Başbakan Yeni Eğitim Öğretim Müfredatını Anlattı



Şanlıurfa'da yeni eğitim yılı açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, yeni müfredat hakkında bilgi vererek eğitimde yeni dönemin müjdesini verdi.Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle;



Bu eğitim öğretim yılında aramızda olmayan öğretmenlerimiz var. Hatırlayın, sosyal bilgiler öğretmeni Yusuf Eritaş 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit oldu. Bölücü PKK terör örgütü Şanlıurfa'lı sınıf öğretmeni Necmettin Yılmaz'ı da maalesef memleketine giderken şehit etti, öğrencilerinden ayırdı. Batman'da müzik öğretmeni şehit Aybike Yalçın da yine alçak bölücü terör örgütleri tarafından şehit edildi. Şehit öğretmenimizin Necmettin Yılmaz'ın adı Siverek'te, aybike öğretmenin adı da Batman Kozluk'ta yaşamaya devam edecek. Şehit öğretmenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun.



BUNU GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLERİMİZLE BAŞARACAĞIZ



Bizim için ikinci sınıf vatandaş yok. Bütün vatandaşlarımız başımızın tacıdır, gönlümüzün ilacıdır. 15 yıllık Türkiye'nin bugününü, yarınını inşa etmenin gayreti içerisindeyiz. Büyük Türkiye hedefimize, büyük düşünmeyi beceren nesillerle sizlerle ulaşacağız. Dünya değişiyor, bu değişimi okumak ve bu değişime göre Türkiye'nin de değişimini, dönüşünü gerçekleştirmek ülkemizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medenietler seviyesinin üzerine çıkarmak bizim en önemli görevimizdir. Bunu geleceğin teminatı siz gençlerimizle başaracağız.



İNSANA YATIRIM YAPMANIN ÖMRÜ NESİLDEN NESİLE DEVAM EDER



Türkiye'nin aydınlık geleceğinin tohumları sevgili öğretmenlerimiz tarafından burada atılıyor. Öğretmenin tahtaya yazdığı, öğrencinin defterine düşen her not Türkiye'ye değer katacaktır. Türkiye için çok yatırım yaptık, yollar, köprüler, tüneller, havaalanları, barajlar, hastaneler yaptık. Vatandaşımızın ihtiyacı olan herşeyi yaptık. Ama biliyoruz ki, taşa toprağa yapılan yatırımın ömrü sınırlı. 40-50 bilemedin 100 sene. Ama insana yatırım yapmak, size yatırım yapmanın ömrü nesilden nesile devam ediyor. Onun için insana yatırıma devam edeceğiz.



MÜFREDAT HAYATTA KARŞILIĞI OLAN BİLGİLERLE OLUŞTURULDU



Eğitimde değişiklik oluyor. Tabii ki değişecek. Çünkü dünya değişiyor, yeni yeni teknolojiler, yeni bilgiler internetle, bilişimle artık ayağımıza geliyor, önümüze geliyor. Dolayısıyla kendimizi gözden geçirmek zorundayız. Okulların dersliklerin fiziki ihtiyaçlarını gidermek, diğer yandan da eğitimin içeriğini, muhtevasını geliştirmek mecburiyetindeyiz. 1 yıldır Milli Eğitim Bakanlığımız çalıştı. Bütün uzmanlarla, velilerle, 200 bin kadar veliyle görüştü. Uzmanlar aylarca çalıştı. Arkasından müfredat son şeklini aldı. Müfredat hayatın ihtiyaçlarına cevap veren hayatta karşılığı olan bilgilerle yeniden oluşturuldu.



YABANCI DİL BAŞARISINI GÖSTEREN ÜLKELER ÖRNEK ALINDI



Yeni müfredatta yabancı dil eğitimi de yeniden ele alındı. Yıllarca bir türlü yabancı dili öğrenemeyen bir yaancı dil öğretim sistemi vardı. Bu müfredatta artık bu sistem terkediliyor, pratikten yola çıkarak dil öğretme başarısını gösteren ülkelerin uyguladığı yöntemi hayata geçiriyoruz. Bazıları "Efendim müfredatı niye değiştiriyoruz" diyor. Gayet tabiidir ki değiştireceğiz. Toplumun ihtiyaçları, hayatın ihtiyaçları, ekonominin ihtiyaçları, siz gençlerin ihtiyaçları talepleri, değişim gerektiriyor da onun için değiştiriyoruz.



