2017-2018 Özel Okullar Taban Puanları Ne Zaman Açıklanacak?



Özel okullar daha önce duyurdukları gibi öğrenci alımında, TEOG kapsamında sınav yapılan 6 dersten değil Türkçe, matematik ile fen ve teknoloji olmak üzere 3 dersten puan hesaplaması yapacak. Buna göre Türkçenin katsayısı 3, matematik ile fen ve teknoloji dersinin katsayısı ise 2 olacak. Birinci dönem TEOG kapsamında uygulanan merkezi sınavların ağırlığı yüzde 30, ikinci dönem sınavlarının ağırlığı ise yüzde 70 olacak. Ayrıca, öğrencilerin 8’inci sınıf yılsonu başarı puanı da hesaplamaya eklenecek. Böylece ‘Özel Okullar Yerleştirme Puanı-ÖYP ortaya çıkacak. Peki,TEOG Özel Okullar Taban Puanları Ne Zaman Açıklanacak?

Özel okul puanları açıklanmaya başladı

TEOG sonrası tercih takvimi işlemeye başladı. Puanlar belli oldu şimdi sıra okul seçmede

Adaylar puanlarını öğrenmişti, şimdi özel okullar taban puanlarını açıklamaya başladı.

En pahalı özel lise olan Robert Koleji puan sıralamasında da başı çekti. Kolej 995 taban puan isteyecek.



PUANLAR NASIL HESAPLANIYOR?

Her özel lise farklı TEOG puanlarını kullanarak hesaplama yapacak. Liselerden bazıları 4 dersin bazıları da 12 dersin sınavlarını değerlendirerek hesaplama yapıyor.

Bazı özel okullar ise TEOG puanı ve yerleştirmeye esas puanı birlikte kullanacak.

ÖN KAYIT HAZİRAN'DA

Yerleştirmeye esas puanlar Haziran'da açıklanacak; ancak ön kayıt işlemleri Haziran'da başlayacak. İlk kezin kayıt ise Haziran'da.

Bu yıl Ramazan Bayramı tatili nedeniyle 3 değil 2 kayıt olacak.

TEOG Özel Okullar Taban Puanları Haziran 2017 tarihinde açıklanmaya başlandı.

Sınavla öğrenci alacak özel okullar, Haziran 2017 - Temmuz 2017 tarihleri arasında kayıt işlemlerini tamamlayacak. Tercih işlemleri, öğrenci velisi tarafından Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, Ağustos 2017 ’de açıklanacak, aynı tarihte boş kontenjanlar da ilan edilecek.

Not 1: 2017-2018 TEOG Özel Okullar Yerleştirme Kılavuzu Tıkla İndir

Not 2: 2017 Yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması Kapsamında Oluşan Yerleştirmeye Esas Puan Değerleri,MEB tarafından açıklandı mı? Ayrıntılar için Buraya Tıklayınız



2017-2018 TEOG ÖZEL OKUL TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

1 - Bu yıl TEOG kapsamında kaç tercih yapabileceğim?

Bakanlık geçen yıl ‘A’ ve ‘B’ olarak hazırladığı tercih listesinin sayısını bire düşürdü. Veliler, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullar da dahil olmak üzere, okul türlerine göre aynı veya karışık olarak 25 okul tercih edebilecek.


2 - Özel okula kayıt yaptırmayı düşünüyorum, tercih yapmak zorunda mıyım?

Özel okula gitmek isteyen öğrenciler tercih yapmak zorunda değil. Ancak internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında öğrencilerin karşısına ‘Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım’ ve ‘Tercih yapmak istiyorum’ butonları çıkacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler, ‘Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım’ butonunu seçecek. Bu durumda tercih yapmaları gerekmeyecek.


3 - Özel okula kayıt yaptıracağım ve tercih yapmayacağım. Ancak yapılan yerleştirmeler sonucunda iyi bir Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa oraya geçiş yapabilir miyim?

Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler tercih listesi doldurmayacak. Fakat tercihler sonucunda yapılacak yerleştirmelerde istediği bir Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa ve puanı okulun taban puanına yakın ise isteyen öğrenci nakil döneminde bu devlet okuluna başvuruda bulunabilir. Milli Eğitim Bakanlığı henüz nakil dönemi takvimini açıklamadı.


