MEB'in 'EBA Yeni' eğitim programı tanıtıldı
"Dünyanın en büyük, en gelişmiş eğitim bilişim ağına sahip ülke, Türkiye'dir" - "FATİH Projesi kapsamında her öğretmenin kendine ait olan 10 GB bir bulut hesabı var. Öğretmen sayısının 1 milyona yaklaştığını göz önünde bulundurursanız, bunun ne kadar büyük bir kapasite olduğunu görebileceksiniz. Yeni EBA ile öğrencilerimize de 1 GB bir bulut hesabı açtık. Zaman içinde bunu da artıracağız".
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "FATİH Projesi" kapsamında 2012 yılında yayın hayatına başlayan, ancak değişen ihtiyaçlar üzerine yeniden düzenlenen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) programının tanıtımı yapıldı.
Eskişehir Öğretmenevinde, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katıldığı tanıtım toplantısında sunum yapan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, EBA programının 3 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük içerik portalı haline geldiğini söyledi.
FATİH Projesi'nin sadece bir donanım projesi olmadığını vurgulayan Ateş, bir donanımla eğitim yapılamayacağını bildirdi.
Projede kullanılan bütün teknik donanımların, hayatın her aşamasında herkesin kullanabileceği donanımlar olduğunu ifade eden Dinçer Ateş, şunları kaydetti:
"Eğitime özgü bir birebir teknolojik donanımdan bahsetmiyoruz. Biz, bir araçtan bahsediyoruz. Bu aracın asıl görevi, bir içeriği ilgililere ulaştırmak. Dolayısıyla asıl olan içeriktir. Araçlar üzerinden giden bir projeden bahsetmiyoruz. İçeriğin merkezi EBA portal. Her öğretmen, kendi kullanıcı kimliğiyle kişiselleştirilmiş olarak kullanmaya başlayacak. Öğretmenlerimize EBA market uygulamaları, market içerikleri, içerik portallarına erişim, mail hesabı, içerik geliştirme stüdyolarına erişim. FATİH Projesi kapsamında her öğretmenin kendine ait olan 10 GB bir bulut hesabı var. Öğretmen sayısının 1 milyona yaklaştığını göz önünde bulundurursanız, bunun ne kadar büyük bir kapasite olduğunu görebileceksiniz. Yeni EBA ile öğrencilerimize de 1 GB bir bulut hesabı açtık. Zaman içinde bunu da artıracağız."
Ateş, "güvenli eğitim içeriği"nden söz ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimiz için ne veriyoruz; EBA portal, EBA market, bulut hesabı, kimlik yönetim sistemi, öğrenim yönetim sistemi, ödev paylaşımı, bireysel öğrenim materyalleri, öğrenciye özgü kendi beğendiklerini aldıkları bir kütüphanesi tabiri caizse ve tablet bilgisayar. FATİH Projesiyle ilgili proje planında 120'den fazla alt bileşen var. FATİH Projesi uzaktan bakıldığında göründüğü kadar küçük ve basit bir sistem değil, kendi içerisinde oldukça dallanmış alt bileşenlere sahip."
- "2016 yılından itibaren yılda 2 milyon 650 bin tableti öğrencilere ulaştıracağız"
Dersliklere kurulan etkileşimli tahta hakkında da bilgi veren Dinçer Ateş, şöyle devam etti:
"Şimdiye kadar 291 bin 910 etkileşimli tahta kuruldu. 2016'nın ilk çeyreğinde 433 bin etkileşimli tahta dersliklerimize kurulmuş olacak. Bütün liselerimiz etkileşimli tahtalarına kavuştu. Orta ve ilkokullara da etkileşimli tahta kurmaya devam ediyoruz. Şu ana kadar, geçen yıl ve bu yıl 1 milyon 437 bin 800 tablet bilgisayar seti dağıtıldı. 2016 yılından itibaren ise planlamamız yılda 2 milyon 650 bin tablet bilgisayar setini öğrencilerimize ulaştırmak. Dünyanın en büyük, en gelişmiş eğitim bilişim ağına sahip ülke, Türkiye'dir. Eğitim bilişim ağı derken, öğrencilerimize ulaştırılacak kazanımlar için profesyonel olarak hazırlanmış güvenli eğitim içeriklerinden bahsediyoruz."
Projede görevli öğretmen Ali İhsan Baykal da EBA programının işleyişi hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Programın getirdiği yeniliklere değinen Baykal, bu kapsamda, öğrenim yönetim sistemi kurulması, öğretmen-öğrenci etkileşiminin sağlanması, zengin etkileşimli içeriklerin hazırlanması, ölçme ve değerlendirme sisteminin kurulması, kişiye özel dosya saklama ve paylaşım alanının oluşturulması ve engellilere yönelik içerikler geliştirilerek, sesli kitap okuma cihazları dağıtıldığını aktardı.
E Okul MEB
- 'AA Istanbul Photo Awards 2018' öğrencilere yön verecek
- 'Arapça´nın öğreniminde farkındalık oluşturulacak'
- 'Bilim merkezleri 2023 hedeflerine katkı sağlayacak'
- 'Çocuklar ana dilleriyle bir sayfa yazı yazamaz oldu'
- 'Devlet okulu öğrencileri çok daha iyi yetişiyor'
- 'Dezavantajlı Öğrencilerin Okul Terkinin Önlenmesi Projesi"
- 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' projesi
- 'Müfredat hafifletilecek, ders saatleri azaltılacak''
- 'Okullarımızda okutulan derslerin piyasada karşılığı yok'
- 'Sanata Engel Yok' sergisi açıldı
- “Öğretmenlik aynı zamanda bir öğrenciliktir”
- 10-16 yaş geleceği belirliyor
- 152 Dahi Üniversiteli Oldu
- 2016 ve 2017 Eğitim Öğretim Yılı Nasıl Geçti?
- 2016-2017 Bilsem Yerleştirme Sonuçları Tıkla Öğren
- 2016-2017 güzel sanatlar ve spor liseleri kontenjanları açıklandı
- 2016-2017 Okul sütü programı belli oldu
- 2016-2017 Yılında İlköğretim ve Ortaöğretimlere Okutulacak Ders Kitapları
- 2017 2018 E Okul Öğrenci Seçmeli Ders İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2017-2018 İlköğretim Ders Kitapları Nasıl Olacak?
- 2017-2018 MEB İlk ve Orta Öğretim Ders Kitapları
- 2017-2018 MEB İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi
- 2018 2019 Eğitim Öğretim Yılı Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 E Okul Sorumluluk Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 Sorumluluk Sınavları Ne Zaman?
- 2018 yarıyıl tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor?
- 2018-2019 BİLSEM Öğrenci Tanılama Kılavuzu yayımlandı
- 2018-2019 Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğretmen Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2018-2019 E Okul İlk ve Ortaokul Ders Kitapları Yayınlandı mı?
- 2018-2019 E Okul Okullar Ne Zaman Açılacak?