Anadolu Teknik Meslek Liseleri için Alan seçimi Nasıl Olacak?



Ortaokul 8'inci sınıf öğrencileri yarın başlayacak TEOG maratonuna hazırlanırken, geçen yıl bu sınavlara katılıp Anadolu teknik ya da meslek lisesine yerleşen öğrencileri de alan seçimi endişesi sardı.

Çünkü kendi okulunda istediği alan olmayan öğrenci ya kaydını başka bir okula aldıracak, ya da istemediği bir meslek alanında eğitimine devam edecek. Özellikle denizcilik ve sağlık meslek lisesi öğrencileri aranan şartları taşımıyorsa hayallerine veda edip başka bir okul arayışına girecek. Ortaya çıkan durum Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçen yıl yönetmelik, yönerge ve torba yasalarla anaokullarından ortaokula ve liseye kadar eğitimin tüm kademelerinde getirdiği yeniliklerden biri.

UYARI GÖZDEN KAÇTI

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bu okullardaki alan ve dal seçimi ile ilgili esasların yer aldığı 'Anadolu Teknik/Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu'nu Şubat 2017 internet sitesi üzerinden yayınladı. Ancak öğrenciler geçen yıl tercih yapıp bu okullara yerleştiği için durumu yeni fark ettiler. Kılavuzu değerlendiren eğitimciler, geçen yıl tercih döneminde okulların alan ve dallarının açıklanmamasına tepki göstererek, "Tercih döneminde e-Okul sisteminde Anadolu meslek ve teknik liselerle ilgili alanın sağ sütununda sadece bir soru işareti (?) bulunuyordu. Buraya tıklayanlar, okulun alan ve dallarıyla ilgili genel bilgi sahibi olabiliyordu. Ancak bu alan ve dalların devam edip etmeyeceği belli değildi. Üstelik tercih döneminde bu bölümü gözden kaçıran birçok öğrenci oldu" diyor. Eğitimciler asıl tehlikenin denizcilik ve sağlık hizmetleri eğitimi alan öğrencileri beklediğine dikkat çekiyorlar. Çünkü öğrenciler, mülakat ve beden yeterliliği sınavına bu yıl mayıs ayında alınacak. Sağlık durumlarının okumak istediği alana elverişli olduğunu belirten sağlık raporu da yine mayıs ayında okullara teslim edilecek. Sağlık durumu seçtiği alana elverişli olmayan, mülakat ve beden yeterliliği sınavlarını geçemeyenler ise hayallerine veda ederek başka okul arayacaklar.

Bakanlığın yayınladığı kılavuza göre okullarda alan seçimi hareketliliği Mart'ta başladı. Okul yönetimleri şimdiye kadar meslek alanlarına alınacak öğrenci kontenjanlarını e-Okul sistemine işledi. Nisan arasında 9'uncu sınıf velilerine bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

Diğer işlemler için takvim ise şöyle:

27 Nisan-3 Mayıs: Denizcilik okulunda okuyan 9'uncu sınıf öğrencileri mülakat ve beden yeterliliği sınavına başvuracak.
4-10 Mayıs: Mülakat ve beden yeterliliği sınavları düzenlenecek.
4-16 Mayıs: Denizcilik okulu öğrencileri sağlık durumunun geçmek istediği alanda eğitim almasına elverişli olduğunu kanıtlayan sağlık raporunu, anne ve babasının mesleğini gösteren belgeyle birlikte okul müdürlüklerine teslim edecek.
18-29 Mayıs: E-Okul üzerinden alan tercihi yapacak.
10 Haziran: 9'uncu sınıf öğrenci puanlarının e-Okul sistemine girişinin yapılması için son gün.
12 Haziran: Anadolu teknik ve meslek alanlarına yerleştirme sonuçları e-Okul üzerinden ilan edilecek.

Altyapısız yönlendirmenin sonucu

Hatice Yılmaz - Eğitim Uzmanı Yeterince altyapı hazırlığı ve bilinçlendirme yapılmadan öğrencilerin çoğunluğunu meslek liselerine yönlendirmek şimdi bu sorunların yaşanmasına neden oluyor. Mesleki ve teknik lise tür ve sayılarının, iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi ülkemizde yaşanan genç iş gücü israfını en aza indirecek. Bu yıl çoğu okulda 9'uncu sınıf mevcutları 40'ın üzerinde. Bu çocuklar 10'uncu sınıfa geçtiklerinde aynı mevcutla nasıl mesleki ve teknik öğrenim alacaklar? Mesleki okulların sayısını ve kontenjanlarını gerçekten kaliteli öğretim yapabileceğimiz düzeye indirmemiz gerekiyor.

İstemedikleri alanları seçecekler

Merih Eyyüp Demir -Türk Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı 9'uncu sınıflar gittikleri okulların alanlarına bakılmadan yerleştirildiği için 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrencilerin istemediği meslek alanında eğitim almalarına neden olacak. Örneğin elektrik elektronik teknolojileri alanına yerleşemeyen öğrenci puanı daha düşük bir okulun aynı bölümüne yerleşebilecekken kendi okulunda başka bir bölüm seçmek zorunda kalacak. Ayrıca 2017-2018 eğitim öğretim yılında 9'uncu sınıflar okullara, 10'uncu sınıf kontenjanları göz önünde bulundurulmadan yerleştirildiği için tüm 9'uncu sınıfların Anadolu meslek programları olarak kendi okullarında kalma zorunluluğu bazı okullarda yığılmalara bazılarında ise kontenjan boşluklarına neden olacak.
E Okul Lise