanları Tıkla Öğren
- 2017 TEOG Sınav Takvimi Açıklandı?
- 2017 TEOG Sınavları Ne Zaman 2. Dönem?
- 2017 TEOG Tercih Rehberi Tıklayın!
- 2018 E-Okul Ortak Sınav Teog Sonuçları Sorgula
- 2018 LGS Lise Taban Puanları MEB
- 2018 LGS Lise Tercih Kontenjanları Açıklandı mı?
- 2018 LGS Tercih Listesi Nasıl Hazırlanır?
- 2018 MEB TEOG Yerleştirme Kılavuzu TIKLA!
- 2018 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu
- 2018 TEOG Hesaplama / 8.Sınıf TEOG Sonuçları
- 2018 TEOG Puanları Nasıl Hesaplanacak?
- 2018 TEOG Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 TEOG'da hangi dersler var?
- Doğru Okul Seçimi Nasıl Yapılır?
- E Okul Öğrenci Teog Anketi Giriş
- E Okul TEOG Puan Hesaplama Yöntemi
- Hangi lise kaç puan istiyor 2017?
- LGS 2018 sınav başvurusu nasıl yapılır?
- LGS 2018 Tercih Süresi Ne Zaman Sona Eriyor?
- LGS Lise Yerleştirme Sistemi Değişti mi?
- LGS Lise Yüzdelik Dilimleri Nedir?
- LGS MEB Kazanım Testleri ve Cevap Anahtarları İndir
- LGS MEB Sınav Sonuçlarını Öğrenmek için TIKLAYIN!
- LGS nakil başvurularında uzman tavsiyeleri
- LGS nakil ve boş kontenjanları meb nasıl işleyecek 2018
- LGS Puan Hesaplama Sistemi 2018