Özel okul teşvik programında nereye başvurulur?



e-Okul ile Özel okul teşvik başvurusu yapmak için sayfamıza bakabilirsiniz. Öğrencilerin ve velilerin sıklıkla kullandığı bu sistem ile kayıt işlemlerinizi de kolayca yapabilirsiniz. Peki e-okul ile özel okul teşvik başvurusu nasıl yapılır? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in hizmeti olan e-okul sistemi ile birçok sorgulama, kayıt ve başvuru işlemi yapmak mümkündür.

ÖZEL OKUL TEŞVİK PROGRAMINDA NEREYE BAŞVURULUR

– Anaokulu = Resmi kayıtlı oldukları e-okulda görülen özel veya devlet okuluna

– 1. ve 5. Sınıflar = Resmi kayıtlı oldukları, e-okulda görülen özel veya devlet okuluna

– 8. Sınıfı bitiren öğrenciler = Merkezi tercih ve yerleştirme sistemine başvurmuş olanlar, o herhangi bir özel okula da aday kayıt yaptırmış olsalar bile yerleştirme sonuçlarının ilanını (Ağustos) beklemeleri gerekiyor. Merkezi tercih ve yerleştirmeye başvurmayıp herhangi bir özel okula kayıt yaptırmış olanlar ise e-okul sisteminde aday kayıt olarak görüldüklerinden teşvik başvurularını mezun oldukları okula yapmaları gerekiyor.

– Ara sınıflar (2-3-4-5-6-7-8-10-11) kayıtlı oldukları özel veya resmi okula başvuracaklardır.

Özel okul teşvik başvurularını yapmak için tıklayınız

E-Okul ile özel okul teşvik başvurusu yapmak mümkündür. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından velilere ve öğrencilere kolaylıklar sağlayan e-okul sistemi ile çeşitli bilgileri öğrenebilirsiniz. Bunlardan bazıları da öğrenci kayıt işlemleri ve teşviş başvurusu yapma gibi işlemlerdir. Peki e-okul ile Özel okul teşvik başvurusu nasıl yapılır? Özel okullara devlet desteği başvuruları Ağustos ile Eylül tarihleri arasında yapılacak. İşte e-Okul ile özel okul teşvik başvurusu yapma ekranı ve öğrenci kayıt işlemleri.

E-Okul VBS giriş ve sorgulama işlemleri

Tüm bu işlemler için online olarak veli bilgilendirme sistemi erişimi sağlamanız yeterli olacaktır. Bunun için öğrencinizi T.C. kimlik numarası ile birlikte okuldaki numarasını şifre olarak kullanmanız sisteme giriş işlemleriniz için gereklidir. Bu iki bilgi ile birlikte sisteme giriş yapıktan sonra açılacak olan menü üzerinden istediğiniz seçimi sizler de yapabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz zaman bu şekilde giriş yaparak bilgi edinebilir, e-Okul veli bilgilendirme sisteminden yararlanabilirsiniz.

e-Okul nedir e-okul'da hangi işlemler yapılır?

Bu sistem sayesinde veliler öğrenciler ile ilgili bir çok veriye ulaşabiliyor. Sınav notları devamsızlık merkezi sınav başarıları ve nakil işlemleri gibi şeyler e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi ile yapılabilmekte.. e-okul ile bir öğrencinin okula kaydından mezuniyetine kadar olan bütün süreci içinde barındırır.

e-okul ile veliler okul tarafından veya öğretmenler tarafından kendilerine yapılan duyurulara ulaşabilir, ders programları derslere giren öğretmenler gibi bilgilere ulaşabilir, sınav tarihleri öğrencinin yaptığı devamsızlıklar gibi şeyler öğrenilebilir.

Özel Okul Teşvik Desteği hakkında açıklamalar

Milli eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, özel okullarda öğrenim göreceklere verilecek eğitim öğretim desteği başvurularında velilere, çocukları için "alternatifli tercih" yapmaları konusunda uyarıda bulundu.

Yelkenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ilk kez verilen özel okullardaki öğrencilere eğitim öğretim desteğine başvuruların Ağustos - Eylül 2017 tarihleri arasında yapılacağını hatırlattı.

Yelkenci, bu yıl okul öncesinde 20 bin, ilkokul ve ortaokul düzeyinde 50'şer bin, temel lise ve diğer lise düzeyindeki okullarda ise 110 bin olmak üzere 230 bin öğrencinin teşvikten faydalanacağını ifade etti.