4 - Puanım istediğim devlet okuluna yeterse tercih yapacağım, yetmezse özel okula kayıt yaptıracağım. Ancak tercihler sonucunda yapılacak yerleştirmelerde puanı benim puanımdan düşük öğrenciler, istediğim devlet okuluna yerleşebilir. Bu durumda haksızlık olmayacak mı?

İstediğiniz devlet okulunda boş kontenjan olursa ve puanlarınız yeterse, nakil döneminde başvuru yapabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı, bu uygulamayla devlet liselerindeki yığılmaları önlemeyi hedefliyor. Bu nedenle özel okula kayıt tarihlerini öne aldı. Eğitim uzmanları ise ailelerin ve öğrencilerin iyi düşünerek, kafasında soru işaret kalmayacak şekilde karar vermesinden yana.


5 - Ben çocuğumu özel okula göndereceğim. Kayıt yaptırmayı düşündüğümüz okul bu sene 4 dersin puanına göre öğrenci alacağını açıkladı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı taslak kılavuzda, “Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel okullara Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) ile öğrenci alınacak” diyor. Bu durumda ne yapacağım, çocuğum YEP’e göre mi özel okula kaydedilecek?

Özel okulların bir kısmı YEP’e göre taban puan ilan ederek kayıt yapacak, bir kısmı da Bakanlığın onayladığı yönetmeliklerine göre öğrenci alacak. Özel okullar öğrenci kabul yöntemlerini nasıl açıkladıysa o şekilde alacak. Çocuğunuzu göndermek istediğiniz özel okul 4 dersten öğrenci alacağını açıkladıysa o derslerin puanlarına göre öğrenci kabul edecek. Çünkü, özel okullar nasıl öğrenci almak istediklerini önceden Milli Eğitim Bakanlığı’na açıkladı. Bir yönetmelik hazırlayarak Bakanlığa sundular. Bakanlık da yönetmelikleri inceleyerek onay verdi.

Özel okullar arasında 3 dersten öğrenci alacak olanlar da var. Bu nedenle uzmanlar aileleri uyararak, özel okullar arasında ders sayısı farkından dolayı puan türlerinde farklılık olacağı için, kayıt döneminden yani Haziran’dan önce ailelerin, çocuğunu göndermek istediği okula başvuru yaparak kayıt şartlarını öğrenmesini öneriyor.


6 - Tercih yapmayanlar ne olacak?

İnternet üzerinden açılan tercih işlemleri ekranında ‘Özel okula kayıt yaptırdım, tercih yapmayacağım’ ya da ‘Tercih yapmak istemiyorum’ butonlarından birini seçmeyenler, 12 yıllık zorunlu eğitimden dolayı sistem tarafından otomatik olarak açık liselere kaydedilecek.


7 - 25 tercihinden herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak?

Tercihlerin ardından yerleştirme sonuçları Ağustos 2017 ’ta açıklanacak. Aynı tarihte okulların boş kontenjanları da ilan edilecek. Boş kontenjanlar için Ağustos tarihleri arasında İl veya İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları tarafından tercihler alınacak. 25 tercihinden herhangi birine yerleşemeyen adaylar, il veya ilçe sınırları içinde 5 okul seçecek. Öğrenciler bu tercihleri doğrultusunda Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) üstünlüğüne göre merkezi olarak bu okullardan birine yerleştirilecek. Kesin kayıtlar otomatik olarak yapılacak.


8 - Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirmeler nasıl olacak?

Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirme işlemleri, güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihler doğrultusunda merkezi olarak yapılacak. Güzel sanatlar ve spor liselerine giriş için daha önce okullarda yapılan özel yetenek sınav sonuçları, okul yönetimlerince ilan ediliyordu. Yeni yerleştirme sistemine göre ise, bu okulları seçecek olan öğrenciler, yine yetenek sınavına alınacak, ancak yerleştirmeler merkezi yapılacak.


9 - Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler liselere nasıl yerleştirilecek?