"ŞU DA YOKMUŞ" DİYE DEDİKODU YAPANLARA İTİBAR ETMEYİN



Değerli velilerden benim istirhamım yeni müfredatın kapağını bile açıp, bir satır okumamış ama "Şu da yokmuş, bu da yokmuş" gibi dedikodu edenlere itibar etmeyin. Bizi bir ve beraber yapın hep birlikte Türkiye kılan değerlerimizin ne olduğunu biliyoruz ve bunlar da okullarımızda öğretilmeye devam edecek. Demokratik değerler, hukuk devletinin önemi, farklılıklarımızla birlikte Türkiye olduğumuz gerçeğini hep anlatmaya devam edeceğiz. Yavrularımızın küresel gelişmeleri, dünyadaki gelişmeleri yakından takip edecekleri konulara da müfredatta yer veriyoruz.



BİZ 70-80 KİŞİLİK SINIFLARDA OKUDUK



Okullar sadece sizin bilgi edindiğiniz yerler değil, özgür düşünmeyi, sorgulamayı ve eleştiri kültürünün öğrenildiği yerlerdir. Ders zili bugün çaldı. Allah sizin başarılarınızı daim eylesin. Biz sizin gibi yıllar önce öğrenciydik. Okul açıldığında bizim kitaplarımız yoktu, defterlerimizi alamazdık. Sınıflarımız 70-80 kişi biraradaydık. Bazı sıralarda 4 kişi birden otururduk. Şimdi öyle mi? Kitaplarınız önünüzde, sınıflarınız ortalama 30-35 öğrenciden oluşuyor. Allah'a şükür 15 yıllık süre içerisinde bir yandan eksik okullarımızı tamamladık, eksik öğretmenlerimizi tamamladık ve okullarda, sınıflardaki öğrenci seviyelerini, sayılarını makul düzeye getirdik.



TEOG ZAMANLA ÜNİVERSİTE SINAVINA DÖNÜŞTÜ STRESİ ÇOĞALTTI



Şimdi bugünlerde TEOG konuşuluyor. TEOG yani Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş açılımı bu. Yani siz 8 sene okudunuz, dokuzunca sene hangi okula gideceksiniz? Spor lisesine mi, sanat lisesine mi, fen lisesine mi, Anadolu lisesine mi, İmamhatip lisesine mi, nereye gideceğinize karar vereceksiniz. İşte TEOG denilen şey buna yardımcı olacak. Aslında TEOG bir giriş sınavı değil. Sizin okulda girdiğimiz imtihanlardan her sömestr bir tanesini Milli Eğitim Bakanlığımız Türkiye'nin her tarafından merkezi olarak yapıyor. Böylece okullardaki notların yanısıra merkezi sınavdan alınan notlarla dikkate alınarak sizin ortaokuldan sonra en uygun, en iyi istediğiniz liseye gitmenizi hazırlığını yapıyor, TEOG bu. Ama zaman içerisinde ne oldu? Bu TEOG bir yarışa döndü, aynen üniversite imtihanda gibi, sizin stresinizi arttırdı. Uykularınızı kaçırdı değil mi? Biz sizin uykularınızın kaçmasına razı olur muyuz?



BİLGİSİ GÖRGÜSÜ OLAN HERKES İSTEDİĞİ ÜNİVERSİTEYE GİDİYOR



Sistem değişikliği diye bir şey yok, bu tamamen tezvirattır, bunlara itibar etmeyin. Amacımız yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla istedikleri kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleri. Biliyorsunuz istenmeyen aş ya karın ağrıtır ya baş. Onun için istediğiniz yere gideceksiniz. Eğitimde birçok reform yaptık. Üniversiteye girişte sınırlamalar, katsayılar, katkı puanları vardı. Şimdi hepsi kalktı. Niye yaptılar onu? Meslek okuluna giden, iyi bir üniversiteye gitmesin. Bilgisi, görgüsü varsa, puanı yetiyorsa isteyen istediği yere gitsin. Şimdi herkes istediği üniversite sınavına giriyor, kazanınca da her yere gidiyor. Eskiden sanat okullu tıbba gidemiyordu, İmamhatipli mühendisliğe giremiyordu.



AYYILDIZLI BAYRAĞI BAŞIMIZIN ÜZERİNDE TUTMAYA SÖZ VERİYOR MUSUNUZ?



Gelecekte nüfusun yüzde 100'ü sizlerden oluşacak. Bizlerden aldığınız bayrağı daha da yücelere çıkartmaya söz veriyor musunuz? Ayyıldızlı bayrağımızı başımızın üzerinde tutmaya söz veriyor musunuz? Bölücülere fırsat vermemeye söz veriyor musunuz? Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek ülke diyerek kararlı bir şekilde muasır medeniyetler seviyesine yürümeye var mısınız sevgili yavrular? Nitekilkil öğretmenler yetiştirmek, mesleği daha da güçlendirmek amacıyla öğretmenlerimize özel önem veriyoruz, onların gelişimi için yeni yeni programlar hayata geçiriyoruz.