Ödemeler konusunda düzenlemeye gidildiğini ifade eden Yelkenci, "Geçen yıl okul öncesinde 2 bin 500 lira destek vermiştik, bu yıl o 2 bin 680 lira, ilkokul ve temel lise kademelerinde 3 bin lira destek vermiştik, bu yıl 3 bin 220 lira olacak. Ortaokul ve lisede de 3 bin 500 lira destek vermiştik o ücret de 3 bin 750 lira olacak. Maliye Bakanlığımız kümülatif olarak ücretlere 7,2 oranında zam yapmış oldu" diye konuştu.

ÖZEL OKUL TEŞVİĞİ NASIL ALINIR?

Teşvik için bu yıl özel okullardaki öğrencilerin de başvuru yapabileceğini anlatan Yelkenci, "Geçen yıl sadece devlet okulundan başvuru olması nedeniyle maddi durum noktasında genel bir kabulümüz vardı. Fakat bu yıl özel okullarında başvuracak olması dolayısıyla başarının ağırlığını biraz azalttık, maddi durumun ağırlığını artırdık. Ailenin toplam geliri bin lira ve altında ise ağırlığı yüzde 34 olacak. Bu bin puan üzerinden 340 puana denk geliyor. Eğer on bin liranın üzerinde ise yüzde 4 olacak. Bin lira ve on bin lira arasını ise kendi arasında, yüzde 34 ila yüzde 4 arasında basamaklandırdık ve buna göre katsayılarını almış olacaklar" ifadelerini kullandı.

Gelir tespitinde, hanede yaşayan aile mensubu bireylerin toplam gelirini gösteren vergi dairesi, defterdarlık veya muhasebeden alınan maaş bordrolarını istediklerini aktaran Yelkenci, bunun yanı sıra kira geliri varsa bunun da taahhütnameyle beyan edilmesi gerektiğini söyledi.

Teşvik için okulların MEBBİS, öğrencilerin ise kayıtlı bulundukları okula giderek e-okul üzerinden başvuracağını kaydeden Yelkenci, "Okulların ilanını haftalık, teşviğe bağlı tercih yapabilecek 230 bin öğrencinin ilanını ise 3 Eylül'de yapacağız" diye konuştu.

Tek tercihe dikkat

Destek için hak kazanan öğrencilerin Eylül'de tercihlerini yapacağını dile getiren Yelkenci, "Öğrencilerin 15 tercih yapma hakkı var. Çocuk, sadece bir okulu tercih ediyorsa, eğer o ilde, o okulda ya da çocuğun sınıf seviyesinde kontenjan yoksa, yaptığı tek tercihinden dolayı yerleşemiyor. Yani ikinci alternatifi olmadığı için yerleşemiyor. Bu nedenle tercih döneminde mutlaka 15 tercihi de yapsınlar ya da çok alternatifli tercih yapsınlar" şeklinde konuştu.

Yerleştirme işlemi yapılan öğrencilerin eylül ayında nakil yaptırabileceğini ancak bu durumda teşvik hakkını kaybedeceğinin altını çizen Yelkenci, bu duruma, hem sistemi karıştıracağı hem de yerleşilen okula haksızlık olacağı için izin vermediklerini söyledi.

ÖZEL OKUL TEŞVİĞİ BAŞVURULARI

Tercihler sonrasında Eylül'de yerleştirme sonuçlarını ilan edeceklerine bildiren Yelkenci, öğrencilerin yerleştikleri okullara, Eylül'de mutlaka kayıt yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

İlk kayıtların ardından açılan kontenjanlar için daha önceki başvurular ve tercihler üzerinden Eylül'de yeni sıralama yapacaklarını kaydeden Yelkenci, ek yerleştirme sonuçlarının ise Eylül'de açıklanacağını, buna ilişkin kayıtların da Eylül'de gerçekleştirileceğini belirtti.

E-Okul kayıt işlemleri

e okul sistemi sayesinde kayıt işlemleri de elektronik olarak yapılabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda velilerin kayıt işlemlerinde hangi yolların izlenmesi konusunda bilgilendirme yapılmıştır.

Yapılan bilgilendirmelerde öğrencilerin yaptığı tercihlerin tutmaması halinde, normal liseler üzerinden devam edecek olan eğitimde, eğitim sistemi tarafından öğrencinin en yakın okula kaydının yapılacağı belirtilirken, velilerin herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadığı açıklanmıştır. Bu açıklama ile birlikte öğrencilerin hangi okula kaydının yapıldığını görmek için e okul girişinin yapılması yeterli olmaktadır.

Sistem tarafından kayıt yapılan okulun çok uzak bir bölgede olması ya da diğer sorunlarda ise vatandaşların konuyla ilgili kurumlara başvuru yapması gerekli. Yapılacak olan başvuru sonrasında kayıt işlemleri düzeltilerek öğrencinin en yakın olan okula kaydı alınarak burada eğitim görmesi sağlanmaktadır. MEB e okul yeni kayıt işlemleri bu bakımdan sistem tarafından otomatik olarak yapılarak, kolaylık sağlanmaktadır.