İlköğretim programını tamamlayan ve tercih yapan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden özel eğitim değerlendirme kurulu raporu doğrultusunda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencilerin geçiş ve nakilleri, engel durumu ve özellikleri ile ikamet adresleri dikkate alınarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile yapılacak. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin puanları, yerleştirildikleri okulların puanlarını hiçbir şekilde etkilemeyecek.


10 - Lise yerleştirmelerinde aynı okulu tercih eden iki öğrenci arasında eşitlik olursa hangisi yerleşecek?

Yerleştirmelerde YEP’lerin eşit olması halinde 8’inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne bakılacak. Eşitlik devam ederse tercih önceliği, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı gibi kriterler dikkate alınacak. Ancak yine de eşitlik bozulmaz ise öğrencinin doğum tarihine bakılacak ve yaşı küçük olan tercih edilen okula yerleştirilecek.


Özel okulların kayıt takviminin erkene alınmasının nedeni nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı bu değişiklikle, devlet okuluna devam etmeyip özel okula ya da açık liseye gidecek öğrencileri erkenden tespit edip, okulların boş kontenjanlarını daha sağlıklı verilerle belirlemeyi hedefliyor.


Özel okullar tercih listesinde yer almayacağı için her okul, başvuran öğrencinin puanını kendisi hesaplayacak. Puan hesaplamada sorun yaşanmaması için en geç Temmuz’da Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği ile Türk ve yabancı özel okulların internet sitelerinde ‘Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP)’ hesaplama sistemi yer alacak. Aileler sistem üzerinden çocuklarının puanını hesaplayarak, istediği okula girmek için yetip yetmediğini tespit edebilecek. Hesaplama konusunda sorun yaşayan ve desteğe ihtiyaç duyan veliler, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nden yardım alabilecek. Veliler, hesapladıkları resmi olmayan puanlarının, okullar tarafından ilanedilen taban puanlardan daha yüksek olması durumunda istediği her özel okula ayrı ön kayıt başvurusu yapabilecek. Öte yandan özel okulların yüzde 100 burslu öğrencileri Bakanlık tarafından ortak sınavlar uygulamasıyla yerleştirilecek.

Yazı dizisi bugün sona erecek. Bu süre boyunca Bakanlık yetkilileri okurlardan gelen tüm sorulara yanıt vermeye çalıştı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başta olmak üzere tüm Bakanlık çalışanlarına Hürriyet olarak teşekkür ederiz.


TEOG Özel okullara tercihler nasıl yapılacak?

Özel okulların sadece burslu kontenjanlarına Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Uygulaması aracılığıyla yerleştirme yapılacaktır. Öğrenciler burslu olarak gitmek istedikleri özel okulları tercih sisteminde seçebileceklerdir. Bu okulların pansiyon, ulaşım, yemek vb. ek imkânlarını yayınlanan kılavuzda görebileceklerdir.




Not 3: 2017 TEOG Liselere Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayımlandı Ulaşmak için Buraya Tıklayınız



Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP)

Özel Okullar Yerleştirme Puanı (ÖYP), Bakanlıkça gerçekleştirilen 8.Sınıf merkezi Türkçe, matematik, fen ve teknoloji bilgisi sınavları ile öğrencinin 8’inci sınıf yılsonu başarı puanından oluşuyor. TEOG Özel Okullar Modeline göre öğrenci alımı puan hesaplama linki:

Herhangi bir dönemde bakanlıkça puanların değiştirilmesi durumunda, e-okul sisteminde yer alan en son puan kullanılacak.

Kesin kararınızı verdikten sonra kayıt yaptırın, başka çocukları engellemeyin!

Bakanlığın öğrencilerin sıralamasını vermemesi işimizi pek de zorlaştırmıyor. Tabii sıralamaları bilseydik daha hızlı olurdu ama şimdi okulların taban puanlarını biraz aşağı çekeriz, öğrencilerin şansları fazla olur. Bu şekilde öğrencilere hareket alanı sağlamaya çalışacağız. Özel okullara kayıt yaptırdıktan sonra Anadolu liselerine giden öğrencilerden belli bir miktar ücret kesim hakkı vardı. Yönetmelikte yazan yüzde 10 gibi bir orandı. Sınav yürütme kurulu bir çalışma yapacak, belki yönetmelikteki oran değişebilir. Kayıt döneminde benim velilerden ricam, gönlündeki özel okulda şartlar ne olursa olsun okutmaya kararlıysa, bunu karşılayacak parası da varsa Ağustos’ta da kayıt hakkı kazandıysa, bundan sonra başka bir okula kayıt yaptırmasın ki başka bir çocuğa daha fazla şans tanıyalım.

