Yaz Tatilinde Eğlenerek Öğrenebilirsiniz



Yaz tatilinin uzun sürmesi, öğrenilen bilgi ve becerilerin bir kısmının ya da tamamen kaybedilmesine neden oluyor. Uzmanlar, tatil yapma biçiminde ve zaman yönetimi konusunda alınacak küçük tedbirlerle sorunun çözülebileceğini belirtiyorlar

İlkokuldan üniversiteye milyonlarca öğrenci haziran ayı itibariyle uzun bir eğitim-öğretim döneminin sonuna geliyor. Öğrencilerin yıl içinde hayal ettikleri bol eğlenceli ve sıcak yaz günleri onları bekliyor. Peki, öğrenciler, 3 aylık bu tatil sürecinde yıl boyu öğrendiklerini unutmadan bir sonraki eğitim yılına nasıl hazırlanmalılar?

Dünyada ve ülkemizde birçok araştırmaya konu olan öğrenme kayıpları yıl içinde öğrenilen bilgi ve becerilerin bir kısmının ya da tamamının plansız ve tekrarsız bir yaz tatilinde kaybedilmesi olarak tanımlanıyor. Ülkemizde ise yaz tatilinin yaklaşık 3 ay gibi bir sürece yayılması ile öğrenme kayıplarının artması, hatta yeni eğitim-öğretim yılının başında yeni bilgi ve becerilerin öğrenilmesinde güçlükler yaşanması genellikle karşılaşılan bir durum.

Uzmanlara göre yaz sürecinde öğrenme kayıplarını en aza indirmek ve bu durumun önüne geçmenin çözümü kesintisiz, yoğun ve yorucu bir ders çalışma planı değil. Böylesi bir çalışma amaca ulaşmayacağı gibi öğrencileri moral olarak geriye düşüren bir süreç olarak görülüyor. Tatil yapma biçiminde ve zaman yönetimi konusunda alınacak küçük tedbirlerle bu sorunun üstesinden gelinebilir.

Ailelere tavsiyeler

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet'e göre yıl içinde öğrenilen bilgi ve becerilerin gündelik yaşamla bağlantılarını bulmak ve kurmak, bir başka deyişle bilişsel/zihinsel bilgi ve öğrenmelerin sosyal öğrenmeyle pekiştirilmesi güzel fırsatlar sunuyor.

Ülkemizde de son yıllarda içerik ve sayıca artan yaz okulu, kamplar ve yaz aktiviteleri bu konuda en iyi yardımcılar gibi görünüyor. Bu etkinliklerde öğrencilerin kendi akranlarıyla bir araya gelerek kişisel gelişim imkanı yakaladıklarını söyleyen Acet "Aynı zamanda bilişsel bir çok bilgiyi eğitici ve uygulamalı oyunlar, sanatsal-sportif aktivitelerle sıkılmadan kayıpların önüne geçerken, yeni bilgi ve beceriler edinme şansına sahip oluyorlar" dedi.

Bu noktada birçok öğrenci ve ailenin sözü edilen kurs ve etkinliklerin ücretlerini karşılama konusunda kararsız kaldıklarını belirten Murat Acet, şu noktalara dikkat çekti: "Öğrencilerimizin kişisel dünyalarını zenginleştirmek ve ufuklarını genişletmenin birçok yolu var. Tarihi ve turistik yerleri kapsayan tatiller, müze ziyaretleri, ailece yapılacak doğa gezileri ve bunları destekleyen yıl içindeki öğrenilenlerin kısa tekrarına dayanan çalışma planları ve Kitap okuma seansları gibi. Bu seçenekler işe yarar birçok faydayla beraber öğrenilenlerin pekiştirilmesini ve kayıpların azaltılmasını sağlayacaktır. Tatil ve dinlenmeyi atlamadan kaliteli zamanlar planlamak ve eğlenirken öğrenmek elimizde."