Sistem tarafından yapılacak olan yeni kayıt işlemlerinde e okul sisteminden yararlanabilen tüm öğrencilerin kapsam dahilinde olduğu ve sistem tarafından kayıt işlemleri yapılacağı açıklanırken, öğrenciler kayıt işlemlerinin tamamlandığı yönünde yapılan duyuru sonrasında portala giriş yaparak, hangi okulda öğrenimlerine devam edeceklerini ücretsiz bir şekilde öğrenebilecek.

ÖZEL OKUL TEŞVİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

– İl, Ulusal veya uluslar arası yarışmalarda alına derecelerle ilgili (birinci, ikinci, üçüncü belgeler),
– Öğrencinin birlikte yaşadığı aile bireylerine ait (2016 yılı Nisan-Mayıs-Haziran aylarından birine ait) gelir durumlarını gösteren vergi dairesi, muhasebe birimleri veya ilgili kişi veya kurumlardan alınacak belge,
– Varsa ekteki “Kira Gelir Taahhütnamesi" formunun doldurulması ve teslimi,
– Öğrencinin diğer kardeşlerinin öğrenim durumunu gösteren belge veya üniversitede okumaya hak kazandığını gösteren belge,
– MEB Personeli olanların durumunu beyan eden onaylı belge. Bu madde MEB tarafından iptal edildi. Yeni yönetmelik yayımlanacak.

ÖZEL OKUL TEŞVİK BAŞVURU İŞLEMLERİ

– Destek başvurusu için kılavuzda belirtilen belgeleri hazırlayan veliler, öğrencilerinin kayıtlı oldukları okula gidecekler.
– Okul yönetimi veli/vasinin hazırlamış olduğu belgeleri kontrol ederek alıp e-okul üzerinden başvuru yapıp onaylanacak.
– Veli başvuru yaptığına dair çıktının bir örneğini imza karşılığı alıp saklayacak.
– Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin veli/vasisi yine okula giderek e- okul üzerinden 15 okul tercihi yapacaklar.

UYARI:

1- Velilerin tercih yapacakları okullarla önceden görüşüp, okulun şartlarının kendilerine uygun olup olmadığını incelemiş olmaları gerekir

2- Bir okulun tercih edilebilmesi için o okulun tercih kapsamına alınmış olması gerekir.

Dolayısıyla tercihleri de bu doğrultuda yapılacaktır.

Eğitim öğretim desteği alacak okullar açıklandı

Özel okul öğrencilerine verilen 'eğitim öğretim desteği' için başvurular Ağustos'ta başladı. Milli Eğitim Bakanlığı ise, destek almaya hak kazanan ve başvuru yapan okulların listesini internet sitesinde yayınladı.

Öğrenci velileri veya vasileri kayıtlı oldukları resmi veya özel okul müdürlükleri aracılığıyla, özel okullar ise MEBBİS'te yer alan Özel Öğretim Kurumları modülü üzerinden başvurularını Eylül'e kadar yapabilecek.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, eğitim öğretim desteği için talebi olan özel okulların ilanlarını http://ookgm.meb.gov.tr internet adresinden yayımlamaya başladı. Veliler, kayıt yaptıracakları özel okulun başvurusu olup olmadığını buradan görebilecek. Destekten yararlandırılacak özel okulların ilanları, başvuru yaptıkları tarihten itibaren haftalık olarak genel müdürlük internet sitesinde yayımlanacak.

2015-2016 öğretim yılında eğitim ve öğretim desteğinden yararlanan öğrencilerden, eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınan özel okullara nakil olmak isteyenler eğitim ve öğretim destekli olarak bu okullara ağustos ayı içinde kayıt yaptırabilecek. Eğitim ve öğretim desteği kapsamında destekten faydalanan öğrenciler, eylül ayı içinde başka bir okula nakil olmaları halinde eğitim ve öğretim desteği hakkını kaybedecek.

Sık sorulan soru ve cevaplarından bazıları şöyle:

Eğitim ve öğretim desteğinden özel okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim alanlar ne kadar süreyle yararlandırılabilir?

15 Mart 2010 ile 14 Eylül 2011 arasında doğmuş olmak şartıyla en fazla bir eğitim öğretim yılı süresince yararlandırılabilir. Okul öncesi öğrencileri eğitim ve öğretim desteğinden en fazla bir eğitim öğretim yılı yararlanabilir.

Eğitim ve öğretim desteği verilebilecek öğrencilerin tespit formuna göre ailenin aylık toplam geliri beyan edilirken nasıl değerlendirme yapılır?

