Öğrenciler 'daha yerli tablet' kullanacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Tabletlerde maksimum yerlilik oranını hedefliyoruz.Yaklaşık 10 milyonun üzerinde tablet alımı yapılacak. Bizim yerli üretimimizi de desteklemeli'' dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Eğitimde Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılan tablet bilgisayarların üretiminde yerlilik oranını yükseltmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte yürüttükleri çalışmada sona yaklaştıklarını belirterek, belirlenecek yerlilik oranına göre kamunun alıma çıkacağını söyledi.
Bakan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eğitimde FATİH Projesi'nin Türkiye'nin son dönemdeki en önemli projelerinden birisi olduğunu kaydetti.
Projenin iki temel ayağı bulunduğunu, ilkinin eğitimde fırsat eşitliğini maksimum düzeye çıkarmak olduğunu vurgulayan Işık, "Hakkari'deki bir yavrumuzun da Ardahan'daki, Artvin'in Şavşat'ın bir köyündeki yavrumuzun da İstanbul'daki yavrumuzla aynı şartlarda yarışabilmesi... Bu artık dijital çağda mümkün" dedi.
Işık, bunun için de eğitimde dijital altyapının oluşturulması ve dijital malzemenin kullanılmasının son derece önem taşıdığını ifade ederek, eğitimde fırsat eşitliğine yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü dile getirdi.
Projenin diğer ayağını ise Türkiye'nin eğitimde dijital çağı yakalamasının oluşturduğunu aktaran Bakan Işık, şöyle devam etti:
"Burada teknolojinin geliştirilmesi... Özellikle etkileşimli tahtalar, tablet bilgisayarlar ve altyapı, tüm donanımlar Türkiye açısından son derece önemli. Tabletlerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve biz bir çalışma yapıyoruz. Bu tabletlerde maksimum yerlilik oranını hedefliyoruz. Onun için de bir tablette yerlilik oranı ne kadar olmalı diye TÜBİTAK'la birlikte bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma bugünlerde bitecek. Bu çalışma bittikten sonra biz iyi bir yerlilik oranı koyacağız. O yerlilik oranına göre de kamu alıma çıkacak. İnşallah bu kamu alımını yerlilik oranını sağlayacak şekilde yaparız. O zaman rekabetçi bir de ortam olur. Ümit ediyoruz kendi firmalarımız bu ihaleyi alırlar ve Türkiye hem teknolojisini kullanırken aynı zamanda geliştirmiş ve satmış olur. Altyapı olarak bunu yapacak firmalarımız var. Daha da fazla firma olmasını arzu ediyoruz."
"Kılı kırk yarıyoruz"
Tablet bilgisayarlarda yerlilik oranının hesaplanması çalışmalarının çok büyük bir titizlikle yürütüldüğüne dikkati çeken Işık, "Sadece kullanılan parçaları hesap etmek yerlilik oranında yeterli değil. Oradaki yazılım çok önemli bir faktör. Oradaki alt kırılımlar tek tek inceleniyor. Verilen işçilik önemli bir faktör. Biz yerliyi sadece montaj olarak düşünmüyoruz. Her bir parça için burada ne kadar emek veriliyor, ne kadarı burada üretiliyor, geliştiriliyor, bütün bunlara bakıyoruz. Bunun için kılı kırk yaran bir çalışmayı bakanlığımız yapıyor. Önümüzdeki süreçte bunları ortaya net olarak koymuş olacağız" diye konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Yaklaşık 10 milyonun üzerinde tablet alımı yapılacak. Bu rakam büyük bir rakamdır. Bizim yerli üretimimizi de desteklemeli'' dedi.
E Okul MEB
- 'AA Istanbul Photo Awards 2018' öğrencilere yön verecek
- 'Arapça´nın öğreniminde farkındalık oluşturulacak'
- 'Bilim merkezleri 2023 hedeflerine katkı sağlayacak'
- 'Çocuklar ana dilleriyle bir sayfa yazı yazamaz oldu'
- 'Devlet okulu öğrencileri çok daha iyi yetişiyor'
- 'Dezavantajlı Öğrencilerin Okul Terkinin Önlenmesi Projesi"
- 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' projesi
- 'Müfredat hafifletilecek, ders saatleri azaltılacak''
- 'Okullarımızda okutulan derslerin piyasada karşılığı yok'
- 'Sanata Engel Yok' sergisi açıldı
- “Öğretmenlik aynı zamanda bir öğrenciliktir”
- 10-16 yaş geleceği belirliyor
- 152 Dahi Üniversiteli Oldu
- 2016 ve 2017 Eğitim Öğretim Yılı Nasıl Geçti?
- 2016-2017 Bilsem Yerleştirme Sonuçları Tıkla Öğren
- 2016-2017 güzel sanatlar ve spor liseleri kontenjanları açıklandı
- 2016-2017 Okul sütü programı belli oldu
- 2016-2017 Yılında İlköğretim ve Ortaöğretimlere Okutulacak Ders Kitapları
- 2017 2018 E Okul Öğrenci Seçmeli Ders İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?
- 2017-2018 İlköğretim Ders Kitapları Nasıl Olacak?
- 2017-2018 MEB İlk ve Orta Öğretim Ders Kitapları
- 2017-2018 MEB İlkokul ve Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi
- 2018 2019 Eğitim Öğretim Yılı Ne Zaman Başlıyor?
- 2018 E Okul Sorumluluk Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 Sorumluluk Sınavları Ne Zaman?
- 2018 yarıyıl tatili ne zaman başlıyor ve bitiyor?
- 2018-2019 BİLSEM Öğrenci Tanılama Kılavuzu yayımlandı
- 2018-2019 Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğretmen Başvuruları Nasıl Yapılacak?
- 2018-2019 E Okul İlk ve Ortaokul Ders Kitapları Yayınlandı mı?
- 2018-2019 E Okul Okullar Ne Zaman Açılacak?