Kolejler hangi puan türü ve hesaplama ile öğrenci alacak?



Sonuçları liselere geçişte kullanılacak TEOG’da ilk dönem sınavları tamamlandı. Sırada nisan ayında yapılacak ikinci dönemin sınavları var. İlk dönem sınavlarında tüm soruları doğru yaparak şampiyon olan öğrenci sayısı 1531.

6 dersten yılda toplam 12 sınav olarak gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) sonuçları liselere geçişte kullanılıyor. Okullar TEOG sınavlarından tümünü ya da birkaçını öğrencilerini seçerken değerlendiriyor.

Bu yıl TEOG’un ilk sınavları geçtiğimiz kasım ayında yapıldı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle bazı il ve ilçelerde gecikmeli olarak gerçekleştirilen TEOG’da ilk dönem sınavlarındaki sorular “hatalı olduğu” için tartışıldı ve bazıları yargıya taşındı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da bir fen sorusunu iptal etti ve bu soru tüm öğrenciler doğru yapmış olarak değerlendirildi. TEOG’da ilk dönem sınavlarında şampiyon sayısı 1531 oldu.

Geçen yıl ile kıyaslandığında bu yılın şampiyon sayısının düştüğü görülüyor. TEOG sınavlarında şampiyon sayısı ilk dönem 4 bin 742, ikinci dönem sınavlarında ise 1193 olmuştu.

İKİNCİ OTURUMLAR NİSANDA YAPILACAK

8. sınıfta okuyan 1 milyon 170 bin 582 öğrencinin katıldığı TEOG sınavlarının ikinci dönem oturumları Nisan’da, mazeret sınavları da Mayıs’ta yapılacak.

6 DERSTEN 12 SINAV VAR

TEOG sınavları Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyor. İki yıldır TEOG sınavlarındaki soruları, değişik illerdeki devlet okullarında görevli öğretmenler hazırlıyor. Bu yılın sorularını 83 öğretmen hazırladı.

YERLEŞTİRME PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

Her kolej farklı bir puan kullanacak

Hem Türk hem de yabancı özel liselerin büyük çoğunluğu kayıtlarında TEOG puanlarını dikkate alıyor. Ancak kimi TEOG sınavlarının tümünü, kimi 4’ünü kullanıyor. Okul notunu önemseyen de var dikkate almayan da
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da liselere kayıtlarda veliler birbirinden farklı puanlar kullanacak. Çünkü her kolej Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) derslerinin sınav sonuçlarının ya tümünü ya da bazılarını kullanacak.

Kolejler 4 farklı puan türü ve hesaplama ile öğrenci alacak. Merkezi yerleştirmeye girmeyen özel okullar kendi taban puanlarını açıklayacak, veliler bu okullara çocuklarının puanlarına göre başvuracak.

Önkayıt-kesin kayıt yöntemi ile öğrencilerini alacak özel okullar için tercih listesi hazırlanmayacak. Ancak devlet okullarıyla birlikte merkezi yerleştirmeye giren okullar tercih listesine konacak.

Bu okullara yerleştirmeler tıpkı devlet okullarında olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından merkezi olarak yapılacak. İşte bu puanlar ve özel okulların nasıl öğrenci alacağı:

4 DERS 8 SINAV: Başta yabancı özel okullar olmak üzere bazı okullar TEOG’un Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak. Okul notları önemli olmayacak. Bazı okullar İnkılap Tarihi yerine Yabancı Dil puanını dikkate alacak.

12 SINAV VE OKUL NOTU: Bazı kolejler 6 dersten yapılan toplam 12 TEOG sınav sonucu ve okul notlarını dikkate alarak hesaplanan ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı Yerleştirmeye Esas Puan’ı (YEP) dikkate alacak.

İLKÖĞRETİMDEN GEÇİŞ YAPACAK: İlköğretim okulları olan liselerin birçoğu dışarıdan gelen öğrencilerini TEOG puanlarına göre alırken, kendi ilköğretiminden gelen öğrencilerini “not ortalamalarını” dikkate alarak, lisesine devam ettirecek.

TEOG DİKKATE ALINMAYACAK: Bazı liseler de taban puan açıklamayacak, ama başvurularlarda öğrencilerin okul notlarınnı dikkate alacak.

SINAV MARATONU BAŞLIYOR

18 milyon öğrencinin 8. ve 12. sınıfta okuyan yaklaşık 3 milyonu için sınavlardan oluşacak bir maraton başlıyor. İlk sınav Mart’ta yapılacak lise son sınıf öğrencilerinin katılacağı ve üniversite sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) olacak.

ÖSYS’ye 2 milyon 255 bin 386 aday başvurdu. Bu yıl sınavsız geçiş için başvuran aday sayısı 77 bin 814 oldu. ÖSYM bu yıl ilk kez hangi tarihte sınav sonuçlarını açıklayacağını da duyurdu. Buna göre YGS sonuçları Mart’ta açıklanacak.

NİSANDA TEOG VAR

Nisan ayında ise ortaokul 8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci iyi bir liseye yerleşebilmek için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına girecek. Bu sınavların sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak.

Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ve TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan TEOG ikinci dönem sınavları Nisan’da, mazeret sınavları da Mayıs’ta gerçekleştirilecek. İkinci dönemin sınav sonuçları ise haziran ayında açıklanacak.


HAZİRANDA LYS’LER GELİYOR

HAZIRAN ayında ise üniversite sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. 5 ayrı oturum halinde yapılacak bu sınavlara YGS’de 6 puan türünden herhangi birinde 180 ve üzerinde puan alan adaylar katılacak.

LYS’lerin ilk sınavı Haziran’da Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başlayacak. Haziran’da ise Matematik Sınavı (LYS-1) olacak. Bir hafta sonra ise Haziran’da Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) ile Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) olacak. Haziran’da ise LYS’lerin son oturumu olan Edebiyat- Coğrafya Sınavı (LYS-3) yapıldıktan sonra bu yılın üniversite sınav maratonu da son bulacak.