Meslek Liselerini Kaç Kişi Tercih Etti?
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, katsayı uygulamasının 2009'da kaldırılmasıyla, mesleki ve teknik eğitime devam eden öğrenci oranının yüzde 27'den yüzde 54'e çıktığını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, katsayı uygulamasının 2009'da kaldırılmasıyla, mesleki ve teknik eğitime devam eden öğrenci oranının yüzde 27'den yüzde 54'e çıktığını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, üniversiteye girişte (28 Şubat süreciyle birlikte) getirilen katsayı uygulamasının 2009'da kaldırılmasıyla, mesleki ve teknik eğitime devam eden öğrenci oranının yüzde 27'den yüzde 54'e çıktığını bildirdi.
MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nce Sakıp Sabancı Basın Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katılan Yıldırım, gazetecilere çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Mesleki ve teknik eğitim okullarında 2014-2015 eğitim öğretim yılında 3 bin 296 okul ve 1 milyon 875 bin 599 öğrencinin bulunduğunu belirten Yıldırım, mezunların işgücüne katılım oranının yüzde 65 düzeyinde olduğunu dile getirdi. Yıldırım, mesleki ve teknik lise mezunlarının yüzde 25-30'unun üniversiteye devam ettiğini söyledi.
Mesleki ve teknik eğitimde geçen yıl yapılan düzenlemeyle 22 okul çeşidinin "mesleki ve teknik anadolu lisesi" altında birleştirildiğini dile getiren Yıldırım, hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve eylem planının uygulanmaya başladığını vurguladı. Eylem planına göre, mesleki ve teknik eğitimde kalite güvence sisteminin kurulacağını ifade eden Yıldırım, böylece okulların belli standardın üzerinde kalması ve bu standardı taahhüt etmelerine ilişkin çalışma yapılacağını ve okulların dış denetçilere açılacağını belirterek, "akredite"ye dayalı bir sistemin kurma çalışmalarını da sürdürdüklerini bildirdi.
Yıldırım, (28 Şubat süreciyle getirilen) üniversiteye girişte katsayı uygulamasının 2009'da kaldırılmasının ardından mesleki ve teknik eğitimi tercih eden öğrenci sayısında büyük artış yaşandığına dikkati çekerek, "2009'dan itibaren yüzde 27'lere düşen mesleki ve teknik eğitim öğrenci oranı, katsayının kaldırılmasının ardından kademeli olarak artarak, geçen eğitim-öğretim yılında yüzde 54'e ulaştı. Böylece Türkiye, mesleki ve teknik eğitimde okullaşma oranında, yüzde 46 olan OECD ortalamasının üzerine çıktı" dedi. TEOG sonuçlarına göre mesleki ve teknik eğitimi tercih eden öğrenci sayısının 2014-2015 döneminde 638 bine ulaştığını bildiren Yıldırım, mesleki ve teknik liselerin, kısa vadede meslek edinmek isteyenler için değil, aynı zamanda üniversiteye devam etmek isteyenler için de fırsatlar içerdiğini ifade etti.
Meslek lisesi 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin fizik, kimya, matematik ve biyoloji derslerini zorunlu olarak, 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin de seçmeli olarak alabildiğini; teknik lisesi öğrencilerinin de bu dersleri 4 yıl boyunca zorunlu olarak aldıklarını bildiren Yıldırım, böylece lise eğitiminin ardından üniversiteye gitmek isteyen öğrencilerin akademik eğitimine de destek verildiğini kaydetti.
Yıldırım, yapılan araştırmalara göre, mesleki ve teknik eğitim mezunu ve sektörde çalışan öğrencilerin okulda edindikleri becerilerden memnuniyet oranının yüzde 80 düzeyinde, sektörün öğrencilerden memnuniyetinin ise yüzde 70'in üzerine çıktığını bildirdi.
Almanya'daki Türklere sertifika müjdesi
Avrupa Birliği ülkelerinde özellikle "usta" istihdamı için sadece meslek lisesi diplomasının yetmediğini, bunun yanında ayrıca belgeler gerektiğini aktaran Yıldırım, bu sebeple Ulusal Referans Noktası (URN) ile çalışmaların tamamlandığını ve URN sitesinde mesleki ve teknik eğitim alan ve dallarına ilişkin EUROPASS sertifika eklerinin yayımlandığını bildirdi. Yıldırım, bu uygulamanın Avrupa ülkelerinde işe girme ya da ücret artışı için gerekli olduğuna işaret ederek, özellikle Almanya'daki Türk vatandaşlarının mesleklerinde ilerlemeleri için büyük önem taşıdığını kaydetti.
