TEOG Öncesi Test Çözme Teknikleri
Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Merve Kuruhasanoğlu TEOG'da test çözerken uyulması gereken altın kuralları şöyle sıraladı:
Sınav sırasında "Çok telaşa kapılıyorum, zamanı yetiştiremiyorum, uzun soruları hiç okumuyorum, sınav bir an önce bitsin istiyorum, sıkılıyorum" diyorsanız bazı basit ip uçlarıyla daha başarılı olabilirsiniz. Soruları dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Bu hızınızı keser. Her okuduğunuz kelimenin de altını çizmeyin. Soruları zamanı kontrol ederek çözün ve süre tutun. Unutmayın ki sınavın belli bir süresi var. Soruları doğru okuyup, sizden ne istendiğini iyi anlayın. Altı çizili ya da "olumlu" ve "olumsuz" ifadelere dikkat edin. Doğru cevabı ilk şıkta bulduğunuza inansanız bile, tüm şıkları okumadan soruyu cevaplamayın. Yeterince uğraştığınız halde yapamadığınız sorularla uzun zaman kaybetmeyiniz. O soruya '?' gibi işaretler koyabilirsiniz. Daha sonra vakit kaldığında soruya geri döneceğinizi düşünerek yeni bir soruya geçin. Yeni bir soruya geçtiğinizde yapamadığınız veya boş bıraktığınız soruyu düşünmeyin. Bazı sorularda cevabı şıkları eleyerek de bulabilirsin. Yorulduğunuzu hissettiğiniz anlarda küçük molalar verin.
DUDAKLA DEĞİL; GÖZLE OKUYUN
Soruları okurken hızınızı kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Her okuduğunuz kelimenin altını çizmeyin. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır. Öncelikle soru cümlesini okuyarak ne isteniyorsa altını çizin ve aklınızdan geçirin. Sonra metin kısmını okuyarak soruda sizden istenen kelimelerin altını çizin. Daha sonra şıkları elemeye başlayın. Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.
PARAGRAFLARDAN KORKMAYIN
Önce soru kökünü sonra paragrafı okuyun. Cevabı soru köküne göre arayın. Cevabı paragrafın içinde bulunan sorular en kolay sorulardır. Hızlı değil anlayarak okuyun.
OPTİK FORMUN KODLANMASI
Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar.
ŞIK VE RAHAT GİYİNİN
Özel Tarsus SEV Ortaokulu Rehberlk Bölüm Başkanı Eray Varol, sınav gününe hafif bir müzikle başlamanızı öneriyor. Varol "Sınav sabahı hazırlanırken, kahvaltı ederken evde hafiften bir müzik çalsın. Ailenizle sınav dışındaki konularla ilgili sohbetler de yapabilirsiniz. Sabah dengeli, güzel ve neşeli bir kahvaltının ardından üzerinize şık ama rahat bir kıyafet giyin" dedi.
Sınav sırasında oluşabilecek kaygılarla baş etmek için derin nefes alma tekniklerinin uygulanabileceğini anlatan Varol şu tavsiyelerde bulundu: Salondaki yerinize oturduğunuzda uykudan yeni uyanırmışçasına bütün vücudunuzdaki kasları iyice sıkıp bırakın. Tekrar derin ve sessiz nefes alıp bırakın. Sınavdan hemen önce yapacağınız bu kısa egzersiz sizi rahatlatacaktır.
Tüm dikkatinizi sadece kitapçıktaki sorulara verin. Dış dünyayla bağlantınızı kapatın. Nasıl ki bir bilgisayarda ya da telefonda oyun oynarken tüm dikkatinizi oyuna veriyorsunuz; aynı dikkat ve konsantrasyonu sınav sorularına verin. Bir cümleyi tekrar tekrar okuyup anlamıyorsanız yoruldunuz ve dikkatiniz dağıldı demektir. Kalemi bırakın, gözlerinizi kapatın, arkanıza yaslanın. Birkaç kez derin nefes alıp verdikten sonra hafif hafif şakaklarınıza ve başınıza masaj yapın.
E Okul TEOG
- 2016-2017 MEB TEOG Sınavı Kılavuzu
- 2016-2017 TEOG Yerleştirmeleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
- 2017 TEOG Kayıt Takvimi Açıklandı mı?
- 2017 TEOG Kontenjanları ve YEP Puanları Tıkla Öğren
- 2017 TEOG Sınav Takvimi Açıklandı?
- 2017 TEOG Sınavları Ne Zaman 2. Dönem?
- 2017 TEOG Tercih Rehberi Tıklayın!
- 2018 E-Okul Ortak Sınav Teog Sonuçları Sorgula
- 2018 LGS Lise Taban Puanları MEB
- 2018 LGS Lise Tercih Kontenjanları Açıklandı mı?
- 2018 LGS Tercih Listesi Nasıl Hazırlanır?
- 2018 MEB TEOG Yerleştirme Kılavuzu TIKLA!
- 2018 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu
- 2018 TEOG Hesaplama / 8.Sınıf TEOG Sonuçları
- 2018 TEOG Puanları Nasıl Hesaplanacak?
- 2018 TEOG Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
- 2018 TEOG'da hangi dersler var?
- Doğru Okul Seçimi Nasıl Yapılır?
- E Okul Öğrenci Teog Anketi Giriş
- E Okul TEOG Puan Hesaplama Yöntemi
- Hangi lise kaç puan istiyor 2017?
- LGS 2018 sınav başvurusu nasıl yapılır?
- LGS 2018 Tercih Süresi Ne Zaman Sona Eriyor?
- LGS Lise Yerleştirme Sistemi Değişti mi?
- LGS Lise Yüzdelik Dilimleri Nedir?
- LGS MEB Kazanım Testleri ve Cevap Anahtarları İndir
- LGS MEB Sınav Sonuçlarını Öğrenmek için TIKLAYIN!
- LGS nakil başvurularında uzman tavsiyeleri
- LGS nakil ve boş kontenjanları meb nasıl işleyecek 2018
- LGS Puan Hesaplama Sistemi 2018