Uzmanlardan TEOG Sınavı Yorumları
TEOG sınavının ikinci gün oturumu yapıldı. Uzmanlar, TEOG-2 Fen ve Teknoloji, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile İngilizce sorularını değerlendirdi.
”Fen ve Teknoloji soruları dikkatli ve düzenli çalışan öğrencilerin yapabileceği düzeydeydi” diyen Senem Ertün “8. sınıf 2. Dönem Fen ve Teknoloji Merkezi Ortak Sınav’ı, Milli eğitim Bakanlığı’nın daha önce açıkladığı sınırlamalara ve kazanımlara uygundur. Sınav; dikkat gerektiren ve düzenli çalışan öğrencilerin zorlanmadan yapabilecekleri sorulardan oluşmaktadır. Genel olarak sınavın orta güçlükte olduğu söylenebilir. Öğrencilerden gelen dönütlerden yola çıkarak ses ünitesine ait sorulardan birinin içinde yer alan ‘Lütfen gürültü yapmayınız.’ ifadesinin sesin yüksekliği ile mi ilgili yoksa şiddeti ile mi ilgili olduğu noktasında tereddüt yaşandığı anlaşılmıştır. Maddenin Halleri ve Isı ünitesiyle ilgili ayırt edici sorular yer almaktadır. Sınavda güncel bilimsel çalışmalar ve günlük hayattan yola çıkılarak tasarlanmış sorular da dikkat çekmektedir. Sınavda ağırlıklı olarak deney soruları yer almaktadır. Deney soruları dikkatli okunduğunda ve değişkenleri doğru analiz edildiğinde rahatlıkla çözülebilecek düzeydedir” açıklamalarında bulundu.
Fen ve Teknoloji sorularının ünite dağılımlarına bakıldığında ise Hücre Bölünmesi ve Kalıtım ünitesinden 1 soru, Kuvvet ve Hareket ünitesinden 1 soru, Maddenin Yapısı ve Özellikleri ünitesinden 4 soru, Ses ünitesinden 3 soru, Maddenin Halleri ve Isı ünitesinden 7 soru ve Canlılar ve Enerji İlişkileri ünitesinden ise 4 soru gelmiştir.
“Terimsel terminolojiye hâkim öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınavdı” diyen Ferda Gençel, “Sınavı değerlendirdiğimizde MEB müfredat ve kazanımlarına uygun olduğu görülmüştür. Sorular daha çok son üç üniteden gelmiştir. Sınav dikkat gerektiren sorulardan oluşmuş olup terimsel terminolojiye hâkim öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınavdır. Sınavda olumsuz soru köküne ait dört soru olduğu görülmüştür. Sınav üniteler arası ilişkilendirmeye dayalı bilgi ve yorumun iç içe olduğu tarzda sorulardan oluşmuştur. Sınavda Selanik’in taşıdığı özelliklerle ilgili soruda verilen özelliklerin “kültürel ve sosyal” olarak sınıflandırılması istenmiştir. Fakat bu alanlara yönelik verilen bilgilerin birbirine çok yakın ve birbiri ile ilişkili kavramlar olması nedeniyle öğrencilerin ayrım yapmakta zorlandığı bir soru olmuştur. Geçmiş senelerde bu konuya ait soruların aşağıdaki gibi sorulmuş olması da ayrım yapmayı zorlaştırmış olduğu söylenebilir” dedi.
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi sorularının ünite dağılımına bakıldığında ise Bir Kahraman Doğuyor ünitesinden 1 soru, Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler ünitesinden 1 soru, Ya İstiklal Ya Ölüm ünitesinden 6 soru, Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ünitesinden 6 soru ve Atatürkçülük ünitesinden 6 soru sorulmuştur.
“İngilizce soruları orta güçlükteydi” diyen Orçun Barış ise, “2015-2016 eğitim ve öğretim yılı 2. Dönem Merkezi Ortak Sınavı İngilizce sorularının dağılımları ve kazanımları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan kazanımlara ve müfredata uygundur. Uygulanan Merkezi Ortak Sınav’da karşılıklı konuşma ve okuduğunu anlama becerilerini ölçer nitelikte soruların ağırlıkta olduğu gözlemlenmiştir. Sorular ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde, TEOG-1 konularından 4 adet soru geldiği diğer soruların tamamının TEOG-2 kazanımları ile ilgili olduğu görülmektedir. Genel olarak orta güçlükte hazırlanmış sınavda, yanlış olmamakla beraber telefon görüşmesi şeklinde verilen sorudaki diyalog akışının doğal olmadığı ama buna karşın doğru cevabı bulmakta da bir sorun yaşanmadığı gözlemlenmiştir” diye konuştu.
İngilizce testindeki kazanımlar ve soru dağılımına bakıldığında ise Understanding the texts related to the topic “Internet” ünitesinden 1 soru, Following a phone conversation ünitesinden 2 soru, Expressing concern and sympathy 1 soru, Understanding high frequency words related to communication ünitesinden 1 soru, Exchanging information on topics related to tourism ünitesinden 1 soru, Asking and answering question about the process of making a dish ünitesinden 1 soru, Giving explanations/reasons ünitesinden 1 soru, Talking about their Internet habits ünitesinden 1 soru, Talking about different sports and activities ünitesinden 2 soru, Accepting and refusing ünitesinden 1 soru, Understanding simple texts on communication 1 soru, Talking about responsibilities ünitesinden 1 soru, Understanding various texts about tourism ünitesinden 3 soru ve Understanding simple texts about daily responsibilities ünitesinden 3 soru sorulmuştur.
E Okul TEOG
- 2016-2017 MEB TEOG Sınavı Kılavuzu
- 2016-2017 TEOG Yerleştirmeleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
- 2017 TEOG Kayıt Takvimi Açıklandı mı?
- 2017 TEOG Kontenjanları ve YEP Puanları Tıkla Öğren
- 2017 TEOG Sınav Takvimi Açıklandı?
- 2017 TEOG Sınavları Ne Zaman 2. Dönem?
- 2017 TEOG Tercih Rehberi Tıklayın!
- 2018 E-Okul Ortak Sınav Teog Sonuçları Sorgula
- 2018 LGS Lise Taban Puanları MEB
- 2018 LGS Lise Tercih Kontenjanları Açıklandı mı?
- 2018 LGS Tercih Listesi Nasıl Hazırlanır?
- 2018 MEB TEOG Yerleştirme Kılavuzu TIKLA!
- 2018 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu
- 2018 TEOG Hesaplama / 8.Sınıf TEOG Sonuçları
- 2018 TEOG Puanları Nasıl Hesaplanacak?
- 2018 TEOG Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 TEOG'da hangi dersler var?
- Doğru Okul Seçimi Nasıl Yapılır?
- E Okul Öğrenci Teog Anketi Giriş
- E Okul TEOG Puan Hesaplama Yöntemi
- Hangi lise kaç puan istiyor 2017?
- LGS 2018 sınav başvurusu nasıl yapılır?
- LGS 2018 Tercih Süresi Ne Zaman Sona Eriyor?
- LGS Lise Yerleştirme Sistemi Değişti mi?
- LGS Lise Yüzdelik Dilimleri Nedir?
- LGS MEB Kazanım Testleri ve Cevap Anahtarları İndir
- LGS MEB Sınav Sonuçlarını Öğrenmek için TIKLAYIN!
- LGS nakil başvurularında uzman tavsiyeleri
- LGS nakil ve boş kontenjanları meb nasıl işleyecek 2018
- LGS Puan Hesaplama Sistemi 2018