Enerji Meslek Lisesi'nin temeli atılacak
Osman Yıldırım, mesleki ve teknik eğitimde Türkiye'de bir ilki hayata geçireceklerini bildirerek, Ankara'da "yeşil teknoloji" konusunda uluslararası eğitim merkezi olarak faaliyet gösterecek bir okul yapmayı planladıklarını bildirdi.
Bu okulun iş ve işlemleriyle ilgili ihale aşamasının Ankara Valiliği tarafından yürütüldüğünü belirten Yıldırım, "Burada yenilenebilir enerji ile ilgili 3 yıl önce bir alan açtık. Öğrenciler, bu okulda rüzgar ve güneş enerjisi gibi dallarda eğitim alacaklar, bina ise kullandığı enerjiyi tamamen kendi üretecek. Yani okul tamamen akıllı bir okul olacak" bilgisini verdi.
3. havaalanına personel yetiştirilecek
Mesleki ve teknik eğitimde ilk defa uygulamaya konulacak "sivil havacılık" alanı yer hizmetleri öğretim programının geliştirileceğini ve uygulamaya konulacağını kaydeden Yıldırım, "Ülkemizde dünyanın en büyük 3. havaalanı yapılacak. Bununla birlikte yer hizmetleri alanında çok fazla elemana ihtiyaç olacak. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için sivil havacılık yer hizmetleri öğretim programını taslak olarak hazırladık. Önümüzdeki yıl, bunu uygulamaya koyacağız" ifadesini kullandı.
Eğitime 3. boyut geliyor
Osman Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın 1. eğitim öğretim dönemi karnelerini dağıttığı Kızılcahamam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde aynı anda 3D Laboratuvarının açılışını da yaptığını anımsatarak, "Burada mesleki ve teknik eğitimde 3 boyutlu materyal hazırlama projesini tüm alanlar için yaygınlaştırıp video olarak tüm okullara yaygınlaştıracağız. Bundan sonra tüm meslek liselerinde 3 boyutlu eğitim materyalleri kullanılacak. Bu eğitimler bir perde üzerinde üç boyutlu görüntülerle verildiğinden gerçekten de sinema keyfi veriyor ve öğrencilerin motivasyonunu da arttırıyor" dedi.
Genel Müdür Yıldırım, proje kapsamında bir ekip kurulacağını ve öğretmenlere eğitimler verileceğini sözlerine ekledi.
E Okul Lise
- 2017-2018 E Okul Lise Kayıt Tercih Sonuçları Tıklayın!
- 2017-ÖSYS Diploma Notu Bilgileri E-Okul Öğrenme
- 2018 2019 E Okul Meslek Lisesi Kontenjan Sorgulama
- 2018 Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Ön Kayıtları Başladı mı?
- 2018 Lise Taban Puanları Düşecek mi?
- 2018 Lise Taban Puanları MEB
- 2018 Liselere Yerleştirme Nasıl Olacak?
- 2018 MEB Meslek Lisesi Alana Geçiş Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu
- 2018 Okul ÖSYM Diploma İşlemleri TIKLAYIN!
- 2018-2019 E Okul Lise Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?
- 2018-2019 E Okul Lise Kayıt Yerleştirme Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018-2019 E Okul Lise Öğrenci Yerleştirme İşlemleri Tıklayın!
- 2018-2019 E Okul Meslek Lisesi Alan Seçimi Sonuçlar TIKLAYIN!
- 2018-2019 E Okul Meslek Lisesi Tercih Sonuçları Tıklayın!
- 2018-2019 E Okul Meslek Lisesi Yerleştirme Sonuçları Tıklayın!
- 2018-2019 Lise Boş Kontenjanları MEB
- 2018-2019 Lise Tercihleri Nasıl Yapılacak MEB?
- 2018-2019 MEB E Okul Meslek Lisesi Tercih Sonuçları TIKLA-ÖĞREN!
- 2018-2019 Sınavsız Öğrenci Alan Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Kayıt İşlemleri
- 3 dil öğreten, iş garantisi veren devlet lisesi
- Anadolu Öğretmen Liseleri Ne Zaman Dönüşüyor?
- Anadolu Teknik Meslek Liseleri için Alan seçimi Nasıl Olacak?
- Anadolu ve meslek liseleri kontenjan durumu nedir?
- Bildiri yayınlayan ve katılan liseliye 'yasal işlem'
- Dala yerleştirme işlemlerinde başarı puanına bakılacak
- Diploma Sorgulama Sistemi (DSS) E Devlet Giriş
- E Okul Anadolu Liseleri Kontenjanları Doldu
- E Okul Lise Kayıt Yerleştirme Sonuçları Açıklanıyor mu 2018?
- E Okul Lise Öğrenci Tercihleri Sonuçları 2017
- E Okul Lise Öğrenci Yerleştirme Sonuçları 2018-2019