Spor, sanat ve kültürel faaliyetlerin de TEOG kapsamında değerlendirme çalışmaları sürüyor

Yerleştirme işlemlerindeki güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

-Yerleştirme işlemleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde gerçekleştirilen değişim doğrultusunda; yerleştirme işlemlerini ortak sınavları şekillendiren felsefe ve pedagojik ilkeler ile uyumlu hale getirmek için yapıldı. Öğrencileri öğrenim görmek istedikleri okul türüne yerleştirmek, beşerî ve ekonomik kaynaklar üzerindeki işlem maliyetini azaltarak yerleştirme sürecini daha etkin kılmak amacındayız. Yerleştirme işlemlerinin öğrenciler ve aileleri üzerinde oluşturduğu baskıyı azaltmak için sistemi güncelledik.

Tercih işlemleri nerelerde yapılabilecek?

-Tercih işlemi öğrenci tarafından bireysel olarak (https://e¬okul.meb.gov.tr) internet adresinden yapılabileceği gibi 8’inci sınıfı tamamladığı okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek.

Puanların eşitliğinde nasıl bir yol izlenecek?

-Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacak: Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı; sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğü, tercih önceliği ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı.

Tercihler puana mı başarı sırasına göre mi yapacak?

-Öğrenciler tercihlerini; yüzdelik dilimdeki konumları, başarı puanları ve okulların kontenjan durumlarına göre değerlendirerek yapmalı.

Tercihlerle ilgili nasıl bilgi sahibi olabilirim?

-Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) sonuçlarına göre öğrenci alan okulların “okul türü ve/veya alan tanıtım bilgileri” http://oges.meb.gov.tr adresinde yer alıyor. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ait alan ve dal tanıtım bilgileri http://megep.meb.gov.tradresinden öğreniliyor.

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Yerleştirme (PYBS) İşlemleri nasıl gerçekleştirilecek?

-2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren bütün ortaöğretim kurumlarına YEP ile öğrenci yerleştirileceğinden PYBS’ye başvuran bütün öğrencilerin tercihleri bursluluk talebi olarak değerlendirilecek. Örgün resmi ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden öğrenimlerine parasız yatılı olarak devam etmek isteyenler pansiyonlu okullarda doğrudan okul müdürlüğüne, pansiyonu bulunmayan okullarda ise il/ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonlarına belgeleri ile birlikte ... Eylül 2017 saat 17:00’ye kadar başvuracak.

Spor lisesi ile güzel sanatlar lisesine yerleşen öğrencilerin merkezi yerleştirme puanı ile öğrenci alan okullara nakil imkânı var mı?

-Yetenek sınavı ile öğrenci alan Spor Lisesi ve Güzel Sanatlar Lisesine yerleşen öğrenciler merkezi yerleştirme puanı ile öğrenci alan okullara istemeleri halinde Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri doğrultusunda 10’uncu sınıfın sonuna kadar nakil yaptırabilecekler.

Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

-YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları Ağustos 2017 tarihinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilân edilecek. Öğrenciler TC kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Çocuğumun sınav kâğıdını görebilecek miyim eğer göremeyeceksem bana bildirilen sonucun yanlış ya da üzerinde tahribat yapılıp yapılmadığını nasıl bileceğim?

-Sınavların uygulanışı, sonuçlandırılışı ve itiraz gibi tüm konular sınav kılavuzlarında yer alıyor. Sınav sonuçlarına itirazlar da söz konusu kılavuzda gösterilen tarih ve yöntemleriyle Bakanlığa yapılabilir.

Çocuğumun başarı puanları ve aldığı notlara göre sıralamasını hesaplayabileceğim bir yöntem var mı?

-Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının yüzde 30’u ile 8’inci sınıfta uygulanan ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının yüzde 70’inden oluşacak. 6, 7 ve 8’inci sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak.