Özel eğitim mesleki eğitim merkezi programları nelerdir?



Özel eğitime ihtiyacı olan bireylere gerekli bilgi, beceriile birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak eğitim sistemimizin genel amaçlarından birisidir. Bu kapsamda özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim gördüğü okullardan biriside Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu)’dir. Ortaöğretim kademesinde yer alan Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezinde bireylere mesleki eğitimin yanı sıra akademik becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir.

Gelişen ve değişen dünyada iş gücü piyasasında ihtiyaçların her geçen gün değişmesi ve okullarımızda uygulanan meslek eğitim programlarının bu talebe cevap verebilecek nitelikte eleman yetiştirme konusunda eksik kalması nedeniyle özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde uygulanmak üzere meslek eğitim programları çalışmaları başlatılmıştır. Yürütülen bu çalışmalarla özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri yeterliliklerine uygun eğitim ortamları sunmak ve sonucunda ise istihdamda aranan özelliklere uygun eleman olarak yetiştirilmeleri amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 10 meslek alanı ve mesleki gelişim alanına ait 4 modül hazırlanarak 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulmuştur. Çalışmaların devamında 5 meslek alanına ait program daha hazırlanmış ve 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında toplam 15 meslek alanında eğitim verilecektir.

Bu kapsamda yeni hazırlanan 5 meslek alanlarının amacı şu şekildedir.

Gıda Teknolojisi:Bu alanda zihinsel yetersizliği olan bireylere;çay işleme eleman yardımcısı, ekmek üretim eleman yardımcısı, yaş yufka üretim eleman yardımcısı,erişte üretim eleman yardımcısı,tarhana üretim eleman yardımcısı,baklava üretim eleman yardımcısı,mantı üretim eleman yardımcısı, salça üretim eleman yardımcısı, zeytin işleme eleman yardımcısı,lokum üretim eleman yardımcısı, sert şeker üretim eleman yardımcısı,gıda işleme paketleme eleman yardımcısı, bant elemanı,Antep fıstığı işleyici yardımcısı yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri: Bu alanda zihinsel yetersizliği olan bireylere; bagaj görevlisi yardımcısı, santral görevlisi çamaşırhane elemanı yardımcısı, malzeme taşıyıcısı, oda temizleyicisi yardımcısı, meydancı yardımcısı yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri:Bu alanda zihinsel yetersizliği olan bireylere; saç şekillendirme elemanı yardımcısı, manikür eleman yardımcısı ve depilasyon uygulayıcısı mesleğinin yeterliliğinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Tarım Alanı: Bu alanda zihinsel yetersizliği olan bireylere; arazi hazırlığı, genel bitki yetiştirme, fidan üretme, örtü altı üretim yapma, bağcılık, meyve yetiştirme, sebze yetiştirme, bitki koruma, genel bitki yetiştirme yardımcısı, tahıl yetiştirici yardımcısı, yemeklik dane baklagiller yardımcısı, endüstri bitkileri yardımcısı, çayır, mera ve yem bitkileri yetiştirici yardımcısı, ilaç ve baharat bitkileri yetiştirici yardımcısı, dış mekân süs bitkileri yetiştirici yardımcısı, iç mekân süs bitkileri yetiştirici yardımcısı, kesme çiçek süs bitkileri yetiştirici yardımcısı,çiçek düzenleme yardımcısı ve çevre düzenleme yardımcısı yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Yiyecek İçecek Hizmetleri: Bu alanda zihinsel yetersizliği olan bireylere; temel tahıl tatlıları hazırlayıcısı, temel sütlü tatlıları yardımcısı, hamur hazırlayıcı, kurabiyeci, gözlemeci, pideci, ekmekçi, simitçi, pizzacı, erişte hazırlayıcı, kek hazırlayıcı, sebzeleri pişirmeye hazırlayıcı, servis ön hazırlayıcısı, taşıyıcı boş toplayıcı, servis elemanı yardımcısı, içecek hazırlayıcı, içecek servisçisi, oda servis ofisi düzenleyicisi elde bulaşık yıkayıcısı, makinada bulaşık yıkayıcısı, bulaşıkhane temizleyicisi yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Hazırlanan eğitim programı ile;

ü Ülke geneli uygulamalarda standart oluşturmak,

ü Engelli bireylere planlı çalışma, zamanını iyi kullanma ve iş disiplini konularında beceriler kazandırmak,

ü Hayat boyu öğrenme ilkesi doğrultusunda bireylere farklı koşullara göre seçenekler sunmak,

ü Engelli bireyleri; eğitim performansı, ilgi, ihtiyaç ve yetenekleri doğrultusunda iş ve meslek hayatına hazırlayarak sektör beklentilerine cevap veren meslekî yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek,

ü İleride başkalarına bağımlı olmadan yaşamlarını sürdürmeleri, kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri ve toplumla bütünleşmelerini sağlamak,hedeflenmektedir.

Söz konusu programlar, ülkemizde engelliler adına mesleki eğitim alanında yapılan meslekî yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlayan sistematik ilk program olması yönüyle büyük önem arz etmektedir.

Kurul Kararını indirmek için tıklayınız:
Gıda Teknolojisi AlanıModülünü indirmek için tıklayınız:
Güzellik ve Saç Bakım Alanı Modülünü indirmek için tıklayınız:
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı Modülünü indirmek için tıklayın:
Tarım Alanı Modülünü indirmek için tıklayınız:
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Modülünü indirmek için tıklayınız:
E Okul MEB