Veliler veya vasiler, eğitim ve öğretim desteği alacak öğrencinin birlikte yaşadığı aile bireylerine (Merkezi Nüfus İdare Sistemine

MERNİS - kayıtlı ve çalışan) ait 2016 yılı nisan, mayıs, haziran aylarından herhangi birinin toplam gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimleri veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeye göre ailenin toplam geliri tespit edilecektir.

Okul öncesi eğitim kurumlarında olan öğrencilerin başvuru işlemleri nasıl gerçekleştirilecektir?

Okul öncesi eğitim kurumlarında (anaokulu ve anasınıfları) öğrenim görecek yaşları 48-66 ay arasında olan öğrencilerin velileri veya vasileri eğitim ve öğretim desteği için resmi veya özel okullardan e-okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvuru yapabilecektir.

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen ve herhangi bir okulda kaydı görünmeyen okul öncesi öğrencilerin başvuruları nasıl yapılacaktır?

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen ve herhangi bir okulda kaydı görünmeyen okul öncesi öğrencilerinin velileri veya vasileri, okul öncesi eğitim yapılan resmi veya özel okullara kesin kayıtlarını yaptırarak, eğitim ve öğretim desteği için e-Okuldaki Özel Kurumlar Eğitim ve Öğretim Desteği Menüsü üzerinden başvuru yapabilecektir.

Eğitim öğretim desteği almaya hak kazanan; ilkokul, ortaokul ve orta öğretim okul türlerinde öğrenim gören öğrencilerin, destekten yararlanma süresi ne kadardır?
Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmaya hak kazanan öğrenci okulun eğitim süresince bu haktan yararlanacaktır. Örneğin ilkokul birinci sınıftan dördüncü sınıf sonuna kadar, beşinci sınıftan sekizinci sınıfın sonuna kadar, dokuzuncu sınıftan on ikinci sınıfın sonuna kadar eğitim ve öğretim desteğinden öğrenci yararlandırılacaktır. Ara sınıflarda öğrenci ayrıca destekten yararlanmak için başvuru yapabilecektir.

Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin bakanlıkça eğitim ve öğretim desteği verilen ve şartları taşıyan farklı bir okula nakil olmaları halinde, destek devam edecek mi?

Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin bakanlıkça eğitim ve öğretim desteği verilen ve şartları taşıyan farklı bir okula nakil olmaları halinde, öğrenciye nakil olduğu okulun türüne göre eğitim ve öğretim desteği ödemesine devam edilir. Bu durumdaki öğrenciler için yapılacak ödemeler, ödeme dönemlerinde nakil olduğu okuluna yapılır.

Özel okullarda ücretsiz veya yüzde 100 burslu okutulan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden faydalanabilecekler mi?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin Ek-1. maddesi kapsamında eğitim ve öğretim desteği verilen okullar ile ücretsiz veya kurumun ilan ettiği yıllık ücretin yüzde 51'i ve fazlası oranında burslu okutulan öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmez. Yüzde 100 burslu okutulan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlanamaz.

Okul öncesi ve ilkokul öğrencileri her iki sınıf seviyesinde de destek için başvuru yapabilecek midir?

Okul öncesi veya ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin eğitim ve öğretim desteğine başvuruları kayıtlı oldukları sınıf seviyesi üzerinden yapılabilecektir. Öğrenci hangi sınıf seviyesinden eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanmış ise o sınıf seviyesine destek kapsamında kayıt olabilecektir. İlkokul birinci sınıftan destek almaya hak kazanan öğrenci okul öncesine; okul öncesinden destek almaya hak kazanmış bir öğrenci ilkokul birinci sınıfa eğitim ve öğretim desteği kapsamında kayıt olamayacaktır.

Başvuru yapan özel okulların isimleri yayımlanmaya başlandı

Bu arada, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, eğitim öğretim desteği için talebi olan özel okulların ilanlarını http://ookgm.meb.gov.tr internet adresinden yayımlamaya başladı. Veliler, kayıt yaptıracakları özel okulun başvurusu olup olmadığını buradan görebilecek. Destekten yararlandırılacak özel okulların ilanları, başvuru yaptıkları tarihten itibaren haftalık olarak genel müdürlük internet sitesinde yayımlanacak.

e-Okul ile Özel okul teşvik başvurusu yapmak için haberimize bakabilirsiniz. Öğrencilerin ve velilerin sıklıkla kullandığı bu sistem ile kayıt işlemlerinizi de kolayca yapabilirsiniz. Peki e-okul ile özel okul teşvik başvurusu nasıl yapılır? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'in hizmeti olan e-okul sistemi ile birçok sorgulama, kayıt ve başvuru işlemi yapmak mümkündür. İşte tüm detaylar giriş işlemleri.
Özel Okul Teşvikleri
Özel Okul