Özel Okullara Girişin Formülü!



Veliler, gözde yabancı okulların karmaşık puan hesaplama formüllerini şimdiden öğrenmeli. Uzmanlar, bu okulları düşünenlerin rehberlik almasının yararlı olacağını söylüyor.

Özel okul özellikle de yabancı okul düşünen öğrenci ve veliler, Haziran - temmuz tarihleri arasını beş ayrı puan türü üzerinden puan hesaplama ve taban puan takibi ile geçirecekler.

Çok ciddi bir takip ve çalışma isteyen bu süreçte, "şartlar ne olursa olsun ben özel okul istiyorum'' diyen veliler avantajlı olacak.

Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, bu süreçte puanı yüksek öğrencilerin işinin daha zor olacağına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu yüksek puan grubundaki öğrencilerden, öncelikle resmi okullardaki şanslarını görmek isteyenler, özel okula kayıt yaptıramayıp sürekli 'acaba hata mı yaptım?' rahatsızlığı yaşayacaklar.

Nakil dönemi öncesi veliler dikkatli olmalı

Resmi okullara yerleşme halinde, nakil için özel okullarda yer olup olmadığına bakabilirler ama nispeten rahat olacaklar. Ama eğer resmi okullarda da istedikleri yere yerleşememişlerse durumları çok sıkıntılı olacak.

Gerçi ben bu noktada özel okulların çok büyük kısmının dolmayacağını, nakiller dönemine kalabileceklerini düşünüyorum ama yine de bu veliler için daha az yer kalacağından şans nispeten azalmış olacak.

Taban puanın düşmesi avantaj yaratabilir

Ancak bir durum var ki oyunun kuralını bozabilir. Bu durum, okulların Haziran - Temmuz döneminde kayıtlarını büyük çapta bitirme isteğine bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Yani özel okullar (özellikle de yabancı okullar) bu dönemde işlerini bitirmek amaçlı olarak taban puan düşmeye başlarsa, puanı çok yüksek olmadığı için resmi okullarda arzu ettiği noktaya ulaşamayacağını gören veli, kararlı davranarak belki de normal şartlarda kayıt hakkı kazanamayacağı özel okullara kayıt yaptırabilecek. Özellikle de yabancı okulların çoğu din dersi ve yabancı dil dersini puanlamalarında kullanmadığı ve okul başarı puanlarını hesaba katmadığı için, bu konuda avantaj sahibi öğrenci ve veliler öne çıkacak, özellikle bu derslerde düşük puana sahip öğrenciler resmi okullarda öne çıkamayacağı için kayıt yapmayı tercih edebilecek."

Hangi okul nasıl alacak?

Bakanlığa onaylattıkları yönetmeliğe göre kendi kayıt kriterlerini belirleyerek öğrenci alacak özel okullar için örnek puan hesaplama formülü şeması:



Robert Kolej: (3T1+3M1+2F1+2İnk1)*0,3+(3T2+3M2+2F2+2İnk2)*0,7: 949 Türkçe ve Matematik derslerinin katsayısı 3 Fen ve İnkılap Tarihinin katsayısı 2 / İlk merkezi sınavların etkisi % 30 ve İkinci merkezi sınavların etkisi % 70 / En yüksek puan:1000

Fransız Okulları: (3T1+2M1+2F1+2İnk1)*0,5+(3T2+2M2+2F2+2İnk2)*0,5 862.5 Türkçe dersinin katsayısı 3 Matematik, Fen ve İnkılap Taihinin katsayısı 2 / Birinci ve ikinci merkezi sınavların etkisi % 50 / En yüksek puan: 900

Alman Lisesi: (3T1+2M1+2F1+2YD1)*0,5+(3T2+2M2+2F2+2YD2)*0,5 867.5 Türkçe dersinin katsayısı 3 Matematik, Fen ve Yabancı Dil dersinin katsayısı 2 / Birinci ve ikinci merkezi sınavların etkisi % 50 / En yüksek puan: 900

Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Okulları:
3 kayıt dönemi

Kayıt dönemini üçe ayırmak gerekir:

1. Dönem: İsteyen velinin isteyen özel okula kayıt yaptırabileceği Haziran - Temmuz dönemi. Bu dönemde kayıt yapan özel okullar, Bakanlığın yerleştirmelere esas tercih listelerinde yer almayacak özel okullar olacak.

2. Dönem:Temmuz tarihleri arasında tercihler alınacak ve Ağustos'ta yerleştirme yapılacak. Daha sonra bir kez boş kontenjanlara nakil başvurusu alınacak ve kayıtlar bitecek. Bazı özel okullar, geçen yıl olduğu gibi bu listede yer alabilir. Bu listede yer alanların birinci dönemde kayıt yapmasına izin verilip verilmeyeceği konusunda açıklama yapılmadı.

3. Dönem: Bakanlığa göre yerleştirme ve kayıtlar Ağustos'ta bitecek. Bu tarihten sonra muhtemelen en geç Eylül'den itibaren nakil süreci başlayacak.